Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A pandémia árnyékában Dánia és az Egyesült Királyság is szigorít migrációs politikáján

Jog és Szabadság

2021.03.19. 15:03

A jogi kiskapuk bezárása a cél – a skandináv ország célja pedig a „nulla” bevándorló.

 

A külföldi bűnözők és a menedékkérők a jövőben csak egy lehetőséget kapnak fellebbezésre a kiutasítással szemben az Egyesült Királyságban. Ez azt jelenti, hogy a kitoloncolt személyek nem tehetnek több egyéni kísérletet a vonatkozó döntés megváltoztatására, ami korábban jelentősen elnyújtotta a jogi folyamatot. A javaslat csak egyike azoknak a szakpolitikai változásoknak, amelyeket a hónap végén konzultációra bocsátottak. Priti Patel belügyminiszter fel akarja gyorsítani a kitoloncolási folyamatot, miután a pandémia kapcsán felszínre került lemaradások megriasztották.

A modern rabszolgaság felszámolása

A belügyminisztérium elemzése szerint Nagy-Britanniában körülbelül 40 000 olyan ember él, akinek a menedékjogi kérelmét elutasították, de még nem intézkedett az ország elhagyása tekintetében. Az egyik javaslat a modern rabszolgaság definíciójának szigorítása a modern rabszolgaságról szóló 2015-ös törvényben, tekintettel arra, hogy azt a kitoloncolandó személyek hamis fellebbezési kérelmeikhez használják fel. A második ötlet az, hogy megnehezítik azoknak a fellebbezését, akiknek a menedékjog iránti kérelmét elutasították, és csak azok folytathatják eljárásaikat, akik képesek „kivételes körülmények” felmutatására. Hasonlóképpen pontosabb meghatározást javasolnak arra vonatkozóan, hogy mi minősül „emberi jogi alapnak” azon személyek tekintetében, akinek elutasították a menedékjog iránt kérelmét, de fellebbezni szeretnének.

A változtatások harmadik területe a külföldi bűnözők azon lehetőségét érinti, hogy elhalaszthassák a kitoloncolást, például megtagadják tőlük a jogorvoslati kérelem benyújtásának jogát az Egyesült Királyságból való távozás előtti 14 napon belül. Kormányzati források szerint mindenféle követeléseket kapnak az adott emberektől a kitoloncolások meghiúsítása érdekében. Ez azt jelenti, hogy a védelem minden indokát előtérbe fogják helyezni, ami segít a migránsoknak és a bíróságoknak azáltal, hogy a folyamat nem lesz túlzottan elhúzódó. Néha az embereknek hét, nyolc, kilenc fellebbezésük is van.

Dánia biztonságosnak nyilvánítja Szíria egyes részeit, a menekülteket visszatérésre kényszerítve

Mindeközben Dánia megvonta 94 szíriai menekült tartózkodási engedélyét, miután kimondta, hogy Damaszkusz és környéke biztonságos. A skandináv ország az első az EU-ban, amely szerint a törvénytisztelő menekülteket vissza lehet küldeni Szíriába.

Az Arab News hírplatform szerint a dán kormány a 94 embert dán deportálótáborokba küldi, de nem kényszerülnek távozásra. Az emberi jogi csoportok azonban attól tartanak, hogy a menekültek nyomást éreznek a távozásra, annak ellenére, hogy visszatérésük önkéntes.

Mattias Tesfaye dán bevándorlásügyi miniszter a múlt hónapban kifejtette, hogy a skandináv ország a kezdetektől fogva „nyílt és őszinte” volt a szíriai menekültek helyzetével kapcsolatban. „Világossá tettük a szíriai menekültek számára, hogy tartózkodási engedélyük ideiglenes, visszavonható, ha már nincs szükség védelemre.” A miniszter kiemelte, hogy Dánia védelmet nyújt, ameddig csak szükséges, de „amikor az adott ország viszonyai javulnak, egy volt menekültnek haza kell térnie, és helyre kell állítania az otthoni életét”.

„Vakmerő kötelességszegés”

Tavaly decemberben lejárt Németország szíriaiakra vonatkozó kitoloncolási tilalma, a kitoloncolás jelenleg csak azokra a szíriai állampolgárokra vonatkozik, akik bűncselekményt követtek el, vagy akik a közbiztonságra nézve komoly kockázatot jelentenek. Dánia az Európai Unió első tagja, amely azt állítja, hogy a törvénytisztelő menekülteket vissza lehet küldeni Szíriába.

Az emberi jogi csoportok határozottan bírálták az új dán politikát

„Az, hogy a dán kormány az embereket vissza akarja kényszeríteni ennek a brutális rezsimnek a kezébe, megdöbbentő támadás a menekültjog és az emberek üldözéstől való biztonságának joga ellen” – véli Steve Valdez-Symonds, az Amnesty International UK menekültügyi és migránsjogi igazgatója. „Dánia menedékjoggal kapcsolatos kötelességének ez a vakmerő megsértése azért is jelent veszélyt, mert a többi országot arra ösztönözheti, hogy ne teljesítsék a szíriai menekültekkel szemben fennálló saját kötelezettségeiket” – mondta.

Az Orvosok Határok Nélkül (Médecins Sans Frontières – MSF) nevű szervezet úgy nyilatkozott, feltételezik, hogy a Ríf Dimask kormányzósághoz visszaküldött emberek hasonló kihívásokkal néznek majd szembe, mint amilyenekkel Észak-Szíria népe, tekintettel a szíriai konfliktusra és a háború hatására.

Dánia migránsellenes álláspontja

Tavaly Dánia mintegy 900 szíriai menekült ideiglenes védelmi engedélyét értékelte át. A Ríf Dimask-i terület biztonságosnak nyilvánításáról szóló legújabb döntés azt jelenti, hogy további 350 szíriai állampolgár tekintetében ezt meg kell ismételnie, ami akár védelmi státuszuk és tartózkodási engedélyeik visszavonásához vezethet. A jelenleg kormányzó dán balközép Szociáldemokrata Párt határozott migrációellenes álláspontot képvisel azóta, hogy 2019-ben hivatalba lépett. A közelmúltban Mette Frederiksen miniszterelnök azt mondta, hogy „nulla” menedékkérőt szeretne Dánia területén látni. Tavaly volt a legkevesebb menedékkérő 1998 óta, csupán 1547 ember jelentkezett.

A Die Welt mindezt úgy interpretálta, hogy a skandináv ország célja a nulla bevándorló.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére