Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Érdekes korban élj!

Pozsonyi Ádám

2022.06.24. 12:30

 

Amikor a plázában barangolok, néha belelapozok az ellenzéki sajtóba. Nem árt, ha az ember képben van. Ezt amúgy ajánlanám mindenkinek, jobb és baloldalon. Az egyhangú táplálkozás megöli az agyat. Döbbenet, hogy az emberek többsége ma már csak a saját Facebook-buborékjából informálódik.

Szóval, most is így tettem, és belelapoztam egy Magyar Narancsba. Van benne egy kétoldalas írás a Huckleberry Finn kapcsán. (Érzékenyített utazás a folyón / A Huckleberry Finn és a politikai korrektség.) Mark Twain klasszikus regényének kijött egy Alan Gribben professzor által nyelvileg gondosan kigyomlált kiadása, és a cikkíró – Cseresnyési László – ezen a jelenségen töpreng, és próbálja kongatni a vészharangot.

Én meg azon töprengek, hogy mekkora lehet már a baj.
Mekkora lehet, ha már a libertáriánus világ egyik zászlóshajója is ilyeneket ír. Gondolom, nem kell magyarázni, hogy a NewSouth Books által megjelentetett változatban szavakat, kifejezéseket írtak át, vagy iktattak ki. Jeleneteket formáltak át. érzéseket változtattak meg. Egyszerűen fogalmazva: rasszistátlanították. (Hú, ez már milyen kifejezés. És a Word alá sem húzza, a főispánnal nem merem megpróbálni.)

 

Szóval, mekkora lehet a szellemi csonkulás, ha már ők is erről írnak.
A Huckleberry Finn mellesleg a maga korában egy progresszív műnek számított, mert az elsők közt volt, aki embernek, esendő embernek ábrázolta a szökött fekete rabszolgát, és egy fehér kölyök – Huckkeberry Finn –, meg annak a kifejezetten középosztálybeli származású haverja – Tom Sawyer – segíti.
Ja, hát úgy mondják a műben, hogy nigger? Igen. Akkor azt úgy mondták. És ez van ma már szóhasználatilag is kikezdve meg átírva, kiadva.

 

Szerintem az is elmebaj, hogy a jelenben nem lehet bizonyos szavakat mondani, és tönkretesznek, ha nem illeszkedsz az ideológiai elvárásokhoz, de hogy visszamenőleg ezt csinálják, az már az orwelli világ. És ez már egy gondolkodó szakembernek nagyon nem megy át, el is hiszem, akinek van esze meg képzettsége is hozzá, az szintén nagyon szenvedhet, és ennek már nincs köze politikai oldalakhoz, ez bruttó ostobaság és idiotizmus.

Mert ugye nincs megállás bizonyos folyamatokban, és a régivágású öregebb libsiket már zavarja a legfrissebb elmebaj. Ahogy az öreg kommunistákat zavarta a '68-as hippi, és a feministák is harcolnak a gender ellen. Ez a világ a végső széttagolódást hozta el, minden további apró részekre szakad, ez már nem is szakadék, hanem széttöredezés, mint a kiszáradt föld.

 

Ahogy ezzel a vármegye dologgal is. A balosoknak sok, ők rettegnek / röhögnek, de a jobboldalon meg egyeseknek ez kevés, mert, hogy „az ispánt csak a szakrális király nevezheti ki, és így ez forradalmi és egalitárius, és előbb a Szent Korona örökös birodalmát kéne visszaállítani örökös királlyal”.

Hogy is szólt a régi kínai mondás? „Érdekes korban élj.”

Nos, azt hiszem, ez megvan.
Atyaég, Mark Twain hogy röhögne, ha ma élne!

 

 

A Piszkostizenkettő rovatban megjelent véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a 888.hu szerkesztőségének álláspontját.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére