Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Európa jövõjének félreértése - a francia elnökválasztás margójára

888.hu

2017.04.24. 10:58

Úgy tûnik, a baloldalon azt hiszik, Franciaország és Európa jövõjét az EU vélt alapértékeinek megõrzése, az EU egységének megtartása, az euró jövõje és legfõképpen a szélsõséges pártok visszaszorításának képessége határozza meg. Ebben azonban erõsen tévednek.

Úgy tűnik, az európai választások központi kérdései nagyon messze kerültek a valóságtól. Kettészakadt a politikai paletta, az egyik oldalra muszlim bevándorlást elutasító pártok kerültek, akik sok esetben az EU-t és az eurót is kétkedve szemlélik. Jelen esetben ők mindenhol kisebbségben vannak, és úgy tűnik maradnak is. Velük szemben azonban szinte teljes egység sorakozott fel. Kommunikációjuk központi kérdése a szélsőségesnek nevezett pártok visszaszorítása, fő üzeneteik pedig az EU és annak vélt alapértékeinek megőrzése és természetesen az euró megtartása.

Politikusaik és választóik láthatólag úgy képzelik, hogy Európa és a hazájuk jövője azon múlik, hogy képesek-e a nyitottságot és a befogadást megvédeni és egységben tartani az EU-t. Ezeket az alapértékeket szerintük a szélsőségesnek nevezett pártok fenyegetik, akik a fő ellenféllé váltak, akikből mumust lehet csinálni, akik tönkretennék hazájukat. Ez ma a leghatékonyabban felépített politikai üzenet az unióban, amivel szinte minden országban képesek győzni az ezt képviselő pártok, álljon az élen egy balos centrista, egy zöld, egy polgári konzervatív, vagy akár egy kereszténydemokrata mamuska.

Ez nemcsak a választók félrevezetése, hanem Európa jövőjének is a teljes félreértése. Európa jövője nem az eurón, vagy az EU-n fog múlni, még csak nem is a szélsőségesnek nevezett pártokon. Kizárólag a muszlim bevándorlás kezelésének sikerén. A Macron-félék győzelmével az a baj, hogy politikai jövőjüket egy olyan üzenetre építik, aminek van támogatottsága, győzni lehet vele, de nem oldja meg, hanem még inkább súlyosbítja országaik, és így a kontinens problémáit. Macron szociális ügyekről, az EU erősítéséről, az értékek megőrzéséről fog elnöksége alatt beszélni és közben szépen építgeti majd a Le Pen-mumust, amivel vagy ő, vagy egy hozzá hasonló újra nyerhet majd elnöksége végén. Ez azonban nem oldja meg országuk legfőbb gondját – a muszlim kérdést –, még ha biztosítja is a többséget a választásokon.

Európa sorskérdését teljesen félreértik, vagyis inkább szándékosan félremagyarázzák a rövid távú politikai céljaik, a saját győzelmük érdekében. Olyan helyzetet alakítanak ki, amiben abból csinálnak ellenséget, aki az alapkérdésekről szeretne beszélni. Ez felelőtlen, de – mint láthatjuk – hatékony politika. A Macron-félék, legyenek sokaknak bármilyen szimpatikusak és látszólag humánusak, a valódi kérdések elfedésével csak tetézik a bajt.

Kormányzásuk végén Európa biztosan rosszabb helyzetben lesz, mint a kezdetén volt. Még több migráns, és még inkább megoldhatatlanabb gondok. A gondokat ugyan egyre nehezebben, de még 5 év múlva is képesek lesznek a szőnyeg alá söpörni. Ez egy ideig még megy, de a valóságot sokáig nem lehet elhazudni, mert minél tovább csinálják azt, annál nagyobb lesz a robbanás a végén. Franciaország esélyt kapott, hogy tegyen valamit sorskérdésének megoldásáért, de úgy tűnik elszalasztotta.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére