Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

MSZP-tisztújítás: Tóthék a hatalomért görcsölnek, de Mesterházy az esélyes

Horváth K. József

2020.09.13. 15:30

Vajon mire szavaznak a küldöttek az MSZP szeptember 19-i tisztújító kongresszusán? A párt megerősödésére, hogy a jelenleginél a baloldal sokkal erősebb tényezője legyen vagy azért, hogy tovább meneteljen lefelé a lejtőn a megszűnés felé, ám ennek ellenére néhány vezetőségi tagnak biztos parlamenti helye legyen például a DK színeiben a 2022-es választáson?

Fogós kérdés, tudom, főleg azon tisztaszívű szocialisták számára, akik szomorúan nézik, hogy az elmúlt két évben a Tóth Bertalan vezette pártnak lényegében megfeleződött a támogatottsága, most 5-7 százalékon áll. Anno, Mesterházy elnöklése idején – 2010 és 2012 között – viszont 16-ról 32 százalékra emelkedett. Az adatok azt mutatják, hogy most is messze Mesterházy a népszerűbb elnökjelölt. Nyilván azért, mert a józan szocialisták érzik, ezúttal is tőle várhatják a párt felemelkedését, s szeretnék, ha legalább is egyenrangú félként lehetnének részesei a Gyurcsány vezette baloldali koalíciónak, nem pedig bedararált, alávetett, kiszolgáltatott szereplőként.

Szóval, ha a helyzetet a demokrácia alapelvei szerint vesszük górcső alá, akkor most minden párttagnak azért kellene küzdenie, hogy a legnépszerűbb jelölt mellett tegye le a voksát. A kormányhoz egyáltalán nem közel álló Republikon Intézet mérése szerint a társelnökségre pályázó Kunhalmi Ágnes 44 százalékos népszerűségnek és 61 százalékos ismertségnek örvend, míg Mesterházy az ugyancsak 44 százalékos népszerűségen túl 72 százalékos ismertséget mondhat magáénak. Hozzájuk képest Tóth Bertalan a mezőny vége felé kullog. Az MSZP jelenlegi elnöke mindössze 38 százalékos népszerűséggel és csupán 37 százalékos ismertséggel bír.

Ez annyit jelent, hogy Tóth esetleges győzelme esetén valós támogatottságot nem tudhatna maga mögött. Azaz hatalmát csak különböző manipulációk révén őrizhetné meg.

Hogy ezek a trükkök hasonlítanak-e azon százakhoz, amikről Gyurcsány még MSZP elnökként az őszödi beszédében említést tett, s amelyek végül látványos bukásához vezetett, azt ítélje meg a kedves olvasó maga.

Tóth Bertalanék esetében a trükkök között elsőként arról volt szó, hogy nem sokkal a szombati kongresszus előtt feloszlatták az MSZP Pest megyei szervezetét. A magyarázatok ellentmondóak. Molnár Zsolt MSZP-s korifeus arról beszélt, hogy évek óta vannak a szervezetben gazdálkodási szabálytalanságok. Tóth Bertalan szerint viszont csak a tisztújítás menetében akadtak gondok. Hát erre varrjon gombot a jószándékú szocialista szavazó.

Mindez annak fényében bír különös jelentőséggel, hogy a kizárt Pest megyeiek, akik a küldöttek tíz százalékát jelentették volna, köztudomásúlag döntően Mesterházy Attilát kedvelik...

Az MSZP vezetésének újabb trükkje, hogy a járványhelyzetre való hivatkozással online módon óhajtja megrendezni a kongresszus. Bár el is halaszthatnák a kongresszust, semmi nem indokolja a mostani időponthoz való ragaszkodást, de ezt ők nem teszik. Éppen Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke mondta a minap, hogy online módon nem lehet garantálni a szavazás titkosságát. Arról nem szólva, hogy az online szavazásnál már önmagában az is gond, ha a küldöttek fejében egyáltalán megfordul, hogy valóban titkos lesz-e így a szavazás. Ez ugyanis befolyásolhatja a döntést, míg a személyes részvételű kongresszuson az urnák előtt ilyen aggály nem merülhet fel.

De még ekkor sem volt elég a trükkökből: a legfrissebb mutatvány szerint zártlistás szavazást rendelnének el. Ez Mesterházynak azért lenne hátrányos, mert – a patkányozós Bangónén kívül – az ismert szoci politikusok mind Tóth Bertalan listájára kerülhetnek. Közülük viszont többen már kialkudott helyekben reménykednek a DK parlamenti soraiban 2022 után. Ezek: Tóth Bertalan, Kunhalmi Ágnes, Hiller István, Molnár Zsolt és Harangozó Tamás.

Szanyi Tibor, a pártból már kiszállt, de a belső viszonyokat jól ismerő politikus pedig – a trükkökön kívül – egyenesen belső korrupcióról beszél. Mint mondta, „az MSZP elnökségének háromnegyede, a kongresszusi küldötteknek negyven-ötven százaléka a pártelnök effektív fizetett alkalmazottja.”

Szanyi szerint: „Ez görcsös ragaszkodás a nem létező hatalomhoz. Azt látják, hogy hiába üldöztek el rengeteg baloldali embert a pártból, még mindig van annyi, aki politizálni akar és Mesterházy Attila mellett áll.”

Sőt Mesterházy Attila maga is úgy véli, hogy még így is ő az esélyes. „Ha nem hinnék a győzelmemben, el sem indulnék” – mondta.

Már csak ötöt kell aludni és megtudjuk, mi lesz.

Győz-e a tiszta demokrácia vagy hamarosan a liberális „demokrácia-szabályok” szerint társelnökökké emelt Tóth Bertalan-Kunhalmi Ágnes kettős teheti le aranytálcán az MSZP képzeletbeli urnáját Gyurcsány Ferenc asztalára?

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére