Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nagy a csend a baloldalon

K. Gaál István

2022.01.05. 18:00

„Fecseg a felszín, hallgat a mély” – írta József Attila a Dunánál című versében és ebben, az 1936-ban született sorban benne van minden a 2022-es baloldali kampánnyal kapcsolatos.

 

Márki-Zay Péter a felszínen beszél összevissza, ahogy saját maga is elismerte néha azt sem tudja, mit beszél, de legalábbis semmiképpen sem azt mondja, amit igazából szeretett volna.

Fecseg.

Nála azonban egyre érdekesebbek azok az emberek, akik – elvileg – mögötte állnak, vagyis a mélyben vannak. Gyurcsány Ferenc néha böffent egyet a Facebookon. Kiáll a kapitánya mellett, mint a Titanicon a vonósnégyes tagjai, akiknek már régen vizes volt a bokájuk a süllyedő hajón, amikor még mindig zenéltek. Gyurcsány persze a karmester, így aztán nincs más választása, vezényelnie kell a kiválasztottjának.

Jakab Péter ugye simán lehülyézte Márki-Zay Pétert, vagyis a Jobbik elnöke nem selyemzsinórt, hanem egy töltött fegyvert küldött a listavezetőnek.

Na, de mi van a többiekkel? Hol a nagy összefogósdi többi szereplője?

Ki az, aki öt másodpercen belül meg tudja mondani, hogy ki az MSZP elnöke? Nem lehetnek sokan, mert az állampárt utódja, amelynek Nyers Rezső volt az első vezetője már szinte nem is létezik, vagy legalábbis nem hallani róla. A helyzet az, hogy a pártnak több elnöke van, mint támogatója, hiszen Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan vezeti a megszűnés felé a formációt. Lényegében nem mondanak figyelemreméltó mondatokat a kampánnyal kapcsolatban.

Aztán van ugye az LMP – van még egyáltalán? –, amelynek a hamarosan várható végleges eltűnése egyben azt is jelenti, hogy a nevének sincs semmi értelme, mert ők maguk bizonyítják be, hogy nem lehet más a politika. A Momentum is elveszni látszik a lila ködben. Miután elvették sokmillió magyar álmát, vagyis a 2024-es olimpia megrendezésének lehetőségét szépen zuhanórepülő módba váltottak és lassan földet is érnek.

Szoktak még emlegetni egy Párbeszéd nevű formációt, amelynek Karácsony Gergelyen kívül az ég világon semmi mást nem köszönhetünk – mondjuk szívesen visszaszolgáltatnánk a budapesti főpolgármestert is nekik, biciklizzenek el vele. Szóval ez sem egy létező párt, csak egy szlogen.

És lényegében mindenki hallgat. Figyelik, ahogy Márki-Zay rombol, látják, ahogy a tévedésük minden hozadéka visszahullik rájuk. Igazából egy érdemi szavuk sincs, mert erre az egészre nem lehet mit mondani. Már csak azért sem, mert a kampányuk nem az országról szól, hanem kizárólag Orbán Viktor, a kormány és a Fidesz(esek) elleni gyűlöletről.

Szóval fecseg a felszín és közben mélyen hallgat a mély. Nekünk meg rendezni kell a saját dolgainkat tovább, mert „ez a mi munkánk; és nem is kevés”.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére