Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mi folyik itt Gödön?

Békési Marcell

2020.08.08. 14:19

Már januárban megnyitotta a keleti frontot a Momentum és a DK egymás ellen, de csak most váltottak igazán akut háborúra. Balatonőszödia táblával szelfiző Momentum-vezér, Jobbikkal koalícióra lépő DK. A gödi tragédia a Momentum szemszögéből.

Nincs nyugalom mostanában a Momentum háza táján, az utóbbi hónapokban ugyanis a párt gyakorlatilag válságból válságba kerül, vagy saját alapítóinak mérsékelten demokratikus kijelentései miatt (Kádár Barnabás), vagy saját polgármestereik, alpolgármestereik viselt dolgai (Göd, Kőbánya) miatt.

Most hogy emögött mennyiben áll a kormányzási impotencia, vagy az egyre élesebb konfliktus a fiatalodni akaró Demokratikus Koalíció – influenszerek Gyurcsánnyal, ifitáborok, Gyurcsány Insta-követőtábora – és a pozícióit a fiatalság körében egyre elkeseredettebben védő Momentum között, az nem egyértelmű, de az alábbi poszt alapján, amit a párt a blogjára töltött fel, kiderül, hogy lényegében a Momentum polgármesterének sikerült összebalhéznia több balliberális párttal is Göd esetében.

A sérelemlista hosszú, emiatt összefoglaljuk röviden, ki miért hülye a Momentum szerint. Kontextusba helyezve érdemes két dolgot megemlíteni:

  • A Fidesz Gödön sajnos óriásit bukott októberben, ami viszont most előnyére vált, hiszen tökéletes állatorvosi lovává vált Göd az országnak, tökéletes példa arra, hogy milyen egy szivárvány-kétharmad: a város 12 képviselőjéből mindössze 4 kormánypárti, az ellenzéknek szó szerint kétharmada van a városban, így nehéz lenne a Fideszre kenni a város működésképtelenségét.
  • Az egész helyzetnek a kiindulópontja, hogy a kormánypárt az országba hozta a világ egyik leginnovatívabb cégét a Samsung személyében több ezer munkahelyet teremtve önös érdekből, önkényesen helyt adott a Samsung-gyár bővítésének, majd utána – mivel a gödi önkormányzat a beruházás megvalósulása után elkaszálta volna az egész projektet – még el is vette a várostól a bevételeket, és átruházta a megyére.

Ami a szavazókhoz eljutott a konfliktusból eddig:

A momentumos Balogh Csaba polgármester első sérelme az volt, hogy amikor dudás tüntetést szervezett a Samsung rémuralma ellen, akkor a DK-s Lőrincz László és az LMP-s Fülöp Zoltán arra nem ment el.

Ami a színfalak mögött történt:

A sérelem már rögtön januárban kezdődött néhány hónapnyi alakulás után.

A városban ugyanis két kulcspozíció van:

  • az egyik felel a helyi sajtóért, amit tökéletesen fel lehet használni propagandacélokra, ez a Gödi Szolgáltató Zrt.,
  • a másik pedig a Településellátó Szervezet, ami minden politikus álma: szerteágazó módon és ellenőrizhetetlenül áramlik ezen keresztül a város bevételének jelentős része.

Első ügyvezetője a bukott választást követően, ahogy az elvárható, le is mondott, meg is indult a sakkozás, hogy ki legyen az új jelölt. Januárban ez vezetett az első konfliktushoz, hiszen a pozícióra természetesen volt saját embere a DK-nak és a Momentumnak is.

A tarka képviselő-testület – minő meglepetés – Gyurcsányék mellé állt a kérdésben, és végül azt az agitprop pozíciót a Dunakesziben fekvő körzetét elbukó dr. Tóth Ágnes DK-s ügyvéd kapta meg.

A Momentum már januárban annyira megsértődött, hogy tartózkodott a szavazáson.

Ahogy az lenni szokott annak rendje és módja szerint – és ezek most az ő szavaik, nem a mieink –, a cég százmilliós költségvetése körül kétes eredetű, „DK-hoz köthető dolgozók jelentek meg magas fizetéssel”, a keret rohamosan fogyóban volt, a

lapból pedig gyakorlatilag „ócska minőségű” „DK-propagandalapot” hoztak létre.

Hogy ez mennyiben igaz vagy sem, azt döntsék el a gödiek, tény, hogy a Momentum a pozícióra a saját emberét akarta ültetni, és a már megválasztott ügyvezetőt áprilisban a polgármester önkényesen leváltotta.

Mire válaszul a Jobbik a Demokratikus Koalícióval összefogva (nota bene) külön frakciót alapított a Momentum-Párbeszéd ellenében, és újra pozícióba helyezték a jelöltet.

 

De talán ennél is fontosabb a Göd működésében kulcsszerepet játszó intézmény, a Településellátó Szervezet, mely az óvodáktól a termálstrandig minden könyvelésért felelős, nagyjából évi egymilliárd forinttal gazdálkodik. Ez az igazi pénzcsap, ráadásul szinte ellenőrizhetetlen, hogy honnan hova vándorolnak a pénzek.

Az új testület természetesen nem tudott konszenzusra jutni az új igazgató megválasztásában.

Január 27-vel kezdve öt testületi ülésen állt a patthelyzet, sem a Momentum, sem a DK nem akarta kiengedni a kezéből ezt a pozíciót.

A polgármester itt önkényesen a saját emberét helyezte végül márciusban az élre, azonban ezt a képviselő-testület váltotta szinte azonnal le.

A helyzet innentől kezdett meredeken eszkalálódni, és itt került a sajtó fókuszába Göd: a polgármester és a két alpolgármester (LMP, DK) folyamatosan szapulták egymást, aminek a vége az lett, hogy Balogh Csaba polgármester az LMP-s Fülöp Zoltánt lemondatta azzal az ürüggyel, hogy az alpolgármester a Samsung-gyár köré elhelyezendő mérőállomásokkal kapcsolatos egyeztetést a céggel „hanyagul végezte el”, majd a DK-s Lőrincz László alpolgármestert azért váltotta le, mert úgy fizetett ki vállalkozókat, hogy azok nem teljesítették a szerződésben előírt kötelezettségeiket.

Erre válaszul a képviselő-testület jobbikos, LMP-s és DK-s tagjai Balogh Csabát akarták lemondatni, mire ő úgy reagált, hogy

akkor már inkább a Fidesz, mint ezek.

Enyhe célzás Andris részéről a DK-s szavazóknak címzett posztja után.

Erről került ki két hangfelvétel – itt hozzáteszem: nagy lehet a bizalom, ha mindkét fél titokban felveszi a beszélgetést –, amiről lényegében lehetetlen eldönteni, hogy végül is melyik a hamisított, melyik a valódi, vagy egyáltalán: bármelyik az-e.
Most pedig a Momentum ott tart, hogy Fekete-Győr András a DK-szavazóknak címzett posztjában áll egy balatonőszödi községtábla mellett, míg a DK egész hazai portfóliója, beleértve a Jobbikot is, teljes testes letámadást intézett és páros lábbal szállt bele a Kádár-ügyből teljesen ki sem lábaló Momentumba.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére