Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nyolc dolog, amit nem tudtál a Valentin-napról

Horváth József György

2016.02.14. 13:58

Van aki gyûlöli, van aki kifejezetten várja és készül rá, az mindenesetre tény, hogy az angolszász országokból hódító útjára indult Valentin-nap Magyarországon is egyre elterjedtebbé vált az elmúlt években. Összeszedtünk 8 érdekes infót, amirõl lehet, hogy nem hallottatok eddig.

1. Az ünnep eredetéről a legelterjedtebb teória Valentin püspök nevéhez fűződik. A legenda szerint II. Claudius császár nem engedélyezte, hogy háborús időkben a római férfiak a katonai szolgálat letelte előtt házasodhassanak. Márpedig rövid uralkodása alatt a Római Birodalom folyamatosan a harcok kereszttüzében állt. Valentin püspök azonban a császár óhaja ellenére titkos esküvőkön adta össze a szerelmespárokat. Amikor II. Claudius tudomást szerzett erről, a püspököt tömlöcbe vetette és kivégeztette. Úgy tartják, kivégzése előtt Valentin csodát tett: visszaadta a börtönőr lányának szeme világát. Búcsúüzenetében a neki írt levelet írta alá “from your Valentine” (a Te Valentinod) aláírással.

2. A legenda szerint az első, kifejezetten Valentin-napi üzenetet 1415-ben a Towerben bebörtönzött Károly, Orleans hercege küldte feleségének.

3. A Valentin-nap 1537 óta ünnep, ekkor nyilvánította azzá VIII. Henrik angol király.

4. A középkorban a fiatal férfiak és nők egy tálból húzták ki későbbi kedvesük nevét, majd a nevet egy hétig a ruhájuk ujjára kitűzve hordták, hogy mindenki lássa. Állítólag innen ered a mondás: “to wear your heart on your sleeve.” (Magyar megfelelője: ami a szívén, az a száján.)

5. Csak az Egyesült Államokban évente körülbelül 1 milliárd Valentin-napi képeslap cserél gazdát, világszerte több mint 8 milliárd cukorszívet gyártanak, és átlagosan 220 ezer lány kezét kéri meg kedvese ezen a napon.

6. Az erre az alkalomra virágot vásárlók 73 százaléka férfi, és csak 27 százaléka nő. Ugyanakkor az amerikai nők 15 százaléka saját magának (!) küld ilyenkor virágot.

7. A vörös rózsát azért tartják a szerelem virágának, mert ez volt Vénusz, a szerelem istennőjének kedvence. Csak az Egyesült Államokban évi 189 millió szálat adnak el belőle Bálint napon.

8. Bálint-nap nem csupán a szerelmesek ünnepe. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a legtöbb képeslapot a tanárok kapják ezen a napon, őket a gyerekek, az édesanyák, és a feleségek követik. A kifejezetten a szerelmünknek vásárolt lapok csak az 5. helyen állnak. Õket házi kedvenceink (???) követik.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

További jogi garanciák szükségesek a gyermekek védelmében

Család- és gyermekjogi, a társadalmi tanításokért felelősséget érző szervezetek szerint további jogi garanciák beépítése szükséges annak érdekében, hogy megvédhessék a gyermekeket az őket veszélyeztető jelenségektől.

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

Összekeverte a szezont a fazonnal hazánkkal kapcsolatban Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. A múlt hét végén New Yorkban az antiszemitizmus elleni globális erőfeszítésekről tartottak ülést. Ezen szólalt fel az amerikai diplomata, és beszédében egy svédországi antiszemita incidenst egyszerűen Budapestre helyezett át, és hiába tiltakozott a magyar delegáció és a külképviselet, csak annyira tellett a házigazdáktól, hogy elismerték a hibát, de nem adtak ki semmiféle bocsánatkérő nyilatkozatot.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére