Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A románokat mindig jó érzés megverni, sörben is!

Nagy Gábor

2019.08.04. 11:08

Sörenciklopédia a 888-on.

Sorozatunk e heti részében a székelyföldi, autonómiapárti nacionalizmus és a román imperialista sovinizmus csap össze – természetesen sör formájában. Míg keleti szomszédaink abból űznek sportot, hogyan nyomják el az árulással, nagyhatalmi hátsók kitakarításával szerzett területeken élő nemzeti kisebbségeket, mindig is napirenden lesznek az olyan fajsúlyos ügyek, mint például az ún. Csíki-gate, amelyben egy székely falu sörmanufaktúrája Dávid és Góliát küzdelmet folytatott egy holland multi kezében lévő, román állam által jól megtámogatott sörgyárral. Míg Székelyföldön azt vallják, hogy a ma már Tiltott Csíki Sör néven futó folyékony kenyér a több évszázados székely sörkészítés hagyományának igazi örököse; addig a román imperialista sovinizmus nem tud máshoz visszanyúlni, csak a ceausescui államosításokhoz, vagyis a hetvenes évekhez, mikor is a korábban magyar családok kezében lévő csíkszeredai sörgyárra egész egyszerűen rátették a kezüket a bukaresti kommunisták. Így lett (egy icipici történelemhamisítás után) a nagyipari csíki-medencei sörgyártásból előbb Harghita, majd a holland Heineken által felvásárolt Ciuc; a Csíki-gate lezárásaként pedig Ciuc Premium.

Nem kérdés, melyik a szebb csomagolás

Sörtesztünkben a csíkszentsimoniak alap dobozosát, a Tiltott Csíki Sört és a szintén dobozos, csíkszeredai Ciuc Premiumot teszteltük le. Egyvalamit pedig már az elején leszögezhetünk: őszinte sörök kerültek a poharainkba. Itt van például rögtön a csomagolás és a dizájn. Míg a Tiltott Csíkin (még a Csíki-gate függvényében is) magyarul és románul is fel vannak tüntetve az összetevők, a gyártás helye és miegymás, addig a Ciuc Premiumon egy darab magyar feliratot nem látunk. A doboz dizájnja is mutatja, milyen kultúrkör fekszik Ó-Romániától, vagyis a Kárpátoktól nyugatra: a Tiltott Csíki csomagolása sokkal színesebb, egyedibb, stílusosabb, mint a multié. De térjünk rá a lényegre, vagyis a tartalomra, mert itt bizony lesznek meglepetések!

Az élet habos oldalai?

Először is mind a Tiltott Csíki, mind a Ciuc Reinheitsgebot (német tisztasági törvény) alapján készül, ami azt jelenti, hogy csak árpamaláta, komló, élesztő és víz van bennük. Nincsenek sem enzimek, sem tartósítószerek. Másodszor: meglepő habélménnyel találkozunk, mikor kitöltjük a két sört. A csíkszentsimoni sör kapcsán gondoltuk, hogy nem fog rögtön eltűnni a sörhab, de hogy a csíkszeredai multinál is így és ilyen sokáig megmarad, arra nem fogadtunk volna egyetlen nulláktól megritkított lejben sem. A színvilág azonban már markáns különbséget mutat a két sör között. Míg a Tiltott Csíkinél a cseh sörökre emlékeztető, csodálatos aranysárgás színvilág köszön vissza, addig a Ciucnál nehéz jelzőket találnunk, szóval ezt a fantáziátokra bízzuk.

Nálunk a Tiltott Csíki a nyerő!

Végül, de nem utolsósorban: ami az ízvilágot illeti, a csíkszentsimoniak még mindig köröket vernek rá a multira, igaz, már nem annyit, mint indulásuk idején. Az első főzetek ugyanis várakozáson felüli ízélményeket adtak a fogyasztónak. Éreztük a szánkban a komló, az árpa és a kristálytiszta hegyi források tökéletes harmóniáját. A Főzdefeszteken mindig az Igazi/Tiltott Csíki volt a hab a tortán. Évekkel később azonban azt mondhatjuk, érezhetően romlott a színvonal, a szakértők szerint pedig ez azért következhetett be, mert a csíkszentsimoniak (a termelés növelése érdekében) gyorsíthattak az érlelési eljáráson. A hatszázalékos Tiltott Csíkivel szemben az ötszázalékos Ciuc viszont megmaradt a jó öreg balkáni receptnél. Bár – mint azt korábban kiemeltük – a kukoricát, a kukoricadarát már elhagyták a csíkszeredaiak a főzetből, az első kóstolásnál mégis furcsa, savanykás ízt éreztünk, éppen olyat, mint a balkáni söruniverzumban (Szerbia, Koszovó, Montenegró), ahol a kukoricaszármazékokkal való toldás-foldás még mindig menő. Egyébként egészen fura mellékhatás is jelentkezett a Ciuc tesztelése közben: a szokásos tündérhapcik után is visszaköszönt a szánkban ez a savanykás mellékíz.

Hogy ki a román-magyar meccs győztese, az teljesen egyértelmű. A Tiltott Csíki valóban üdít, táplál és felvidít, mint egy románok elleni győzelem! Földön, vízen és levegőben egyaránt. Viszont azt megüzennénk a csíkszentsimoniaknak, hogy a minőség mindig a mennyiség felett áll.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére