Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az álló óra is naponta kétszer a pontos időt mutatja: a katolikus hitért életüket feláldozó emberek előtt tisztelgett Ferenc pápa

Horváth Tamás

2019.11.22. 10:39

Az egyházfő Thaiföldön azt szorgalmazta, hogy a helybeliek ne tekintsenek külföldi vallásként a kereszténységre.

Ferenc pápa a thai főváros, Bangkok külterületén lévő, főképpen katolikusok lakta Vat Roman negyedébe látogatott. Felkereste azt a modern templomot, amelyet egy 1944-ben meghalt thaiföldi pap tiszteletére emeltek. Az eset a nyugati befolyásra veszélyként tekintő thaiföldi kormány idején történt, amikor a papot azért vették őrizetbe, mert megkongatta a templom harangját. Tizenöt évi börtönre ítélték, tuberkulózisban halt meg a kórházban, ahol nem kapott megfelelő egészségügyi ellátást.

Az egyházfő a templom papjaival és apácáival folytatott beszélgetésében háláját fejezte ki azoknak, akik a múltban hűek maradtak vallásukhoz és csendes mártíromságot vállaltak.

Hetvenkilenc éve, 1940-ben hét katolikust, köztük három tizenéves lányt gyilkolt meg a thai rendőrség Nakhonphanom tartományban. Később II. János Pál pápa vértanúvá nyilvánította őket.

Ferenc Pápa Thaiföldön | Fotó: MTI

Ferenc pápa a találkozón arra biztatta a papokat és apácákat, találják meg a módját annak, hogy a vallásukról folytatott beszédeikben a helyi kifejezéseket használják. Mint mondta, bizonyos fájdalommal vette tudomásul, hogy sok thaiföldi a kereszténységre úgy tekint, hogy az a külföldiek vallása. Azt tanácsolta, hogy a hitnek helyben legyen thaiföldi „arca és teste” – ami többet jelent a puszta nyelvi fordításnál.

Thaiföldön a katolicizmust a 16. században portugál Domonkos-rendi szerzetesek kezdték terjeszteni, ám a körülbelül 69 milliós ország lakosságának a katolikusok kevesebb mint 1 százalékát teszik ki.

A katolikus egyházfők közül először II. János Pál látogatott el a délkelet-ázsiai országba.

Ferenc pápa Thaiföldről Japánba indul tovább, ahol a tervek szerint a nukleáris leszerelésről beszél majd, és felkeresi Hirosimát és Nagaszakit is – közölte az MTI.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére