Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ma van az igazi magyar nőnap

Horváth Tamás

2020.03.25. 18:44

A magyar néphagyomány szerint március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony napján köszöntötték a nőket. Ez a nap egyszerre a nők, az anyák és a termékenység ünnepe.

Ha a nőnapról esik szó Magyarországon, tízből kilenc ember a március 8-i dátumra asszociál. Ekkor tartják ugyanis a nemzetközi nőnapot, amely – a tévhitekkel ellentétben – nem a nők, hanem a női egyenjogúsági mozgalom emléknapja. Egy tisztán politikai ünnep, melyet az Egyesült Államokban találtak ki a 19. század végén.

Évenkénti megtartásáról a II. Kommunista Internacionálé határozott, a március 8-i dátum pedig arra a nőtüntetésre emlékeztet, amelyre 1917-ben ezen a napon került sor Oroszországban. Az események hatására II. Miklós cárnak le kellett mondania a trónról, ezzel Oroszországban megszűnt a monarchia.

A nemzetközi nőnap magyarországi ünneplését 1948-ban Rákosi (született: Rosenfeld) Mátyás rendelte el, s valljuk be, a kommunista diktátor elérte a célját, még harminc évvel a rendszerváltás után is a március 8-i dátum él a köztudatban.

Székely népviseletet viselő lány | Fotó: maszol.ro

Pedig van nekünk egy saját nőnapunk is! A régi magyar néphagyomány szerint március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony napján köszöntötték a gyengébbik nem képviselőit.

Ez a nap a katolikus egyházban Jézus Krisztus fogantatásának az ünnepe (kilenc hónap múlva lesz karácsony), de a kommunizmus előtti magyar társadalomban egyszerre ünnepelték a nőket, az anyákat és a termékenységét is. Magyar nevét onnan kapta, hogy a fák oltását ezekben a napokban szokták végezni a gazdák.

Mindenki döntse el, hogy a jövőben melyik nőnapot ünnepli: a nemzetközit vagy a magyart.

Én az utóbbit választom, ezennel köszöntöm a magyar anyákat és lányokat! Nélkülük mi, férfiak csak félemberek vagyunk.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére