Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Miért jönnek Magyarországra az Oscar-díjasok?

Kozma Zsuzsi

2017.02.07. 18:28

Bár a magyarok többsége nem beszél jól angolul, mégis a legversenyképesebb ország a miénk a filmipari rangsor szerint. Magyarország az elmúlt 6 évben megduplázta a filmgyártási költéseit. A Filmalap megbízásából készült elemzés azt állítja: a filmes támogatások gyarapítják a magyar adóbevételeket és növelik a magyar GDP-t is. Nem mellesleg öregbítik az ország jó hírnevét.

Hat éve elindult egy folyamat a magyar filmiparban, melynek nyomán olyan sikereket értünk el, az elmúlt időszakban, mint az újabb Oscar-díj és egy cannes-i nagydíj. Ezek mellett a magyar filmek az utóbbi években 190 díjat nyertek el a világ filmfesztiváljain. A külföldi produkciók idecsábítása azonban az elmúlt időszak másik jelentős eredménye, mert mint az a Filmalap által megrendelt és ma prezentált elemzésből kiderül: rövid távon is profitot termelnek.

Mennyit hoznak nekünk a hollywoodi sztárok?

Már az is sokat dobhat Magyarország népszerűségén, ha a világsajtó által követett sztárok kitesznek egy tweetet budapesti időtöltésükről, de számszerűsítve is kiderült az OrienTax elemzéséből, hogy mennyit hoz a konyhára egy-egy produkció.

Tágabb értelemben a 10 ezer főt érintő szektorban jelentős számú új munkahelyet létesít.

A számok nyelvén ez körülbelül így néz ki:

  • minden 1000 forintnyi adó-visszatérítés 1248 forintnyi adóbevételt generál,
  • minden 1000 forintnyi adó-visszatérítés 3240 forinttal növeli a GDP-t;
  • 1 milliárd forint adó-visszatérítés pedig 555 munkahely létrejöttét segíti.

Még rövidebben: Tom Hanks vagy Jennifer Lawrence felbukkanása tehát lényegében munkahelyeket teremt és növeli a GDP-t.

 

 

 

Európa élén

Az OrienTax elemzői 10, Magyarországhoz hasonló adottságokkal rendelkező ország filmiparát hasonlították össze, amelyben megvizsgálták az adott ország támogatási rendszerének hatékonyságát illetve mértékét, továbbá figyelembe vették a politikai környezetet, az átlagos ár- és bérszínvonalat, a devizastabilitást, valamint a rendelkezésre álló filmipar infrastruktúráját  és a nyelvismeretet.

Vezetünk, de az angolunk gyenge

Az elemzésből kiderült, hogy Magyarország jelentős versenyelőnnyel rendelkezik a támogatások mértékében és hatékonyságában, valamint a filmipari infrastruktúra fejlettségében, utóbbi területen is legfeljebb csak Csehország rendelkezik hasonló fejlettséggel. Az ár- és bérszínvonal tekintetében hazánk a középmezőnyben szerepel, politikai és szabályozási környezet vonatkozásában kissé maradt le Csehországtól és Írországtól, azonban a nyelvismeret szempontjából a legrosszabbul szerepet versenytársai között Magyarország, mivel itt csak a lakosság 20%-a beszél legalább társalgási szinten angolul.

A Filmalap által szervezett filmipari képzésnek ezért a jövőben szerves eleme lesz az angol nyelvű oktatás, így a tanulók szakmai angollal sajátítják el az ismereteket. A Filmipari Képzési Program része az is, hogy a 10 millió forintnál magasabb költségvetésű produkcióknak legalább 5 héten keresztül kell a képzésben részt vett gyakornokokat alkalmazniuk.

A Filmalap által szervezett prezentáción az is elhangzott, hogy becslések szerint 2017-ben már 100 milliárd feletti bevétellel számolhat.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére