Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nívós díjat kapott Szakács Árpád

888.hu

2020.08.16. 17:52

Nagyboldogasszony napján, az esztergomi királyi palotában és kápolnában, Szent István szülőhelyén Szakács Árpádnak adták át szombaton a Lancea Regis díjat, amellyel a Magyar Időkben és a Magyar Nemzetben megjelent írásait díjazták az újságírónak.

Az ünnepélyes ceremóniára a királyi kápolnában került sor, ahol Koditek Pál helyi városvédő elmondta, a falak között egykoron Árpád-házi királyok és szentek éltek, a kápolna pedig a világ egyik legfontosabb építészeti különlegessége is egyben.

Szakács Árpád munkásságát Somogyi Győző festőművész, a nemzet művésze méltatta. Mint fogalmazott, a díjazott az elmúlt évtizedek legfontosabb cikksorozatát jegyezte, amiben egyedülálló módon mutatta be az az ellenséges kulturális térfoglalást, ami Magyarországon végbement. Hangsúlyozta: a globális erők a kultúrán keresztül próbálják a nemzeti létet, a nemzetállami kereteket megszüntetni, ezeket a törekvéseket pedig eddig egyedül Szakács Árpád merte feltárni és megjelentetni. „Fontos, hogy a kitüntetett érezze, nincs egyedül ebben a harcban, rengetegen támogatjuk, ennek a kinyilvánítása a díj odaítélése is” – tette hozzá Somogyi Győző.

Ezt követően Szakács Árpád a nagyteremben, a magyar királyok tróntermében mondott ünnepi beszédet, ahol Csoóri Sándor, Csurka István és Németh László gondolatait idézte meg és helyezte jelenkori kontextusba.

Balról jobbra: Somogyi Győző festőművész, Nagy Bíborka díjátadó, Nagy Géza alapító és Szakács Árpád | Fotó: Jánváry Zoltán – Magyar Nemzet

Szerinte az elmúlt tíz év kulturális vonalon százéves viszonylatban is kiemelt kudarcként értékelhető. Felhívta a figyelmet arra, hogy „aki a kultúrát elengedi, az a nemzet jövőjét engedi el. Kultúra és identitás nélkül nemzetünk olyan, mint egy hit nélküli egyház. Életképtelen.”

Csurka Istvánra utalva azt mondta: „A nemzetköziséget hirdető liberális, globális erők számára igen fontos, hogy ne alakuljon ki szolidaritás a nemzeti erők között. A nemzeti oldal mindaddig legyen széttagolt, amíg egyenként fel nem morzsolódott.”

Szakács Árpád szerint hatását tekintve a konzervatív oldal jórészt kiszorult a kulturális világból és a kulturális véleményformálásból, a nagy költségvetésű intézmények, lapok közéleti tematizálásra, vitákra még nem mindig alkalmasak.

Fotó: Jánváry Zoltán – Magyar Nemzet

Mint mondta: „A konzervatív kulturális világ intézményeiből hiányzik a hatást elérő teremtőerő, az alkotó vágy. A magyar hírszolgáltatásokat szemlélve az értékes és szórakoztató, szellemiségében, értéktartalmában jobboldali beágyazottságú, érdekes és izgalmas, fiatalos fogyasztói szokások szerint is releváns események és hírek – hiánycikkek.”

Szakács Árpád Ravasz László püspök gondolataira hívta fel a figyelmet, aki szerint: „Nemzetednek akkor használhatsz a legtöbbet, ha kész egyéniséget bocsátasz szolgálatára és kész egyéniség csak akkor lehetsz, ha nemzeted szolgálatában találod fel életcélodat.” Szakács Árpád hozzátette: „A református püspök által megrajzolt vízió volt a több mint ezeréves államiságunk alapja, ez volt a Szent Korona országának kiteljesedési fundamentuma, a Szent István-i államrend lényege, erőnk forrása, jövőnk biztosítása.”

Az újságíró összefüggéseket mutatott ki az 1918–1919-es összeomlás és a jelenlegi folyamatok között. „1918 őszén először Budapest esett el, utána az egész ország. 2019 ősze intő jel 2022-re nézve. Másodpercekre vagyunk az utolsó órától. Tudomásul kell venni, hogy háborúban állunk. Ebben pedig csak egy győztes lesz. Vagy mi, vagy ők.” – zárta beszédét az újságíró.

Fotó: Jánváry Zoltán – Magyar Nemzet

Az ünnepi eseményt Dörner György Kossuth-díjas színművész Dsida Jenő Tekintet nélkül című versével zárta.

A Somogyi Győző által megrajzolt, Szakács Árpádnak odaítélt oklevelen ez áll: „A Societas Lancea Regis Lancea Regis díj kitüntetésben részesíti és tagjai közé fogadja Szakács Árpád urat, a legbátrabb magyar újságírót, a Lovas István-sajtódíj első kitüntetettjét”. A díjazott továbbá megkapta a középkori magyar pénzverés egyik legszebb emlékét, az Esztergomban vagy Székesfehérvárott Szent István király által veretett Lancea Regis feliratú dénár korhű másolatát.

A Lancea Regis díjat mások mellett eddig olyan személyiségek kapták meg, mint Andrásfalvy Bertalan Széchenyi-díjas magyar néprajzkutató-egyetemi tanár, művelődési és közoktatási miniszter, Kocsis István, író-történész-drámaíró, Ádám Barnabás honvéd koronaőr ezredes.

A 2008-ban alapított Societas Lancea Regis nevét a Szent István király által Esztergomban veretett első magyar ezüstpénzen olvasható köriratról kapta. A társaság fő célkitűzése az Árpád-ház, mint a szent királyok jelenkori kultuszának képviselete, jelvényeinek és szent ereklyéinek megismertetése, megvédelmezése és jövőbeni átörökítése.

(Magyar Nemzet)

Szakács Árpád a 888-nak: a szabadkőművesek szerepét a Soros-szervezetek vették át

Horváth Tamás: Sokakat meglepett idén januárban, hogy távoztál a megyei napilapok központi szerkesztőségének az éléről. A balliberális oldalról azt sugallták, hogy eltávolítottak a korábbi cikksorozatod miatt. Mi történt pontosan? Szakács Árpád: Ugyan, ez nevetséges. Pont ellenkezőleg történt. Amikor jeleztem, hogy vissza szeretnék egy kicsit vonulni, nemcsak marasztalni próbáltak, hanem egyéb, nagyon korrekt alternatívákat is felajánlottak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére