Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Palásthy: "Az olajbányászatban van valami romantikus"

gfg

2016.06.08. 14:45

Rendhagyó interjú Palásthy Györggyel, a Fekete Arany Klub tulajdonosával. A Fekete Arany lesz majd az otthona június 10. és július 10. között a 888 szurkolói klubnak. Itt nyílik meg Ludmilla kiállítása is.

888.hu: Amikor megbeszéltük ezt az interjút, téged folyamatosan „medvéztek”.

Palásthy György: Az alkatom és a nyugodtságom miatt ragadt rám. Egy mázsa felett vagyok.

888.hu: Mikor döntötted el, hogy az olajjal fogsz foglalkozni?

Palásthy: Ajkán születettem, azt is mondhatnám, a hely kötelez. Apám bányász volt, mindig ilyen környéken laktunk. Ennek ellenére azt mondanám, hogy nem volt tudatos döntés. A hetvenes években kezdtem el foglalkozni a bányászattal, az olajválságig azt sem tudtam, hogy van ez. Tulajdonképpen baráti beszélgetések során jöttem rá, hogy engem a bányászat érdekel. Sok embernek csak a Dallas ugrik be az olajról. Jockey egy pohár whiskey vagy egy szivar mellett rámutat valamire a térképen, és ott máris jön az olaj. De ez a szakma nem egyemberes. Egy ember nem tudja kisajátítani a sikert. De mi magyarok jól állunk ezen a területen is. Vannak magyar sikertörténetek. A világ számos részén felnéznek a magyar olajbányászokra.

888.hu: Mit jelent bányászembernek lenni? Egyáltalán te bányászembernek mondod magad?

Palásthy: Igen, az életem része. Nem születettem bányásznak, de az ember azzá válik. Közel harminc éve bányászkodom. Azon kevesek közzé tartozom, akik azt csinálhatják, amit szeretnek. A bányászok, bár kevesen vannak, de erős közösséget alkotnak. Tartjuk a bányásznapot, jószerencsét kívánunk egymásnak, felnézünk a mestereinkre, és igyekszünk tovább adni a tudást.

888.hu: Mi történik, ha hozzád fordul egy kissrác és azt mondja: „Medve Bácsi, bányász szeretnék lenni”, lebeszéled vagy rábeszéled?

Palásthy: Rábeszélem. Voltak, akik azt mondták húsz-harminc évvel ezelőtt is, hogy a bányászkodásnak nincs jövője, aztán csak itt vagyok. Én azt mondom, hogy a bányászkodásban benne van még jó két-háromszáz év, különösen az olajbányászatban. Azt, amit mi előállítunk, arra mindig szükség lesz az embereknek. Alapvetően egy kézzel fogható terméket hozunk felszínre, hiszen a természet kincseit aknázzuk ki, ami nem megújuló, tehát ez egy felelősségteljes munka is. A jövő generációinak is meghagyjuk a lehetőséget ehhez a tevékenységhez és úgy végezzük a munkánkat, hogy ne romboljuk a természetünket. Nyilván ehhez kell egy megfelelő felkészültség. Aki szereti a természettudományt, műszaki pályát, annak csak ajánlani tudom. Aki szereti a közösséget, szereti a hagyományokat, a kihívásokat, akkor jó helyen jár. Az olajbányászatban van valami romantikus. Látom, ahogy a fiatal kollégák a Facebookon szeretnek például fúróberendezésekkel pózolni. Szóval vagánynak tűnik a dolog. Persze, ez egy veszélyes szakma is, mivel száz százalékig nem kezelhető a bizonytalanság, ezért a veszély mindig ott van, ezzel együtt kell élni.

888.hu: Most saját céged van?

Palásthy: Igen, de megtartottam a szakmát. Nemzetközi olajipari bányászati tanácsadással és konzultációval foglalkozom.

888.hu: Itt ülünk a Fekete Arany Klubban...

Palásthy: Egy régi álmom vált ezzel valóra. Szerettem volna egy helyet, egy klubot, ahol össze lehet jönni, egy pohár kézműves sör vagy bor mellett jókat lehet beszélgetni. Ahogy a neve is mutatja, ennek is köze van a bányászathoz. A bányászok, ahogy felértek a műszakból, valahogy le kellett öblíteni azt sok szénport. Egyébként a munkámból kifolyólag sokfelé jártam a világban és igyekeztem innét-onnét is hazacsempészni valamit, amivel egyedivé tehettem a mi a fekete aranyunkat. Emlékszem, 1992-ben jártam először az Egyesült Államokban, akkor még fiatal mérnökként. Oklahoma államban, Tulsában találkoztam először egy igazi olajos kocsmával. A bejáratánál ott volt egy igazi fúrótorony. Nagyon vagány volt. Ezt az élményt mélyen elraktároztam magamban. Akkor döntöttem el, fogok én még ilyet csinálni.

888.hu: És a Gárdonyi térhez illik egy olajos kocsma?

Palásthy: Látod, belaktuk.

888.hu: Jön a foci eb, jön az olimpia, itt fognak nálatok szurkolni a három nyolcasok. Azt mondtad, neked fontos a közösség, mit jelentenek neked ilyenkor a magyar sikerek?

Palásthy: Az embernek dobog a szíve, amikor magyar meccset néz. Az elmúlt száz évben számtalanszor megmutattuk már a világnak, hogy mire képes a magyar.

888.hu: Elhozzuk a kupát?

Palásthy: Ne szaladjunk addig előre. Mindenesetre optimista vagyok. Az osztrákokkal kezdünk, szerintem iksz lesz. Izlandot vernünk kell. Portugália ellen várom a nagy durranást.

888.hu: Számon fogunk kérni.

Palásthy: Úgy legyen.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére