Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Pannonhalmi fõapát: egy nemzet jövõje attól függ, hogy születnek-e ott gyerekek

Horváth Tamás

2018.12.02. 08:30

Egy kis lelki táplálék advent elsõ vasárnapjára.

A kezdődő karácsonyi ünnepkör apropóján készített interjút a Magyar Idők Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapáttal. A beszélgetés során több téma is szóba került, de az adventi időszakról, a közelgő karácsonyról és az európai civilizáció helyzetéről elmondott gondolatoknak központi szerep jut az újságcikkben.  

Adventkor fontos az elcsendesedés és az, hogy figyeljünk a szívünk mélyén gyökerező belső, isteni hangokra"

– jelentette ki a főapát, majd elmondta, hogy az ajándékozás mellett arra is érdemes figyelni, hogy egy pillanatra megálljunk, és csendben elgondolkodjunk.

Advent a passzív várakozás ideje is, amikor nemcsak tüsténkedünk és ügyeket intézünk, hanem próbáljuk kívülről nézni magunkat és önvizsgálatot tartani. A csendet azonban tudatosan kell megteremteni, és ilyenkor nem szabad a határidők szorításában élni, hanem meg kell próbálni kilépni abból”

– hangsúlyozta.

A keresztény ünnepek elvilágiasodása is szóba került, Hortobágyi T. Cirill szerint egy olyan táradalomban élünk, ahol nem mindenki Krisztus-hívő, de a keresztény gyökerekkel még sokan rendelkeznek, és szükségük van valamiféle spiritualitásra, csak ezt nem az egyházban élik meg.

Az, hogy a keresztény kultúrába nem teljesen illeszkedő télapót vagy halloweent ünnepelnek, talán az elmúlt évtizedek hozadéka. Gyerekkoromban például karácsony helyett fenyőünnepet mondtak az óvodában. Lehet, hogy a múlt árnya is kísért még. Ám kétségbeesés helyett azt kell inkább megtalálnunk, hogy ezekben mi az emberi érték, és ha találunk ilyet, akkor azt lehet nemesíteni, arra rá lehet építeni a keresztény üzenetet is. S így eljuthatunk a télapótól Szent Miklósig, a Mikulásig”

– fejtette ki a pannonhalmi főapát, majd megjegyezte, hogy véleménye szerint azért ennyire fogékonyak az emberek a más kultúrkörökből importált ünnepekre, mert vágynak a közösségi alkalmakra, azokra az együttlétekre, amikor jókedvük van, amikor ki tudnak lépni a mindennapok taposómalmából, az idő és a teljesítmény szorításából. S ezt sokan ezekben az ünnepekben élik meg.

Hortobágyi T. Cirill az Európát sújtó identitásválság egyik fő okozójának a - kontinensen nagyon mély gyökeret eresztő - szekularizációt tartja, melynek megerősödése a történelmi egyházak visszaszorulását hozta el.

Ugyanakkor a főapát szerint egyelőre még beszélhetünk keresztény Európáról:

Európában az antikvitást és a kereszténységet soha nem fogjuk, nem is kell letagadni. Emellett az, hogy egyes helyeken kevesebb keresztény él, egy pillanatnyi történelmi helyzet, és senki sem tudja, hogy mi lesz ötven vagy száz év múlva.”

Európa nemcsak identitás-, hanem demográfiai válságban is van. A főapát is határozott álláspontot képvisel a témában, magvas gondolatait mindenképpen érdemes elraktározni a szívünkben:

A család és az abba születő élet nagyobb érték mindennél. Egy nemzet jövője attól függ, hogy születnek-e ott gyerekek. A jövő a fiatalok kezében van. Õk a kreatívak, ők hozzák a megoldásokat, az idősebb generáció támogatni tudja őket, egyfajta kimeríthetetlen szeretetforrásként mellettük tud állni."

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére