Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Újabb magyar filmsiker: ismét Oscar-díjat nyerhetünk

Csordás Bettina

2018.09.13. 11:30

Huszonhét év után újra magyar diplomafilm nyert Diák Oscar-díjat (Student Academy Award). Kovács István Ostrom címû munkájával bekerült a Diák Oscar három díjazottja közé - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap szerdán. Az Ostrom a Filmalap támogatásával készült.

A tájékoztatás szerint október 11-én Los Angelesben az Amerikai Filmakadémia Samuel Goldwyn Theaterjében megrendezésre kerülő díjátadón derül ki, hogy a fiatal magyar rendező, Kovács István az arany, az ezüst vagy a bronz Diák Oscar-díj büszke tulajdonosa lesz.  

Az Oscar szabályzata szerint ennek a díjnak köszönhetően az Ostrom című filmet benevezhetik a Legjobb rövidfilm kategóriába. Így a magyar diplomafilm a február 24-én megrendezendő gálán is versenyezhet majd az Oscar-díjért"

– nyilatkozta Hutlassa Tamás és Osváth Gábor producer.

A 23 perces kisfilm 1994-ben játszódik és pár napot ölel fel a szarajevói ostrom mindennapjaiból. A cselekmény egy olyan egyszerű élethelyzetből indul ki, hogy egy bosnyák nő újra nőnek szeretné érezni magát és hajat szeretne mosni egy víz és áram nélküli városban, így a háború tépázta Szarajevóban útnak indul, hogy vizet keressen. Életveszélyes terve végrehajtásától sem a szomszédjai, sem a mesterlövészek nem tudják eltántorítani.

A Budapesten és Kiskunlacházán forgatott film főszerepeiben Vedrana Bozinovic, Mirela Lambic, Radoje Cupic, Nenad Pecinar bosnyák színészek mellett Trill Zsolt és Keszég László látható. A forgatókönyvet Gasztonyi Kálmán írta, az operatőr Dévényi Zoltán, a vágó Duszka Péter Gábor, a látványtervező Rajk László, a hangmérnök Balázs Gábor volt.

Az Ostrom a 32 éves Kovács István diplomafilmje, aki a Színház- és Filmművészeti Egyetem mesterszakán végzett, ahol Enyedi Ildikó volt az osztályfőnöke.

Kovács István korábbi Betonzaj című rendezésével hívta fel magára a figyelmet, tavaly az első világháborús Szürke senkik című tévéfilmje elnyerte a Legjobb tévéfilm, a Legjobb rendező és a Legjobb főszereplőnek járó Magyar Filmdíjat.

Diák Oscar-díjat eddig egyetlen magyar alkotó nyert, 1991-ben Böszörményi Zsuzsa Egyszer volt, hol nem volt... című diplomafilmjéért. 

Bízunk benne, hogy az Ostrom c. háborús rövidfilm februárban a rangos díjátadón is sikert arat, ezzel bővítve a magyar filmipar Oscar-díjainak számát.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére