Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Wass Albert-megemlékezés miatt riasztanák a román hatóságokat

Bertha László

2018.02.20. 21:32

Wass Albert-megemlékezés miatt riasztaná a román hatóságokat az Elie Wiesel Intézet, mivel Romániában még mindig háborús bûnösként tartják nyilván a magyar írót.

A Főtér írása szerint a holokauszt kutatásával foglalkozó Elie Wiesel Intézet közleményben szólította fel a román hatóságokat, hogy járjanak el a háborús bűnösök „kultuszának” felélesztési kísérleteivel szemben. A történet apropója, hogy a hét végén Nagyváradon filmvetítéssel emlékeztek Wass Albertre, születésének 110. és halálának 20. évfordulója alkalmából.

Az intézet megfogalmazása szerint a 2002-ben elfogadott sürgősségi kormányrendelet betiltotta a „fasiszta, legionárius, rasszista vagy idegengyűlölő” szervezeteket, szimbólumokat és megnyilvánulásokat, bűncselekménynek nyilvánítva a tömeggyilkosságokért vagy háborús bűnökért elítélt személyek kultuszát.

Még ha Romániában nem is tartanak megemlékezéseket, a szélsőjobboldal meghatározó alakjainak, amiként ez Bulgáriában történt az elmúlt hét végén, és nem is próbálják magas rangú állami tisztségviselők relativizálni a zsidók második világháborúbeli tragédiáját, amiként ez nemrég Lengyelországban történt, úgy ítéljük meg, hogy a nagyváradihoz hasonló eseményekhez való felületes viszonyulás súlyosabb kilengésekhez vezethet”

– áll a lap által szemlézett közleményben.

Mint ismert, Wass Albertet a korabeli román hatóságok azzal vádolták meg, hogy több ember kivégzésére bujtotta fel az 1940-ben Észak-Erdélybe bevonuló magyar hadsereget. A magyar írót és édesapját 1946-ban háborús bűnök elkövetése miatt egy kolozsvári népbíróság távollétükben halálra ítélte. Wass Albert a háború után nem tért vissza Erdélybe, 1951-től az Amerikai Egyesült Államokban telepedett le. A kommunista román hatóságok kiadatási kérelmét az amerikai igazságügyi minisztérium több rendben is megvizsgálta, és megalapozatlannak találván elutasította.

Wass Albert halála után az író egyik fia elindította a rehabilitálás romániai folyamatát, de perújrafelvételi kérését a legfelsőbb bíróság 2008-ban jogerősen elutasította – emlékeztet a Főtér.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére