Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kína: Tajvan függetlenségi törekvései instabilitást okoznak a régióban

888.hu

2021.10.11. 07:40

Tajvan úgynevezett függetlenségi törekvései feszültséget és instabilitást okoznak a régióban – közölte vasárnap Ma Hsziao-kuang, a kínai Államtanács tajvani ügyekkel foglalkozó irodájának szóvivője Caj Jing-ven tajvani elnök korábbi beszédére reagálva.

 

Caj Jing-ven tajvani elnök pénteken az ázsiai regionális párbeszédet előmozdítani hivatott Yushan Forumon felszólalva kijelentette, hogy Tajvan nem akar katonai konfrontációt, de mindenáron megvédi szabadságát és demokratikus berendezkedését.

Ez a beszéd az úgynevezett tajvani függetlenséget propagálja, szembenállást szít, szembemegy a történelmi valósággal, és elferdíti a tényeket. A Demokratikus Haladás Pártjának (DPP) függetlenségpárti provokációi a feszültség és instabilitás forrásai a Tajvani-szoros két partja között, és hatalmas fenyegetést jelentenek a béke és a térség stabilitása szempontjából”

– húzta alá Ma Hsziao-kuang.

A kínai szóvivő egyben kijelentette, hogy Caj Jing-ven pártja aláássa az 1992-es „egy Kína elvéről” szóló megállapodást s ezzel a párbeszéd alapját.

Az 1992-es évi konszenzushoz való ragaszkodás és az úgynevezett tajvani függetlenségi törekvésekkel szembeni ellenállás jelenti kölcsönös politikai alapját a felek együttműködésének”

– összegezte Ma Hsziao-kuang.

Tajvan és Kína között növekszik a feszültség amiatt, hogy az elmúlt időszakban kínai harci repülőgépek többször is megsértették a tajvani légteret. A nemzetközi sajtóban megjelent összesítés szerint október 1-je óta legalább 150 kínai repülőgép repült be a légtérbe.

Az 1949-től saját politikai vezetéssel bíró Tajvant Peking Kína szakadár tartományának tekinti. Viszonyuk többéves közeledés után 2016-ban ismét fagyossá vált, miután a függetlenségpárti Caj lett a tajvani elnök, aki a status quo fenntartása és a sziget önvédelmi képességeinek erősítése mellett kötelezte el magát. Peking politikai eszközeinek felhasználása mellett nyomásgyakorlásként gyakran tart a sziget körül hadgyakorlatokat, illetve szükség esetén az erővel való egyesítés lehetőségét sem zárta ki.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére