Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az ENSZ felszólította a tálibokat, hogy ne állják útját a menekülő afgánoknak

888.hu, MTI

2021.08.31. 07:50

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) hétfőn rendkívüli ülésén határozatban szólította fel az Afganisztánban hatalomra került radikális iszlamista tálibokat, hogy tartsák be korábbi ígéreteiket és ne állják útját az országból elmenekülő afgánoknak.

Az ENSZ BT 15 tagja közül 13-an támogatták a Franciaország, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Írország által előterjesztett dokumentumot, amely egyben akadálytalan humanitárius hozzáférést követel a világszervezet számára a dél-ázsiai országban.

A határozat ezen felül kiemeli: nem szabad, hogy terroristák kezére jusson Afganisztán. Valamint felszólítja a tálibokat, hogy tartsák tiszteletben a nők, gyermekek és kisebbségek jogait.

A vétójoggal rendelkező Oroszország és Kína tartózkodott a szavazáson.
Az Egyesült Államok vezette kimenekítési művelet augusztus 31-én ér véget, ami aggályokat vetett fel azok sorsát illetően, akik a két hete hatalomra került tálibok megtorlásától tartva el akarják hagyni az országot, de nem tudták elérni a kabuli repülőteret. Köztük vannak nyugati országok állampolgárai, de több ezer olyan afgán is, aki együttműködött a külföldi csapatokkal, illetve tart az ultrakonzervatív tálibok elnyomásától.
Az öt vétóhatalom képviselői még a nap folyamán António Guterres ENSZ-főtitkárral is tanácskozni fognak az afganisztáni helyzetről.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére