Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

"Beleestünk az Iszlám Állam csapdájába"

Horváth József György

2017.08.28. 16:58

Pierre-Jean Luizard francia Közel-Kelet-szakértõ szerint az Iszlám Állam területvesztése Szíriában és Irakban növeli az európai támadások kockázatát.
PÁRIZS, 16:58

Pierre-Jean Luizard francia Közel-Kelet-szakértő szerint az Iszlám Állam területvesztése Szíriában és Irakban növeli az európai támadások kockázatát.

Luizard a Le Figaronak adott interjújában az Iszlám Állam állapotát elemezte három évvel a terrorellenes koalíció beavatkozásának kezdete után, és a barcelonai terrorcselekmények tükrében.

Luizard szerint az Iszlám Állam ott csap le és ott támad, ahol csak lehetséges, valószínűleg ezért vették most célba Spanyolországot, ahol a biztonsági intézkedések eddig kevésbé erősek és kevésbé hatékonyak voltak.

A Közel-Kelet-szakértő szerint az Iszlám Állam harcosait elsősorban nem bűnözőnek, hanem inkább politikai ellenségnek kellene tekinteni, hiszen hatalmas veszélyt jelentenek Európára nézve.

Amikor a területi terjeszkedés megszűnik, egy újfajta kockázat lép előtérbe, mivel a határokon kívül hoz létre harcosfészkeket a dzsihád. Ezért számíthatunk az európai támadások folyamatos újjáéledésére."

Az ISIS állapotát elemezve a szakértő elmondta, hogy a terrorszervezet még mindig tartja az Eufrátesz völgyének nagy részét, valamint más fontos városokat Szíriában.

A szakértő szerint nagyon fontos megemlíteni – bár szerinte a nyilvánosság nem foglalkozott átfogóan a témával –, hogy a moszuli csata során csaknem 40 ezer civil vesztette életét.

Moszul régi városa gyakorlatilag megsemmisült. Az Iszlám Állam propagandája Moszult egyfajta mártírvárosként írja le, és a koalíciós országokat hibáztatja a rombolásért és bosszút hergel, mozgósít a beavatkozókkal szemben."

Rossz kilátások

Luizard a kutatásai alapján megerősítette, hogy az Iszlám Állam mindig ott ereszt gyökeret és lendül fel, ahol az államok és a jogi határok megszűnnek: "tegnap Irakban és Szíriában, ma Jemenben és Líbiában".

Az Iszlám Államnak erős hajlama van arra, hogy beágyazódjon oda, ahol válságok vannak. Sok tekintetben a helyzet ma sokkal rosszabbnak tűnik, mint amikor az ISIS három éve elfoglalta Moszul városát. Lehet, hogy az Iszlám Állam területi veresége elkerülhetetlen, de az nem fog megoldani semmit."

Luizard úgy véli, Európa és a terrorellenes koalíció is beleesett az Iszlám Állam csapdájába, hiszen a terrorszervezet továbbra is sikeresen tartja életben globalizált dzsihadista projektét.

A nagyhatalmak koalíciójának beavatkozásait az érintett országokban a lakosok nem fogják pozitívan értékelni. A dzsihadisták legnagyobb sikere, hogy a koalíció ellen tudták tüzelni a szunnita népesség haragját"

– zárta gondolatait a szakértő. 

(Le Figaro)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére