Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Brüsszel pénzt adna a törököknek, hogy megvédjék Európát

888.hu

2015.10.06. 21:49

Az unió pénzt és egyéb engedményeket ajánlott Ankarának; cserébe hatékonyabb határvédelmet és átláthatóbb menekültügyi eljárásokat kért.

Jean-Claude Junkcer még hétfőn állította össze a kedden nyilvánosságra hozott akcióterv részleteit Recep Tayyip Erdogannal. Eszerint az EU 1 milliárd eurót adna Törökországnak, hogy "orvosolja azokat a kulcsfontosságú problémákat, amelyek a menekülteket Törökországból az EU felé mozdítják." Az unió átvállalná a Törökországban tartózkodó 2,2 millió szír menekült egy részét, valamint további forrásokat biztosítana hat új menekülttábor építésére. (A török számítása szerint a migránsok befogadása eddig 6,75 milliárd eurójába került az országnak.)

Mézesmadzagként belengették, hogy a törökökkel szemben fenntartott vízumkényszert is feloldanák. Törökország régi vágya ez, amiért cserébe Brüsszel most "csak" azt kéri, hogy fogadják vissza azokat a gazdasági bevándorlókat, akik Törökországból indultak útnak Európa felé, de nem kaptak ott menedékjogot.

A törökök elviekben elfogadták a megállapodást, Ankarában most mégis úgy nyilatkoztak, az unió által felajánlott pénz önmagában kevés lesz a menekültválság megoldására. Erdogan elnök szerint az EU-nak az Asszád-rezsim ellen felkelt mérsékelt erők kiképzésre is kellene áldoznia, és Szíria északi részén kialakítania egy repülési tilalom alá vont területet, ahol a háború elől menekülők biztonságban lehetnek. A török elnök szerint Európa tétlenségének tudható be a jelenlegi válsághelyzet, s amíg a kiváltó okot, a szíriai háborút nem sikerül megoldani, a válság sem múlik el.

Brüsszel a pénzért cserébe azt kérte Törökországtól, hogy javítson a befogadói rendszerén, regisztráljon mindenkit, aki az országba érkezik, és gyorsítsa fel a menekültügyi eljárásokat. Törökországnak egyúttal azt is vállalnia kellene, hogy az országban jelenleg "vendégként" tartózkodó migránsokat integrálja – munkavállalási engedélyt, az oktatáshoz és az egészségügyi ellátórendszerhez való hozzáférést biztosít számukra.

Brüsszel célja, hogy már Törökországban kiszűrje azokat, akik joggal kérvényezik, hogy menekültként befogadja őket valamely uniós ország. Nem titkolt szándéka az EB-nek az sem, hogy a bevándorlási hullámot megakassza; ennek érdekében az unió erősítené a török parti és határőrség munkáját, és segítené az uniós határvédelmi szervvel, a Frontex-szel való együttműködést.

(Deutsche Welle, BBC News, Euractiv)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére