Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ifj. Lomnici: Alapszerződés-ellenes a csúcsjelölti rendszer

Nagy Gábor

2019.05.11. 19:48

Nem biztos, hogy a győztes Spitzenkandidat lesz az Európai Bizottság (EB) elnöke.

Alapszerződés-ellenes az uniós csúcsjelölti rendszer, amivel az Európai Parlament (EP) szeretné magának tulajdonítani a jogot az EB elnöki pozíciójának betöltésére, illetve az elnök személyének meghatározására – erről beszélt szombaton ifj. Lomnici Zoltán lapunk publicistája, a Századvég jogi szakértője a köztelevízióban.

Az alkotmányjogász közölte: ehhez képest az unió alapszerződésének 17. cikkelyének hetedik pontjában az áll, hogy az Európai Tanács (ET) jelöli minősített többséggel az EB elnökét, amit feles döntéssel a parlamentnek is kell támogatnia. A Spitzenkandidat-rendszert Jean-Claude Juncker vezette be még 2014-ben, de a leköszönő bizottsági elnök „újítására” nincs uniós jogi garancia, vagyis előfordulhat, hogy sem Soros jobbkezéből, Frans Timmermansból, sem pedig a cuckonzervatív Manfred Weberből nem lesz bizottsági elnök. (Többek között erről is lesz szó EP-sorozatunk tizedik részében, amit holnap olvashattok majd a 888-on.)

Erőviszonyok az EP-ben

A legfrissebb felmérések szerint a Fidesz 15 mandátumot is szerezhet az EP-választáson. Az Európai Néppárt (EPP) most látja igazán, hogy hiba volt a kardcsörtetés a Fidesszel, mivel ha még mindig 200 feletti mandátumszámmal rendelkezne a párttömörülés – a jelenleg 170-180 helyett –, akkor a választások után jobb tárgyalási pozícióba kerülnének – vélekedett Lomnici.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére