Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Közép- és Kelet-Európa nem kér a szír migránsokból

888.hu

2017.05.07. 21:58

A közép- és kelet-európai országok többségében a lakosság több, mint fele nem szeretné, hogyha akár egyetlen szíriai migráns is menedékjogot kapna hazájában - derül ki a Gallup pénteken ismertetett felmérésébõl.

A közép- és kelet-európai országok többségében a lakosság több, mint fele nem szeretné, hogyha akár egyetlen szíriai migráns is menedékjogot kapna hazájában – derül ki a Gallup pénteken ismertetett felméréséből.

Magyarországon a legnagyobb az elutasítottsága annak az ötletnek, hogy korlátlanul fogadjunk be szír migránsokat. A megkérdezettek mindössze három százaléka mondta, hogy mindenkit be kellene fogadni. A megkérdezettek 22 százaléka szerint korlátozott számban be lehetne fogadni szír migránsokat, míg a többség, 70 százalék szerint egyáltalán ne fogadjunk be senkit.

A felmérésben összesen 14 ország vett részt: Magyarország, Macedónia, Montenegró, Szlovákia, Litvánia, Bulgária, Csehország, Lengyelország, Románia, Szerbia, Görögország, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Koszovó.

A korlátlan befogadás ötlete egyik országban sem tett szert két számjegyű támogatottságra, a legmagasabb, 8 százalék Bosznia-Hercegovinában volt.

A kutatás szerint a vallási hovatartozás meghatározó abban a kérdésben, hogy egy adott országban befogadjanak-e menekülteket a jellemzően muszlim többségű közel-keleti államokból. Azokban az országokban, ahol nagyobb muzulmán közösségek élnek, befogadóbbak a szintén többségében muzulmán vallású és/vagy kultúrájú menekültekkel szemben.

Koszovóban, ahol a népesség egy jelentős része muszlim, a legalacsonyabb volt azoknak a száma, akik egyáltalán nem fogadtak volna be menekülteket: 38 százalék. Viszont 49 százalék mondta azt, hogy az országnak be kellene fogadnia egy meghatározott számú menekültet.

A Gallup kiemelte, hogy a V4-es országokban – Magyarországon, Lengyelországban, Szlovákiában és Csehországban – a kormányok nyíltan szembefordultak Brüsszel kvótatervével, amely a migránsok szétosztásáról szól. Ezekben az országokban nagyobb mértékben utasítják el a szírek befogadását. Azok a balkáni államok sem bizonyultak befogadónak, amelyek a saját bőrükön érezték meg a migránsválság hatásait, és amelyeken a menedékkérők többsége áthaladt.

Érdekesek a Görögországra vonatkozó adatok: 4 százalék a korlátlan befogadás mellett van, 47 százaléknyian korlátozott számban szívesen látnának migránsokat az országban, és szintén 47 százalék elutasítana minden szír menedékkérőt. Mindez azért is érdekes, mert a balkáni útvonalon érkező szinte összes migráns Görögországon keresztül jutott be az EU-ba.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére