Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Le Pennek befellegzett?

Horváth József György

2017.03.09. 12:58

A reformszoci Macron átvette a vezetést a legfrissebb közvélemény-kutatásokban.
PÁRIZS, 12:58

A reformszoci Macron átvette a vezetést a legfrissebb közvélemény-kutatásokban.

A függetlenként induló, de baloldali eszmékhez húzó Emmanuel Macron, volt szocialista gazdasági miniszter egy újabb felmérés szerint is átvette a vezetést Marine Le Pentől, a radikális jobboldalinak tartott Nemzeti Front elnökétől a hat hét múlva esedékes francia elnökválasztás első fordulójában. A reprezentatív felmérés március 6. és 8. között 4533 francia választópolgár megkérdezésével készült.

Az Odoxa intézet már a hétvégén azt jelezte, hogy Macron az élre tört. A Harris Interactive-nál a centrista jelölt az elmúlt két hétben hat százalékpontot javított és jelenleg 26 százalékon áll, míg Marine Le Pen támogatottsága nem változott,  az továbbra is 25 százalékos.

A második fordulóban Emmanuel Macron 65 százalékkal biztos győzelmet aratna a 35 százalékot elérő Le Pen felett, ha most tartanák a választást. Macron öt százalékpontot javított, Le Pen pedig ugyanennyit rontott az elmúlt két hétben, ezért ismét kinyílt az olló a két legesélyesebb jelölt között.

Harmadik helyen a családtagjai feltételezett fiktív parlamenti foglalkoztatásával megvádolt Francois Fillon konzervatív jelölt áll 20 százalékkal, ami egy ponttal kevesebb, mint két hete. Benoit Hamon szocialista jelölt 13, míg a baloldali radikális Jean-Luc Mélenchon 12 százalékon áll, mindketten egy százalékpontot rontottak az előző felmérés óta.

A francia jobbközép nem szavazna át Le Penre

Le Pen visszaesése a közvélemény-kutatásokban annak is köszönhető, hogy a jobbközép Fillon esélyei hétről hétre kisebbek. Azt gondolnánk, hogy a jelölt nélkül maradt jobboldaliak a második fordulóban majd átszavaznak Le Penre és a Nemzeti Frontra, de ahogy a közvélemény-kutatások is mutatják, Le Pen elfogadottsága eléggé kicsit a centrum köreiben. Úgy tűnik, nagyobb esélye van annak, hogy a Köztársaságiak jobboldali szavazói inkább a balos Macronra szavaznak át, hogy megakadályozzák Le Pen hatalomra jutását.

Ezt támasztja alá az a pár napja napvilágot látott felmérés is, amiből kiderül, hogy a franciák 58 százaléka szerint "a Nemzeti Front veszélyt jelent a demokráciára". Tehát a Nemzeti Frontról és elnökéről a franciák többségének még mindig negatív a véleménye. A felmérés szerint azt a gondolatot is nehezen tudja az FN egyelőre elhitetni, hogy kormányzóképes, és hogy Marine Le Pen a saját stabil táborán kívül másokat is meg tud győzni.

A másik fő problémát Marine Le Pen számára az elnökválasztáson a felmérés szerint az jelentheti, hogy a franciák többsége elutasítja azt a fő tematikát, amellyel az FN kampányol, mégpedig Franciaországnak az eurózónából történő kivezetését. Ezt csak a megkérdezettek 22 százaléka szeretné, míg öt évvel ezelőtt a franciák harmada támogatta ezt az ötletet. A felmérés szerint az FN-szavazóknak is csak 64 százaléka látná szívesen Franciaországot az eurózónán kívül.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére