Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Maduro kezdi elveszíteni a hadsereg támogatását

888.hu

2019.02.05. 13:40

A venezuelai légierõ egyik tábornoka videón tett hûségesküt Juan Guaidó ellenzéki vezetõnek. Maduro szocialista diktátor és Guaidó ideiglenes elnök között a hadsereg lelkéért folyik a harc.
CARACAS, 13:40

A venezuelai légierő egyik tábornoka videón tett hűségesküt Juan Guaidó ellenzéki vezetőnek. Maduro szocialista diktátor és Guaidó ideiglenes elnök között a hadsereg lelkéért folyik a harc.

Venezuelában a hadsereg dönthet az ország hosszú távú jövőjéről. Nicolas Maduro szocialista diktátornak sikerült bedöntenie a gazdaságot: hiánygazdálkodás, betegségek, éhínség sújtja az olajban gazdag dél-amerikai országot. Emellett a lakosság milliószám menekül a szomszédos országokba. Maduro az utóbbi években pedig teljesen lebontotta a demokráciát.

A helyzet annyira súlyos lett, hogy a Venezuelával szomszédos országok és az Egyesült Államok sem tétlenkedett tovább. Az év elején több külföldi állam támogatásával ideiglenes elnöknek nevezte ki magát Juan Guaidó, az eljelentéktelenített Nemzetgyűlés elnöke.

Maduro elnök és Guaidó ideiglenes elnök most a hadsereg kegyeit keresi. A fegyveres erők támogatása nélkül ugyanis a szoci diktátor, Maduro hatalma is semmivé foszlik. Bár egyelőre Maduro áll jobban, a dezertálás folyamatos a hadsereg soraiban.

Legutóbb a nem túl jelentékeny venezuelai légierő tábornoka, Yánez Rodríguez tett hűségesküt Guaidó mellett. A hétvégén egyébként több közepes rangú tiszt is hasonlóképpen cselekedett – írja a Breitbart.

Hacsak nem pörög fel a dezertálás, akkor akár hónapok telhetnek el, amire Guadióhoz elég katona pártol át.

Adománygyűjtést rendeznek Guaidónak

Nicolás Maduro venezuelai ellenzékének képviselői segélykonferenciát szerveznek Washingtonban – jelentette be hétfőn Carlos Vecchio, az Egyesült Államok által is ideiglenes elnökként elismert Juan Guaidó washingtoni képviselője.

Venezuela ideiglenes kormánya február 14-én nemzetközi konferenciát szervez"

– jelentette be közleményében Carlos Vecchio. Közölte: a tervezett konferencián azonnali humanitárius segítséget szorgalmaznak majd a venezuelai nép támogatására, segítséget várva országoktól, nem kormányzati szervezetektől, a venezuelai diaszpórától egyaránt.     

A konferenciát az amerikai külügyminisztérium szomszédságában lévő Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) székházában tartják – írja az MTI.

A Guaidót ideiglenes államfőként elismerő országok jó része már komoly segítséget ajánlott fel az élelmiszer- és gyógyszerhiánytól szenvedő venezuelaiaknak.

A dél-amerikai országban uralkodó válságot megvitató hétfői kanadai tanácskozáson – amelyet a 14 amerikai országot, köztük Kanadát is tömörítő, úgynevezett Lima-csoport szervezett – Justin Trudeau kanadai kormányfő bejelentette, hogy országa 53 millió kanadai dollár értékű segélyt küld a venezuelai népnek.     

Később Heiko Maas német külügyminiszter is közölte, hogy kormánya ötmillió euró értékű humanitárius segélyt bocsát Venezuela rendelkezésére.     

Juan Guaidó hétfőn a venezuelai hadsereg segítségét kérte, hogy a külföldi segélyszállítmányokat beengedjék az országba, Nicolás Maduro azonban szintén hétfőn egy katonai rendezvényen ismételten visszautasította a humanitárius segélyeket, és kijelentette, hogy inkább a segélyeket kérő ellenzék szorul "mentális segítségnyújtásra".

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére