Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Olaszország növelte az orosz olaj importját a háború kezdete óta

888.hu, MTI

2022.06.01. 12:35

Az ukrajnai háború kitörése óta nőtt Olaszország olajimportja Oroszországból, a bankok ugyanis nem finanszírozzák az egyik legnagyobb olasz olajfinomító beszerzéseit, mert az orosz tulajdonban van.

 

Az orosz olajat szállító tankerek folyamatosan érkeznek az orosz Lukoil birtokában lévő szicíliai ISAB Srl olajfinomítóba.

Olaszország napi 400 ezer hordó olajat importált májusban Oroszországból, négyszer annyit, mint az ukrajnai háború kitörése előtt.

 

Ebből napi 220 ezer hordót az ISAB finomító használ fel.

Míg az ukrajnai háború előtt az ISAB által feldolgozott nyersolaj 15 százaléka volt orosz, addig mostanra ez az arány 100 százalékra nőtt. A finomító azért volt kénytelen emelni az orosz olaj arányát, mert a bankok ódzkodnak finanszírozni az orosz tulajdonos ellenőrzése alatt álló vállalat olajvásárlásait nem orosz forrásokból.

 

A cég 3500 alkalmazottat foglalkoztat három telephelyen; egy finomítóban, egy gázosító üzemben és egy kapcsolt energiatermelő (elektromos és hőenergiát termelő) erőműben. A Szicília Szirakúza tartományában működő olajfinomítót – az egyik legnagyobbat Olaszországban – a bezárás veszélye fenyegeti az uniós olajembargó miatt. Az üzem a kapcsolódó tevékenységekkel együtt a tartomány bruttó hazai termékének felét állítja elő az olasz olajimport egyötödének feldolgozásával.

A hangulat ma még rosszabb, mint tegnap volt.”

– mondta Fiorenzo Amato, a szirakúzai Filctem Cgil szakszervezet főtitkára, rámutatva, hogy a finomító számos családnak az egyetlen megélhetési lehetőséget jelenti.

Matteo Villa, a milánói ISPI agytröszt energetikai elemzője szerint Olaszország az egyetlen uniós tagállam, amely növelte az orosz olaj behozatalát. „Az orosz olaj hatodik legnagyobb importőréből a legnagyobbá lépett elő Olaszország a háború kitörése óta eltelt három hónap alatt.” – mondta.

Villa szerint az egyik megoldás az lenne, ha Olaszország ideiglenesen államosítaná a finomítót, amit az olasz alkotmány az energiaügyi vészhelyzetekben meg is enged. Állami tulajdonban az ISAB meg tudná kapni a szükséges finanszírozást, hogy más, nem orosz forrásokból szerezhessen be nyersolajat, és folytathassa működését.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére