Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán: a kommunizmus a nácizmushoz hasonló õrült eszme volt

888.hu

2015.11.21. 14:15

A Szovjetunióba hurcoltak közelgõ emléknapja alkalmából tartott beszédet a magyar miniszterlnök.
BUDAPEST, 14:15

Ma már senki sem vitatja, hogy a nemzetiszocializmushoz hasonlóan a kommunizmus is egy őrült eszme volt – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton, a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások közelgő emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen.

Így tört be a szovjet világ Európába

Orbán Viktor az emléknapi beszédében azt mondta: amikor a nemzetiszocializmus őrült gondolata háborúba rántotta a világot, és a megroggyant nyugati világ felismerte, hogy a léte forog kockán, akkor szövetségre lépett egy másik őrült gondolattal: a nemzetközi szocializmussal, a kommunizmussal és annak gazdájával.

Saját biztonsága fejében a Nyugat végül tálcán nyújtotta át a Szovjetuniónak Európa szabadságszerető népeinek jelentős hányadát"

 – fogalmazott a kormányfő, amihez hozzátette: az egész nemzet nevében emlékezünk a meghurcoltakra, fejet hajtunk az elhunytak előtt, kifejezzük tiszteletünket a hazatérteknek, valamint vigyázunk a még élőkre.

Beszédében felidézte, hogy a Gulág táboraiba sok százezer magyart szállítottak a Kárpát-medence minden részéről, hadifoglyokat, civileket, politikai elítélteket. Az 1944 őszétől 1948-ig elhurcoltaknak csak mintegy ötöde élte túl a megpróbáltatásokat, és mindezt egy Európában született őrült gondolat hozta létre – mutatott rá.

Ma már senki sem vitatja, hogy a nemzetiszocializmushoz hasonlóan a kommunizmus is egy őrült eszme volt, senki sem vitatja a kommunizmus bűneit, de (...) hosszú és rögös utat kellett bejárnunk, amíg idáig eljutottunk"

– mondta Orbán Viktor arra utalva, hogy a rendszerváltás utáni két évtizedben Magyarországon "a mindenkori jobb- és baloldal külön-külön cipelte saját történelmi terheit", és folyt a vita arról: "kinek a zsákja nehezebb".

Nemzeti emlékév

A miniszterelnök kijelentette, hogy itt az ideje lezárni ezt az időszakot, ezért lett 2015 a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások nemzeti emlékéve.

Orbán Viktor arról is beszélt hogy, felemelő érzés volt, amikor végre szabadon lehetett emlékezni a kommunizmus áldozataira. Azt is fontosnak nevezte – "különösen most, amikor Európa ismét támadás alatt áll" –, hogy a magyar fiatalok ismerjék a 20. századi diktatúrák szellemi eltévelyedéseit, és azzal az elhatározással nőjenek fel, hogy ez ne történhessen meg soha többé.

Tisztelet a hősöknek, kegyelet az áldozatoknak!"

– zárta beszédét a kormányfő.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére