Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Rémisztõ dolgok derültek ki a manchesteri merénylõrõl

Bokor Gábor

2017.06.03. 22:28

Salman Abedirõl, a manchesteri támadóról a nyomozók kiderítették, hogy korábban találkozott azzal az Abdelhamid Abaaouddal is, aki a 2015-ös párizsi terrortámadás egyik kitervelõje és végrehajtója volt.
MANCHESTER, 22:28

Salman Abediről, a manchesteri támadóról a nyomozók kiderítették, hogy korábban találkozott azzal az Abdelhamid Abaaouddal is, aki a 2015-ös párizsi terrortámadás egyik kitervelője és végrehajtója volt.

Szűk két héttel a manchesteri, 22 halálos áldozatot követelő terrortámadást követően a brit hatóságok már azt is tudni vélik, hogy a líbiai származású elkövető, Salman Abedi négy nap alatt képes volt elkészíteni a robbanószerkezetet. 

A rendőrség szerint a bomba alkatrészeit Abedi Líbiában vásárolta meg, ahonnan május 18-án, azaz a merénylet előtt négy nappal tért haza. A hírek szerint Abedi az Iszlám Állam helyi iszlamistáival is felvette a kapcsolatot az afrikai országban. 

A 22 éves támadó és szülei rendszeresen megfordultak Líbiában. Bár a szülők megkapták a menedékjogot Nagy-Britanniától, visszatértek az észak-afrikai országba, hogy ott harcoljanak a polgárháborúban. 

Az Independent szerint Abedi többször is találkozott az Iszlám Államnak hűségesküt fogadó csoport, a Katibat al-Battar al-Libi vezetőivel. Az egyik nyugalmazott hírszerző szerint a manchesteri öngyilkos merénylő azután is tartotta a kapcsolatot a csoporttal, hogy visszatért a szigetországba. Legtöbbször eldobható telefonon beszéltek egymással. A csoport egyik tagja volt az az Abdelhamid Abaaoud, aki a 2015-ös párizsi merénylet egyik kitervelője volt. A szervezetben vezető pozíciót kapott az a Seifeddine Rezgui is, aki szintén 2015-ben harminc brit turistával végzett egy tunéziai strandon.

Az Iszlám Államhoz tartozó csoport többször is táborokat szervezett, ahol európai célpontok elleni támadásokat terveztek.

Az Europol szerint Líbia lehet az Iszlám Állam egyik fő toborzó-országa, mivel az iszlamistáknak rengeteg olyan bázisuk lehet, ahol terrorakciókat terveznek és fegyverhasználatra készítik fel a potenciális terroristákat. Minden jel szerint Abedi a bombagyártást is a helyiektől tanulta meg. 

Dr. Sidney Alford mérnök szerint egy ilyen robbanószerkezetet akár 24 óra alatt el lehet készíteni. A szakértő szerint a bombát rejtő táskába a merénylő csavarokat és anyákat is behelyezett, hogy minél több ember életét kioltsa a gyilkos szerkezet. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére