Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Senki sem bízik már a román vezetõben

Bokor Gábor

2017.06.15. 06:28

Bár még saját pártja is kihátrált a miniszterelnök mögül, õ tovább szívózik és feltételekhez köti lemondását.
BUKAREST, 6:28

Bár még saját pártja is kihátrált a miniszterelnök mögül, ő tovább szívózik és feltételekhez köti lemondását.

Már a román kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) is megvonta a politikai bizalmat Sorin Grindeanu miniszterelnöktől szerdán, miután néhány órával korábban a kormánykoalíció kisebbik pártja, a liberális ALDE is támogatása megvonásáról döntött. 

A párt végrehajtó bizottságának döntését Liviu Dragnea pártelnök is támogatta, később bejelentette, hogy a kabinet késett a kormányprogram gyakorlatba ültetésével.

A kormány számos tagja nem vette komolyan a kormányprogramot, amely a célkitűzések alig 13 százalékát teljesítette, a kormány a PSD választási programjában vállalt intézkedések 60 százalékának teljesítésével késik"

– mondta Dragnea.

A szociáldemokraták és a liberálisok vezetői bejelentették, hogy az ő minisztereik már mindent elintéztek ahhoz, hogy benyújtsák lemondásukat.

Sorin Grindeanu miniszterelnök a román sajtóértesülések szerint azt mondta a PSD vezetésének, hogy koholt vádak alapján próbálják eltávolítani, ezért nem hajlandó lemondani. A szociáldemokraták vezetője erre úgy reagált, mivel a miniszterelnök elhagyta a bizottság ülését, előtte pedig jelezte, hogy aláveti magát a pártvezetés akaratának, ezt úgy értelmezték, hogy informálisan bejelentette lemondását.

Sorin Grindeanu jelenleg olyan kormányt vezet, amelynek nincsenek miniszterei.

Amennyiben a miniszterelnök önszántából nem mond le, akkor csak a parlament tudja felállítani a székéből, ehhez azonban a szociálliberális koalíciónak saját kormánya ellen kell bizalmatlansági indítványt beterjesztenie és megszavaznia – írja az MTI.

A szocdemek a saját képviselőtársaikat is megbüntetnék, ugyanis elfogadtak egy határozatot, miszerint megfosztják párttagságától azt a PSD-s politikust, aki miniszteri tisztséget vállal egy olyan kormányban, amelyet a PSD nem támogat. Ezzel próbálják elejét venni annak, hogy Grindeanu a lemondott kormánytagok helyett más tisztségviselőket jelölve próbálja megtartani pozícióját.

Sorin Grindeanu csütörtök hajnalban bejelentette, hogy csak abban az esetben hajlandó lemondani, ha az államfő a kormányalakítási tárgyalások nyomán a választásokon legtöbb szavazatot szerzett Szociáldemokrata Pártból nevesít kormányfő-jelöltet. A hírek szerint már több magas beosztású állami pozíciót is felajánlottak neki, csak végre távozzon saját magától a posztjáról. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére