Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Soros alapítványának vezetõje szerint semmi gond nincs az ukrán nyelvtörvénnyel

Nagy Gábor

2017.09.14. 16:28

A Nemzetközi Reneszánsz Alapítvány vezetõje szerint semmilyen probléma nem merül fel az új ukrán nyelvtörvénnyel kapcsolatban.
KIJEV, 16:28

A Nemzetközi Reneszánsz Alapítvány vezetője szerint semmilyen probléma nem merül fel az új ukrán nyelvtörvénnyel kapcsolatban.

A Nemzetközi Reneszánsz Alapítvány a magyar származású tőzsdespekuláns, Soros György ukrajnai szervezete. Az alapítvány évekkel korábban azzal került a sajtócímlapokra, hogy az ukrán elnök, Petro Porosenko kitüntette Soros Györgyöt. A szervezet honlapján pedig idén nyáron felkerült egy olyan cikk is, amely a magyar kormányt vádolta antiszemita kampánnyal – azért, mert az óriásplakátokon a magyar származású milliárdos arcképe volt látható.

Minap azonban jött a hír – miután a valasz.hu megkérdezte az alapítvány vezetőjét az új ukrán nyelvörvénnyel kapcsolatban –, hogy a szervezet vezetője, Dmytro Shulga egyáltalán nem tartja aggályosnak a már csak az elnöki szignóra váró törvénytervezetet. Mint mondta:

"Ha a törvényt mérlegre akarjuk helyezni, részletesen meg kell néznünk, pontosan mit is tartalmaz. Márpedig [...] az nem tiltja be a kisebbségi nyelvhasználatot. A törvény leszögezi, hogy az állami óvodákban és általános iskolákban lehetőség van kisebbségi nyelveken tanulni. Ezután, a középiskolában mód van a kisebbségi nyelvek megtanulására, emellett az egyes nemzetiségek irodalmukat a saját nyelvükön sajátíthatják el. Az állami oktatási intézményekben viszont a többi tárgyat az államnyelven, azaz ukránul kell oktatni.

Ha egy kisebbségi közösség vagy egy szomszédos állam szeretné, finanszírozhat magániskolákat Ukrajnában, és ott az összes tárgyat a kisebbség nyelvén taníthatják.

Egy államnak minden joga megvan ahhoz, hogy valamennyi polgára számára biztosítsa a megfelelő integráció feltételeit, és ezt nem lehet elérni az államnyelv megfelelő ismerete nélkül.

Ukrajnában az a tapasztalat, hogy számos esetben – beleértve a magyarokét is – sok diák, aki kisebbségi nyelven tanul a középiskolában, az érettségi idejére nem kielégítő szinten beszél ukránul. Ez azt jelenti, hogy közösségeiken kívül előmenetelük alapvető akadályokba ütközik – vagy, másik lehetőségként, kivándorolnak Magyarországra. Márpedig egyetlen állam sem szeretne leendő emigránsok oktatására költeni.

Ezért nézőpontom szerint, minden tényezőt figyelembe véve, az új törvény jó egyensúlyt teremt a nemzeti és a kisebbségi érdekek között.

Mindez hozzájárul Ukrajna valamennyi polgárának integrációjához, egyúttal nem veszélyezteti a kisebbségi nyelek létezését és terjedését."

Azt hisszük, ehhez az érveléshez semmiféle kommentárt nem kell fűzni, max annyit, hogy botrányos az egész.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére