Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tovább folytatják a dzsihádot az afganisztáni tálibok, ha nem távoznak a külföldi csapatok

888 - MTI

2021.02.02. 07:40

A radikális iszlamista tálibok szóvivője hétfőn fogadkozott, hogy folytatják a harcot és a dzsihádot, amennyiben elmarad az Afganisztánban állomásozó külföldi csapatok kivonása legkésőbb májusig.

 

Szuhail Sahín, a radikális iszlamista lázadók katari politikai irodájának szóvivője hétfői teheráni látogatása alkalmával kijelentette, hogy ha az amerikai vagy a NATO-erők ezen az időponton túl maradnának az ázsiai ország területén, úgy az egyet jelentene Afganisztán megszállásának folytatásával és így „kénytelenek lesznek folytatni a harcot és a dzsihádot”.

Már húsz éve harcolunk a megszállás ellen”

- mondta Sahín újságíróknak.

Kijelentette, hogy az Egyesült Államok nyugodtan felülvizsgálhatja a megállapodást, de köteles teljesíteni az abban foglaltakat. Sahín emellett megismételte, a szélsőségesek álláspontját, miszerint az amerikai és az afgán kormányerők azok, amelyek rendszeresen megsértik a dohai egyezményt és a tálibok pusztán „önvédelmi” intézkedésekkel válaszolnak.

Joe Biden amerikai elnök kormánya nemrég bejelentette, hogy felülvizsgálja az afganisztáni tálibokkal 2020 februárjában kötött dohai megállapodást, mert tájékozódni szeretne arról, hogy a tálibok mennyiben tettek eleget kötelezettségeiknek a többi között az erőszak mérséklése, a más terrorszervezetekkel való kapcsolatok beszüntetése és az afgán kormánnyal való lényegi tárgyalások tekintetében.

Az említett kötelezettségek teljesítése fejében Donald Trump, az előző amerikai elnök az amerikai csapatok kivonását helyezte kilátásba április végéig. Az új elnök, Joe Biden január 20-i beiktatása előtt nem sokkal Trump 2500 főre csökkentette az Afganisztánban állomásozó amerikai katonák számát. Az egyeztetés nélküli csapatcsökkentést az Egyesült Államok több NATO-partnere elítélte.

Washington és a tálibok is kölcsönösen a békemegállapodás megsértésével vádolják egymást.

Asraf Gáni afgán elnök pénteken felszólította az amerikai vezetést, hogy növelje a nyomást a tálibokra, és ne siesse el a csapatkivonást.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére