Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Türelmet kér az iraki kormánytól az ENSZ-fõtitkár

Nagy Gábor

2017.09.18. 06:58

Szeptember 25-én függetlenségi népszavazást tartanak a kurdok az észak-iraki térségben. António Guterres emiatt arra kérte az iraki politikusokat, hogy kezeljék türelemmel a voksolást, és koncentráljanak az ISIS-ra.
NEW YORK, 06:58

Szeptember 25-én függetlenségi népszavazást tartanak a kurdok az észak-iraki térségben. António Guterres emiatt arra kérte az iraki politikusokat, hogy kezeljék türelemmel a voksolást, és koncentráljanak az ISIS-ra.

Az ENSZ-főtitkár szerint "bármilyen egyoldalú döntés a referendum mostani megtartásáról elvonná a figyelmet az Iszlám Állam legyőzésének céljáról, valamint a visszafoglalt területek újjáépítésének" és a dzsihadista terrorszervezet által "elüldözött, több mint hárommillió ember biztonságos és önkéntes visszatérésének elősegítéséről". Ezért a főtitkár minden iraki vezetőt arra kér, hogy "türelemmel és visszafogottsággal kezeljék ezt a kérdést".

Hozzátette továbbá, hogy "tiszteletben tartja Irak szuverenitását, területi sérthetetlenségét és egységét, s úgy gondolja, hogy minden, a szövetségi kormány és a kurdisztáni regionális kormány közötti kérdést strukturált párbeszéd és építő jellegű kompromisszumok útján kell rendezni".

Mint ismert, az észak-iraki Kurdisztán parlamentje pénteken jóváhagyta, hogy szeptember 25-én népszavazást tartsanak a függetlenségről három kormányzóságban, és a kurdok ellenőrzése alatt álló, de a bagdadi központi vezetés által magának követelt területeken.

A népszavazás kiírása határozott nemzetközi ellenállást váltott ki. Az iraki kormány mellett különösen Törökország, Irán és Szíria ellenzi erőteljesen az iraki kurdok függetlenné válását, attól tartanak ugyanis, hogy ez erősítené a területükön élő kurd kisebbség szeparatista törekvéseit is. Az Egyesült Államok szintén ellenzi a referendumot. A befolyásos iraki síita milíciák egyik parancsnoka pedig arra figyelmeztetett, hogy mindez egy polgárháborúhoz vezethet kurdok és arabok között.

Az ENSZ a napokban azt javasolta, hogy iraki Kurdisztán és a bagdadi szövetségi kormány három év alatt dolgozzon ki megállapodást a jelenleg autonóm kurdisztáni régió leendő státusáról. Ján Kubis, az ENSZ iraki különmegbízottja csütörtökön adott át Maszúd Barzani kurd elnöknek egy olyan tervet, amely az erbíli kurd vezetés és Bagdad közötti tárgyalások azonnali megkezdését ajánlja, cserében a tervezett kurdisztáni népszavazás elhalasztásáért.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére