Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Újabb országban figyelmeztetnek kétségbeesetten a gázhiányra

888.hu

2022.10.05. 12:10

Jelentős a kockázat.

 

„Jelentős a kockázata” annak, hogy súlyos gázhiány alakul ki Nagy-Britanniában és ezen a télen a gázüzemű erőművek leállnak – figyelmeztetett az energiapiacot szabályozó hatóság (Ofgem).

 

A The Times beszámolója szerint Angliában, Skóciában és Walesben is földgázhiány lehet idén télen, ez pedig gázellátási vészhelyzethez vezethet. Legalábbis ez derül ki az Ofgem levélből, amelyet a lap megszerzett.

Az Ofgem egy erőmű-tulajdonosnak válaszolt, aki aggódik amiatt, hogy súlyos pénzbírságra számíthat, ha a gázellátás kimerülése esetén nem termel villamos energiát – ahogyan azt a szerződésekben vállalták.

Az ukrajnai háború és az európai gázhiány miatt jelentős a kockázata annak, hogy 2022/23 telén gázhiány léphet fel Nagy-Britanniában.”

– írta a testület, miközben leszögezte, hogy november 18-ig döntenek a hiány kezelésének fontosabb pontjairól.

A szóban forgó ügy nem kis jelentőségű – ahogy a levélben is szerepel, ha az energiatermelők hosszú időn keresztül nem jutnak gázhoz, amikor szerződést kötöttek velük a villamosenergia-termelésre, és ezért bírsággal sújtják őket, akkor fennáll a „gáztüzelésű termelők esetleges fizetésképtelenségének” – más szóval az erőművek tönkremenetelének – veszélye.

A BBC idézi az erőművek tulajdonosát, az SSE-t, aki egy szóvivőjén keresztül a következőket mondta:

„A rajtunk kívül álló körülmények miatt az erőművet súlyos büntetéssel sújtanák, ha nem teljesítené a termelési kötelezettségeit.”

A levél azonban más kérdésekre is rávilágított, amelyeket gázveszélyhelyzet esetén figyelembe kell venni. A levél különösen a vészhelyzeti dokumentumban szereplő 2. fázisú tervekre hivatkozik, amelyek meghatározzák, hogy mi fog történni, ha valóban bekövetkezik az energiahiány.

Az adminisztratív és piaci szerepváltozásokon túl a National Grid dokumentuma felvázol egy lakossági figyelemfelkeltő kampányt a gázfogyasztás gyors csökkentésére, „rádió vagy televízió... releváns közösségi média... plakátok és szórólapok kiadásával”, és „felhívással kezdődik, hogy »használjunk minél kevesebb gázt«”.

Ha ez nem hozná meg a kívánt eredményt, a National Grid a lakosságot arra kérné, hogy „hagyjon fel a gázhasználattal” – ami télen, amikor a brit háztartások többségét földgázzal fűtik, nem könnyű feladat.

 

Európa fejlett országaiban az áramkimaradások kockázata az elhibázott brüsszeli szankciós politika miatt egyre magasabb.

 

A Svéd Polgári Vészhelyzeti Ügynökség (MSB) arra figyelmeztetett, hogy az ország nincs felkészülve az idén télen fenyegető energiaválságra, és közölte, hogy a vállalkozások és a kiszolgáltatott emberek komoly veszélynek vannak kitéve, ha áramhiány és áramszünetek lépnek fel.

Jan-olof Olsson, az MSB ellátási felkészültségért felelős vezetője így fogalmazott:

Azokat az embereket, akiknek otthonukban életfenntartó gépek vannak és otthoni egészségügyi ellátást kapnak, mindig veszélyezteti az áramkimaradás. Még ha van is tartalék áramellátás, átállást kell végrehajtani.”

 

 

 

 

Németországban is súlyos a helyzet.

Die Welt című német lap most arról ír, hogy

ha az energiaellátás összeomlik, az infrastruktúra is összeomlik, Berlin elsötétedik, nagyon rövid időn belül a biztonsági helyzet drámaian romlana és megnőne a fosztogatások és a zavargások valószínűsége.

Éppen ezért a német rendőrség egy bevetési tervet készít elő.

Olaf Scholz német kancellár azt mondja,

az ellenzék által felvetett aggodalmak ellenére nem számít áramkimaradásokra ezen a télen, de nem zárja ki teljesen az ilyen forgatókönyveket.

 

 

 

Nancy Faeser német szövetségi belügyminiszter már tavasszal azt tanácsolta az embereknek, hogy tartsanak otthon vészhelyzeti készletet potenciális áramszünetek esetére.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére