Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Venezuela nem akar olajat adni az EU-nak

888.hu

2022.08.22. 13:20

Működnek a szankciók.

 

Egyre mélyebb a gödör, amelyet a brüsszeli elit ásott magának.

Mint ismert, augusztus 31. és szeptember 2. között karbantartás miatt leállítja a földgázszállítást a Gazprom az Északi Áramlat-1 vezetéken.

Megint!

A Reuters szerint a karbantartás befejezése után napi 33 millió köbméteres szállítási kapacitással indul újra. Jelenleg egyébként csak a teljes, napi 167 millió köbméteres kapacitás 20 százalékának megfelelő gázmennyiséget szállított a vezetéken keresztül az orosz cég. A hírügynökség emlékeztetett, a lezárás további fennakadásokat okoz Európa gázellátásában.

Közben ne feledkezzünk meg arról sem, hogy június elején az Európai Unió Tanácsa elfogadta a hatodik, a gazdasági társaságokat és egyéneket büntető intézkedések alá helyező, olajembargót is magában foglaló szankciós csomagot Oroszországgal és Fehéroroszországgal szemben. Ennek értelmében január 1-től megtiltják a nyersolaj és egyes kőolajtermékek behozatalát Oroszországból az EU-ba, de átmeneti kivételt biztosít a csővezetéken érkező kőolaj esetében azoknak az uniós tagállamoknak, amelyek földrajzi helyzetük miatt nem rendelkeznek más lehetőségekkel.

 

Persze gázra és olajra azért szükség lehet még Európában, ezért a brüsszeliek összevissza kapkodva keresik azokat az országokat, amelyekkel üzletelni lehetne. Itt már semmi nem számít.

 

 

De azt a kérdést még senki nem tette fel, hogy

a potenciális beszállító partnerek vajon akarnak-e az Európai Uniónak szállítani olajat?

Az orosz olaj esetében a két eredetileg alternatívaként javasolt forrás Irán és Venezuela volt.

A nyugatra irányuló iráni olaj- és gázexport növelése nagymértékben függ az előzetes nukleáris megállapodástól, de amint azt a Goldman Sachs nemrégiben felvetette, egy ilyen megállapodás nem valószínű, hogy egyhamar létrejön, mivel a javaslatokra vonatkozó határidőket nem tartották be. Ráadásul az izraeli kormány felszólította a delegációkat, hogy hagyják ott a tárgyalóasztalt.

 

(Photo by KHAMENEI.IR / AFP)

 

Venezuela 2 év amerikai szankciós időszak után újraindította az Európába irányuló szállítmányokat egy olyan megállapodás keretében, amely lehetővé teszi, hogy az olajat adósságelengedés fejében eladják.

Az ország kormánya azonban most

felfüggesztette ezeket a szállítmányokat, mondván, hogy már nem érdekli az olajért adósságot fizető üzlet, és ehelyett finomított üzemanyagokat kér olasz és spanyol termelőktől a nyersolajért cserébe.

 

Ez lábonlövésnek tűnhet, de Venezuela saját finomítói a beruházások és a javítások hiánya miatt nehéz helyzetben vannak. A finomított üzemanyagok segítenék őket abban, hogy energetikai és ipari szempontból talpra álljanak.

Az EU azt állítja, hogy jelenleg nem tervezi az olajért cserébe történő olaj-adósság megállapodás korlátozásainak feloldását,

ami azt jelenti, hogy Európa most egy újabb energiaforrást veszített el.

 

A Venezuelával szembeni szankciók és a csökkenő beruházások megfojtották a venezuelai olajipart, amelynek teljes termelése idén júliusban 38%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére