Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Pindroch Tamás a 888-nak: Egyedül Gyurcsány van a pályán, az árnyékkormánnyal is ezt bizonyítja

Prokaj Dávid

2022.09.28. 17:30

Természetesen Gyurcsánynak van felelőssége az ellenzék hatalmas vereségében: 2009-es bukása után vissza kellett volna vonulnia az aktív politizálástól; minden kutatás azt erősíti meg, hogy ő a legelutasítottabb politikus a közéletben. Azzal viszont, hogy a többi párt az utóbbi három választáson nem tudta megkerülni, nem tudott egy „gyurcsánytalantott” szövetséget építeni, a saját politikai analfabétizmusát bizonyítja – nyilatkozta portálunknak Pindroch Tamás, az Alapjogokért Központ vezető elemzője.

 

888.hu: Mi volt a fő üzenete Gyurcsány Ferenc Partizán-interjúnak?

Pindroch Tamás: Az ellenzéknek üzent Gyurcsány Ferenc: pártja, a DK a legerősebb ellenzéki párt, illetve azt is rögzítette, hogy az egyedüli cselekvő politikus a baloldalon, ő eszmélt a leggyorsabban a választások után, ő lép fel kezdeményezőként, és hozzá kell igazodnia a többi öt pártnak. A bukott miniszterelnök hibásnak tartja az előválasztás konstrukcióját is, hiszen az nem volt sikeres: az ellenzék most szenvedte el a legnagyobb vereségét, tehát nincs is értelme a továbbiakban az előválasztásoknak.

 

888.hu: Hogyan értékeli azt, hogy Gyurcsány Ferenc nem érzi, hogy lenne neki, a feleségének és a pártjának felelőssége a választási kudarcban?

Pindroch Tamás: A saját szempontjából logikus, hogy eltolja magától és Dobrev Klárától, valamint a DK-tól a felelősséget. Az interjúban arra alapozta mindezt, hogy Márki-Zay Péter – akinek a nevét egyszer sem mondta ki – arra kérte, hogy ne kampányoljon. Természetesen Gyurcsánynak van felelőssége az ellenzék hatalmas vereségében: 2009-es bukása után vissza kellett volna vonulnia az aktív politizálástól; minden kutatás azt erősíti meg, hogy ő a legelutasítottabb politikus a közéletben. Azzal viszont, hogy a többi párt az utóbbi három választáson nem tudta megkerülni, nem tudott egy „gyurcsánytalantott” szövetséget építeni, a saját politikai analfabétizmusát bizonyítja.

 

 

888.hu: Sikerülhet újrarendeznie Gyurcsánynak az ellenzéki térfelet?

Pindroch Tamás: Egyedül Gyurcsány van a pályán, az árnyékkormánnyal is ezt bizonyítja. Már 2011-ben látta, hogy egy nagy néppártot, váltópártot kell építeni a baloldalon, csak így lehet esélyük arra, hogy legyőzik a Fideszt. Erről azóta nem nagyon beszélt a tegnapi Partizán-interjúig, de szisztematikusan, aprólékos munkával a háttérben dolgozott az ügyön. Csak nézzünk végig a politikai harctéren: a folyamatos baloldali vereségek után nincs már ott a páston Bajnai Gordon, Mesterházy Attila, Botka László, még Márki-Zay még küzd a fennmaradásért, nem sok eséllyel. A baloldal egykori önjelölt vezetői, miniszterelnök-jelöltjei eltűntek, ebben a folyamatban azért megvan a szerepe Gyurcsánynak is. Az egykori pártja, az MSZP láthatatlan, szintúgy, mint az LMP, a Párbeszéd, vagy épp a Jobbik, amely az eddigi utolsó áldozata a gyurcsányi hengernek. Az interjúból kiderült az is, a sorban a következő a Momentum és Karácsony Gergely.

 

888.hu: Az árnyékkormány megalakulását és a DK mozgolódását az ellenzéki térfélen hogyan fogadja a többi párt?

Pindroch Tamás: Láthatóan meglepte őket Gyurcsány lépése, nem voltak arra felkészülve, hogy a DK elnöke most, néhány hónappal a választási vereség után megkezdi ellenük az utolsó, mindent eldöntő offenzíváját.

 

888.hu: Azt állította, hogy a következő miniszterelnököt Dobrev Klárának fogják hívni. Vele a baloldal milyen esélyekkel futhat neki egy választással?

Pindroch Tamás: Gyurcsány ismét abban bízik, hogy külső – politikai és gazdasági – nyomásra a kormány belebukik a válságkezelésbe. Nem véletlenül időzítette az árnyékkormány bejelentését arra a napra, amikor az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta álláspontját a Magyarországnak járó uniós támogatásokról. Gyurcsány persze a pénzek gyors zárolására számított, de csalódnia kellett.

Természetesen Dobrev Klára nem önálló politikai entitás, ő a férje hangján szólal meg, a választók pedig tisztában is vannak ezzel. A férj nagyon nagy politikai tehertétel, hiszen a politikai múltja, a hazugságai, a 2006-os rendőrattak, majd a 2008–2009-es gazdasági, társadalmi csőd neki köszönhető. A politikai emlékezetben megmaradt, hogy soha többé Gyurcsányt, még úgy sem, hogy csak a háttérből irányít.

 

888.hu: Mekkora eséllyel indulhat 2024-ben Karácsony Gergely a főpolgármesteri pozícióért, amennyiben nem támogatja ebben őt a DK?

Pindroch Tamás: A Fővárosi Közgyűlésben a DK rendelkezik a legtöbb képviselővel, kerületi polgármesterrel, a bukott miniszterelnök egyértelművé is tette, hogy ők a legerősebb budapesti párt. A beleegyezésük nélkül tehát itt még a fű sem nő. Gyurcsány nyíltan nekiment a főpolgármesternek, elküldte neki a selyemzsinórt. Karácsony pártja, a Párbeszéd ugyanis láthatatlan, nincs politikai hátországa, miközben a fővárosnak végvárnak, a kormányzat elleni ellenzéki bázisnak kellene lennie. A gondolatmenet szerint a Karácsonynak tehát nem elsősorban a város ügyes-bajos dolgaival, hanem a kormányzat támadásával kellene foglalkoznia. Az interjúból arra következtethetünk, hogy Karácsony erre alkalmatlan, tehát egyáltalán nem biztos, hogy ő lehet a 2024 tavaszán az ellenzék főpolgármester-jelöltje. Ez határozott üzenet és figyelmeztetés másfél évvel az önkormányzati választás előtt.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

További jogi garanciák szükségesek a gyermekek védelmében

Család- és gyermekjogi, a társadalmi tanításokért felelősséget érző szervezetek szerint további jogi garanciák beépítése szükséges annak érdekében, hogy megvédhessék a gyermekeket az őket veszélyeztető jelenségektől.

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

Összekeverte a szezont a fazonnal hazánkkal kapcsolatban Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. A múlt hét végén New Yorkban az antiszemitizmus elleni globális erőfeszítésekről tartottak ülést. Ezen szólalt fel az amerikai diplomata, és beszédében egy svédországi antiszemita incidenst egyszerűen Budapestre helyezett át, és hiába tiltakozott a magyar delegáció és a külképviselet, csak annyira tellett a házigazdáktól, hogy elismerték a hibát, de nem adtak ki semmiféle bocsánatkérő nyilatkozatot.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére