Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Pindroch Tamás a 888-nak: Egyedül Gyurcsány van a pályán, az árnyékkormánnyal is ezt bizonyítja

Prokaj Dávid

2022.09.28. 17:30

Természetesen Gyurcsánynak van felelőssége az ellenzék hatalmas vereségében: 2009-es bukása után vissza kellett volna vonulnia az aktív politizálástól; minden kutatás azt erősíti meg, hogy ő a legelutasítottabb politikus a közéletben. Azzal viszont, hogy a többi párt az utóbbi három választáson nem tudta megkerülni, nem tudott egy „gyurcsánytalantott” szövetséget építeni, a saját politikai analfabétizmusát bizonyítja – nyilatkozta portálunknak Pindroch Tamás, az Alapjogokért Központ vezető elemzője.

 

888.hu: Mi volt a fő üzenete Gyurcsány Ferenc Partizán-interjúnak?

Pindroch Tamás: Az ellenzéknek üzent Gyurcsány Ferenc: pártja, a DK a legerősebb ellenzéki párt, illetve azt is rögzítette, hogy az egyedüli cselekvő politikus a baloldalon, ő eszmélt a leggyorsabban a választások után, ő lép fel kezdeményezőként, és hozzá kell igazodnia a többi öt pártnak. A bukott miniszterelnök hibásnak tartja az előválasztás konstrukcióját is, hiszen az nem volt sikeres: az ellenzék most szenvedte el a legnagyobb vereségét, tehát nincs is értelme a továbbiakban az előválasztásoknak.

 

888.hu: Hogyan értékeli azt, hogy Gyurcsány Ferenc nem érzi, hogy lenne neki, a feleségének és a pártjának felelőssége a választási kudarcban?

Pindroch Tamás: A saját szempontjából logikus, hogy eltolja magától és Dobrev Klárától, valamint a DK-tól a felelősséget. Az interjúban arra alapozta mindezt, hogy Márki-Zay Péter – akinek a nevét egyszer sem mondta ki – arra kérte, hogy ne kampányoljon. Természetesen Gyurcsánynak van felelőssége az ellenzék hatalmas vereségében: 2009-es bukása után vissza kellett volna vonulnia az aktív politizálástól; minden kutatás azt erősíti meg, hogy ő a legelutasítottabb politikus a közéletben. Azzal viszont, hogy a többi párt az utóbbi három választáson nem tudta megkerülni, nem tudott egy „gyurcsánytalantott” szövetséget építeni, a saját politikai analfabétizmusát bizonyítja.

 

 

888.hu: Sikerülhet újrarendeznie Gyurcsánynak az ellenzéki térfelet?

Pindroch Tamás: Egyedül Gyurcsány van a pályán, az árnyékkormánnyal is ezt bizonyítja. Már 2011-ben látta, hogy egy nagy néppártot, váltópártot kell építeni a baloldalon, csak így lehet esélyük arra, hogy legyőzik a Fideszt. Erről azóta nem nagyon beszélt a tegnapi Partizán-interjúig, de szisztematikusan, aprólékos munkával a háttérben dolgozott az ügyön. Csak nézzünk végig a politikai harctéren: a folyamatos baloldali vereségek után nincs már ott a páston Bajnai Gordon, Mesterházy Attila, Botka László, még Márki-Zay még küzd a fennmaradásért, nem sok eséllyel. A baloldal egykori önjelölt vezetői, miniszterelnök-jelöltjei eltűntek, ebben a folyamatban azért megvan a szerepe Gyurcsánynak is. Az egykori pártja, az MSZP láthatatlan, szintúgy, mint az LMP, a Párbeszéd, vagy épp a Jobbik, amely az eddigi utolsó áldozata a gyurcsányi hengernek. Az interjúból kiderült az is, a sorban a következő a Momentum és Karácsony Gergely.

 

888.hu: Az árnyékkormány megalakulását és a DK mozgolódását az ellenzéki térfélen hogyan fogadja a többi párt?

Pindroch Tamás: Láthatóan meglepte őket Gyurcsány lépése, nem voltak arra felkészülve, hogy a DK elnöke most, néhány hónappal a választási vereség után megkezdi ellenük az utolsó, mindent eldöntő offenzíváját.

 

888.hu: Azt állította, hogy a következő miniszterelnököt Dobrev Klárának fogják hívni. Vele a baloldal milyen esélyekkel futhat neki egy választással?

Pindroch Tamás: Gyurcsány ismét abban bízik, hogy külső – politikai és gazdasági – nyomásra a kormány belebukik a válságkezelésbe. Nem véletlenül időzítette az árnyékkormány bejelentését arra a napra, amikor az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta álláspontját a Magyarországnak járó uniós támogatásokról. Gyurcsány persze a pénzek gyors zárolására számított, de csalódnia kellett.

Természetesen Dobrev Klára nem önálló politikai entitás, ő a férje hangján szólal meg, a választók pedig tisztában is vannak ezzel. A férj nagyon nagy politikai tehertétel, hiszen a politikai múltja, a hazugságai, a 2006-os rendőrattak, majd a 2008–2009-es gazdasági, társadalmi csőd neki köszönhető. A politikai emlékezetben megmaradt, hogy soha többé Gyurcsányt, még úgy sem, hogy csak a háttérből irányít.

 

888.hu: Mekkora eséllyel indulhat 2024-ben Karácsony Gergely a főpolgármesteri pozícióért, amennyiben nem támogatja ebben őt a DK?

Pindroch Tamás: A Fővárosi Közgyűlésben a DK rendelkezik a legtöbb képviselővel, kerületi polgármesterrel, a bukott miniszterelnök egyértelművé is tette, hogy ők a legerősebb budapesti párt. A beleegyezésük nélkül tehát itt még a fű sem nő. Gyurcsány nyíltan nekiment a főpolgármesternek, elküldte neki a selyemzsinórt. Karácsony pártja, a Párbeszéd ugyanis láthatatlan, nincs politikai hátországa, miközben a fővárosnak végvárnak, a kormányzat elleni ellenzéki bázisnak kellene lennie. A gondolatmenet szerint a Karácsonynak tehát nem elsősorban a város ügyes-bajos dolgaival, hanem a kormányzat támadásával kellene foglalkoznia. Az interjúból arra következtethetünk, hogy Karácsony erre alkalmatlan, tehát egyáltalán nem biztos, hogy ő lehet a 2024 tavaszán az ellenzék főpolgármester-jelöltje. Ez határozott üzenet és figyelmeztetés másfél évvel az önkormányzati választás előtt.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére