Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Svéd dilemma: hogyan szólítsuk a lapra szerelt IKEA bútort?

888.hu

2022.02.12. 09:00

Istennek hála, a magyar nyelvben nincsenek nemek. Máskülönben komoly büntetést fizetnének azok, akik nem akarják a nemileg semleges névmást használni. Svédországban 5 millió forintnyi összegű kártérítést fizet egyik diákjának az az iskola, amelyiknek a tanára nem volt hajlandó a nemileg semleges névmást használni.

Az esélyegyenlőségi ombudsman rögvest kimondta, hogy a diákot diszkriminálták. A tanár képtelen volt megtenni azt a szívességet, hogy a magát sem fiúként, sem lányként meghatározó diákot a svéd nyelvben ismert, semleges „hen” névmással illesse. A példátlan eset nyomán az ifjú tanuló egyik családja beviharzott az iskolába, és a tettes azonnali „deresre húzását” követelte. Azaz közölték az igazgatóval, hogy a tanár nem akarja figyelembe venni a tanuló nemi identitását. A direktor természetesen azonnal intézkedett, és megígérte, hogy beszél a makacs, földhözragadt tanerő fejével, ám erőfeszítései kudarcba fulladtak, továbbra sem használta a semleges névmást.

Az Esélyegyenlőségi Ombudsman 150 000 svéd korona, (kb. 5 millió forint) kártérítés megfizetésére kötelezte az iskolát. Isabelle Arsova, a hivatal munkatársának nyilatkozata szerint a diákoknak „biztonságban és megbecsülve” kellene érezni magukat az iskolákban, és a tanároknak közvetíteniük kellene ezeket az értékeket.

„- Amikor a tanár tudatosan megtagadja a diák által előnyben részesített névmás használatát, az a zaklatás egyik súlyos formájának minősül, és ezt meg kell akadályozni – nyilatkozta Isabelle Arsova. A tanárt, aki földhözragadt módon többször is megtagadta a nemileg semleges névmás használatát, már elbocsátotta az iskola.
Svédország
mindössze hét éve, 2015-ben vette fel a szótárakban férfiak esetében használatos „han”, illetve a nőre utaló „hon” mellé a semleges nemű hen” névmást.

A svéd nyelvészek, illetve társadalommérnökök azt azonban még nem tisztázták, hogyan kell szólítani azt férfinak látszó nőt, vagy nőnek látszó férfit, aki délután kettő és hat között lapra szerelt IKEA bútornak érzi magát?

27 November 2020, Hessen, Frankfurt/Main: A toilet door is marked according to gender. Photo: Andreas Arnold/dpa (Photo by Andreas Arnold / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére