Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Baloldali milliárdosok: megérte Gyurcsány pénzügyminiszterének lenni

888.hu

2021.07.02. 15:00

Visszatérő motívum a baloldalon, hogy bizonyos jobboldali üzletemberek pénztárcájában kutakodnak. A magát függetlennek és objektívnek mondó sajtó azonban valahogy mindig elfelejt beszámolni saját milliárdosaik ügyeiről. A 888.hu megteszi most helyettük. A Gyurcsány-kormány pénzügyminisztere, Veres János többször is hírbe hozta magát 2010 előtt, volt, hogy offshore-lovagként tündökölt, de a Gyurcsány-érában több botránnyal kapcsolatban is felmerült a neve.

 

Veres János már az MSZP alapításánál is szerves része volt a pártnak, de politikai pozíciója Medgyessy Péter bukása után erősödött meg, hiszen az új miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc a kabinetfőnökének nevezte ki, majd Draskovics Tibor pénzügyminiszteri székét örökölte meg. De kisebb-nagyobb botrányai és csencselései egész pályáját végigkísérték.

Már 2006-ban egy elég kínos hangfelvétel miatt kellett magyarázkodnia, hiszen Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egy MSZP-s találkozón azt mondta:

Szabolcs számára ez a négy év sok fejlesztést és sok eredményt fog hozni. Az, hogy egyes térségek ezen belül hogy fognak majd részesedni, azon fog múlni, hogy a térségeken belül milyen választási eredmény születik.”

Azaz lényegében attól tette függővé a támogatásokat, hogy MSZP-s van-e hatalmon az adott önkormányzatban, vagy sem.

Majd 2008 első felében az Amerikában körvonalazódó gazdasági válságra először a Gyurcsány-kormány csak legyintett, mondván, csupán a válság szele fog érinteni minket, ám ugyanazon év októberében megkésett válságkezelésként Veres János bejelentette, hogy 13 millió forint felett is vállalják a garanciát a biztosított bankbetéteknél, továbbá a 10 százalékos önrészt is eltörlik.

A baloldal szerint erre a lépésre azért volt szükség, hogy megóvják a bankokat. Ami végül nem igazán jött össze, hiszen másnap az OTP 22 százalékpontot esett. Ezek után felvették az IMF-hitelt és jöttek a megszorítások, amelyeket mint kormánytag Veres is elfogadott.

Ezenkívül több botránnyal kapcsolatban is felmerült a baloldali politikus neve. Ilyen volt a Budapest Airport eladása, amivel a Malév csődbemenetele miatt mintegy 1000 milliárd forintot kellett fizetnie az államnak, egy másik esetben pedig a magyar állam többmilliárdos moszkvai ingatlanának elkótyavetyélése miatt is feljelentették a volt pénzügyminisztert, akit végül nem gyanúsították meg.

Hivatali idejének végére mintegy 400 millió forintnyi vagyonnal rendelkezett, és jó baloldali politikusként ő is offshore-ozott,

míg Magyarország 2010-re lenullázta magát, és rendkívül sok ember vált munkanélkülivé, vagy került devizahitel-csapdába.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére