Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Így érkeztek külföldi pénzek a baloldali kampányba – II. rész

888.hu - Magyar Nemzet

2022.09.03. 14:15

Márki-Zay Péter múlt héten egy interjúban bevallotta, hogy a baloldali kampány egy részét egyenesen az Egyesült Államokból fizették. Mindez azonban csak a jéghegy csúcsa. Egy jóval szélesebb kör is megmozdult ugyanis a baloldal választási sikere érdekében, adatgyűjtő cégtől politikai elemzőkön át, tematikus szakpolitikai NGO-k sorától az aktivistamozgósító szervezetig. Ezek együttesen pedig egy jól megtervezett teljes, „amerikai mintájú” kampányszervezet képét rajzolják ki, amelyet sorozatunk második részében mutatunk be.

A sorozat első részében a Magyar Nemzet ismertette, hogyan lett Karácsony Gergely helyett Márki-Zay Péter a miniszterelnök-jelölt, milyen tengerentúli utak és kapcsolatok segítették Márki-Zay kampányát, és milyen finanszírozási csatornát nyitottak közvetlenül a Mindenki Magyarországa Mozgalom számára.

Már akkor is jelezték ugyanakkor, hogy mindez csak a teljes külföldi kampánytámogatás egy csekély szelete volt. Mire ugyanis 2021 októberében Márki-Zay a baloldal kormányfőjelöltjévé vált, már egy kész kampányhálózat várakozott bevetésre készen.

Médiumok, szakpolitikai NGO-k, adatelemző kampánycég, aktivistatoborzó és mozgósító szervezetek, azaz összefoglalóan: egy komplett hadsereg próbált kormányt váltani 2022 áprilisában. Érdekesség, hogy bizonyos NGO-k a kormány támadásához olyan celebek segítségét is igénybe vették, mint például Pumped Gabo vagy Bödőcs Tibor.

A kormánykritika celeb arcai

2022 januárjának végén egy meztelen férfi igyekezett egy táblával eltakarni magát a Fertő tó magyar oldalán. A táblán az állt, hogy „a Fertő tó az állatoké”. A fiatalember a Pumped Gabo néven elhíresült celeb volt, akit valamilyen oknál fogva a 444 nevű Soros-portál kísért el provokatív akciójára, amellyel a kormány azon terve ellen tiltakozott, hogy a tó magyar oldalán – a szocializmus botrányos ingatlanöröksége helyett – az osztrák oldalhoz hasonló módon szállodát, kikötőt, ökocentrumot és szabadidős létesítményeket emelnének.

Az RTL Klubnak a celeb azzal indokolta a tőle szokatlan akciót, hogy „két hete felhívtam a Greenpeace-t, hogy szeretnék valamit csinálni, szeretnék jobban együttműködni, és akkor szembejött velem a Fertő tavi beruházás”.

Hogy ez mennyire életszerű egy választási kampány időszakában, azt mindenkinek a saját belátására bízzuk, de tény: csomagszerűen kezdtek működni a balliberális celebek egyes NGO-k kormányellenes akcióiban. Szintén a Fertő tóval kapcsolatban aktivizálta magát a „Greenpeace megbízásából” Litkei Gergely humorista, míg végül a kampány utolsó napjaiban Bödőcs Tibor tért le a vicceskedés ösvényéről, hogy a Nyomtass Te Is! című baloldali kampánylapot a vidékieket lenéző videóval reklámozza. Bödőcs egyébként olyannyira nem járt sikerrel, hogy szülőfalujában, Búcsúszentlászlón is átütő sikert aratott a kormánypárt, illetve a kormánypárti képviselőjelölt.

A Greenpeace Soros-szálait részletesen dokumentálta nemrégiben a Kontra nevű portál, a Nyomtass Te Is! kapcsán pedig érdemes megjegyezni, hogy a balos propagandakiadvány mögött álló eDemokrácia Műhely egyik alapítója nem más, mint Sükösd Miklós, Soros egyetemének, a CEU-nak a docense. Ezek után nem csoda, hogy

az eDemokrácia Műhely egyik fő pénzügyi forrása Soros Nyílt Társadalom Intézete.

Összefoglaló jelleggel tehát az látszik, hogy több magyarországi celeb a kampányidőszakban minduntalan kormányellenes akciókban vesz részt, olyan szervezetekkel, amelyek így vagy úgy, közvetlenül vagy közvetett módon, de Soros György kontinenseket átívelő hálózatához kapcsolódnak.

A Nyomtass Te Is! esetében olyannyira egyértelmű a kapcsolat, hogy Soros közvetlenül dotálta a végül Bödőcs Tibor által reklámozott lapot.

Mindez csak néhány bizonyíték volt arra, hogy a baloldal kampánygépezete milyen széles szervezeti és személyi kör segítségében bízva futhatott neki a 2022-es választásoknak. Voltak olyan külföldről pénzelt csoportok, amelyek akár évtizedek óta hirdették a liberális agendát, amelybe Márki-Zay Péterék programja gyakorlatilag hézagmentesen illeszkedett. Ugyanakkor néhány régi szereplő új projektekbe is belefogott, hogy még jobban felkészítsék a baloldalt a választási küzdelemre. Ők azonban nonprofit szervezetek helyett nyereséges cégeket gründoltak, és igyekeztek anyagilag akkor is jól járni, ha választási reményeik nem teljesülnek.

Bajnai DatAdatja, a csodafegyver

Az elmúlt évtizedek kampányirodalmának egyik visszatérő mágikus szava az „adat”. A baloldal stratégái is olvashatják ezeket a műveket, ezért is hozhattak létre egy adatgyűjtő és -elemző vállalkozást, amely a kampányhajrában aztán hírhedtté is vált. A DatAdat nevű cégcsoportban ugyan részt vesz például Gyurcsány Ferenc volt titkosszolgálati minisztere, Ficsor Ádám, a baloldal 2010-ben, 2014-ben és 2018-ban is sikertelen kampányguruja, Szigetvári Viktor, de az igazi nagyvad Bajnai Gordon. Róla tárgyalópartnere és régi kollégája, Gansperger Gyula a következőket mondta egy, a Városháza-üggyel kapcsolatban nyilvánosságra került hangfelvételen:

Magyarországon alapvetően az egész ellenzék mozgása mögött, ugye én azt gondolom, a külföldi erők és finanszírozók állnak. […] Ugye kik ezek az erők? Ugye egyik része ez a Soros-birodalom, fogalmazzunk így. A másik része azok a nagytőkés csoportok, Németország, az Egyesült Államok főleg, akik itt szeretnék, hogyha befolyással rendelkeznének. Én azt gondolom, hogy ezeknek az embere a Gordon.”

Talán mindennek tükrében nem is meglepő, hogy az adatgyűjtés kampányszempontból stratégiai projektjében nemcsak volt munkatársai, de maga Bajnai is személyesen, illetve egész pontosan egy másik cégén keresztül, tulajdonosként jelent meg. A 2022. évi országgyűlési választás során pedig a DatAdat aktívan bekapcsolódott Márki-Zay Péter kampányába. Mindezt megkönnyíthette, hogy a vásárhelyi politikus egyébként több alkalommal is letette a hűségesküt Bajnai Gordon kormányzása előtt.

Márki-Zay Magyarország „legeredményesebb” kormányzásának tekinti a Bajnai-korszakot, amikor a baloldal egyik legnagyobb megszorítócsomagját hajtották végre. Szerinte Bajnai „nagy szolgálatot tett a megszorító intézkedésekkel”. Többek között amiatt is megdicsérte Bajnait, hogy megszüntette a 13. havi nyugdíjat. A kettejük között lévő kapcsolat azonban jóval több mint személyes szimpátia, és erre egy eltitkolni szándékozott, többórás londoni egyeztetés is felhívta a figyelmet, amelyre alig több, mint két hónappal az április 3-i választás előtt került sor. A 2022. január 28-i megbeszélésen történtekről csak maguk a jelenlévők tudnának pontos beszámolót adni…

Márki-Zay maga is elismerte, hogy a DatAdat többféleképpen működött közre a kampányában. Erre volt példa, amikor előkerült egy számla, amely szerint a kampányban Márki-Zay és társasága étkezését egy vecsési étteremben a Datadat Professional Kft. fizette. Emellett a baloldal kormányfőjelöltje szerint a DatAdat SMS-ek kiküldésével is segített:
„Ők egy szolgáltatást végeztek, többek között marketingüzenetek kiküldését. Én azt gondolom, hogy ők ezt a szolgáltatást elvégezték. Nincs ezzel gond, úgyhogy én nagyon hálás vagyok az ő szakmai segítségükért.”
A Magyar Nemzet ezzel kapcsolatban azt állította, hogy a telefonos üzenetekkel körülbelül egymillió embert érhettek el, azonban arról nincs információ, hogy hogyan szerezték meg ezeket a címeket.

A DatAdat azért is fontos, mert például a Demokratikus Koalíció adatkezelését ők intézték. Továbbá ugyanez a Gyurcsány-emberekből összeállt cég biztosította a szükséges technológiai hátteret Gyurcsány Ferenc chatbotjához.

A módszer egyszerű volt: a cég különböző kvízek és feladatok kitöltésére biztatta a párt szimpatizánsait, cserébe hozzáférést kért a személyes adatokhoz. Ezeket később személyre szabott politikai üzenetek kiküldésére használták.

Azt nem tudni, hogy a Korányi Dávid által az Action for Democracy alapítvány keretében gyűjtött pénzek landoltak-e végül Bajnainál. Erre ugyanakkor jó esély van, ami azért is lenne egészen pikáns, mert Korányi korábban Bajnai kollégája volt, és mindketten aktívak a Külkapcsolatok Európai Tanácsában (ECFR), ahol Soros Györggyel és Soros Alexanderrel dolgoznak együtt.

Negyedmilliárdos erősítő a balos hírportáloknak

Az Erősítő magát egy korszakalkotó oldalként írta le, azzal a céllal, hogy egyes cikkek, témák minél több emberhez eljussanak. Az oldalról keveset lehet tudni, üzemeltetője az Amplify APP, amely egyben az adatkezelő is. Érdekesség, hogy a cég székhelye az észt fővárosban, Tallinnban található. Ez a cím megegyezik a DatAdat OÜ nevű vállalkozás székhelyével. Az Amplify (magyarul: erősítő) képviselője Dessewffy Tibor, aki a DatAdat tulajdonosi körében is feltűnik. Dessewffy a Gyurcsány–Bajnai-korszak agytrösztje, a Demos egykori vezetője volt, jelenleg az ELTE Digitális Szociológia Kutatóközpontjának vezetője.

Az Erősítő megalakításától idén március végéig – máig ismeretlen forrásokból – csaknem negyedmilliárd forintból hirdetett a Facebookon ellenzéki hangvételű cikkeket.

(Kép forrása: Magyar Nemzet)

Könnyen azt gondolhatjuk, hogy a külföldi finanszírozás, a külföldi kampányszakemberek, illetve az adatelemző és hirdető kampánycégek, valamint a média és egyes beszélő fejek bemutatásával már minden lényeges elemét ismerjük a baloldal 2022-es választási gépezetének, ez azonban közel sincs így. Márki-Zay és a jelöltjeik mögött ugyanis egy teljes, professzionális, „amerikai típusú” szervezetrendszer állt, amelyet szintúgy Soros György finanszírozott. Ennek további szervezeteit és Márki-Zay Soros-hálózathoz kötődő kabinetvezetőit sorozatunk következő részében mutatjuk majd be.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

További jogi garanciák szükségesek a gyermekek védelmében

Család- és gyermekjogi, a társadalmi tanításokért felelősséget érző szervezetek szerint további jogi garanciák beépítése szükséges annak érdekében, hogy megvédhessék a gyermekeket az őket veszélyeztető jelenségektől.

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

Összekeverte a szezont a fazonnal hazánkkal kapcsolatban Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. A múlt hét végén New Yorkban az antiszemitizmus elleni globális erőfeszítésekről tartottak ülést. Ezen szólalt fel az amerikai diplomata, és beszédében egy svédországi antiszemita incidenst egyszerűen Budapestre helyezett át, és hiába tiltakozott a magyar delegáció és a külképviselet, csak annyira tellett a házigazdáktól, hogy elismerték a hibát, de nem adtak ki semmiféle bocsánatkérő nyilatkozatot.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére