Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Koronavírus: a sportban minden borul?

888.hu

2020.03.11. 12:53

Összeszedtük, mi marad el, mi lesz zárt kapuk mögött, mi halasztódik.

Magyar sportesemények

Az operatív törzs ajánlása alapján ma dönt a kormány a korlátozásokról.

 

Veszélyben a foci Eb és a nyári olimpia

A nyár két fő sporteseménye, a labdarúgó Európa-bajnokság és az olimpia ugyancsak veszélybe került: a Tuttosport információi szerint több európai szakszövetség is azzal a kéréssel fordult az UEFA-hoz, hogy legalább egy évvel tolja el az Eb megrendezését a koronavírus terjedése miatt.

Ami az olimpiát illeti, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság álláspontja szerint a tokiói játékok a programnak megfelelően július 24-én megkezdődnek, de a koronavírus-járvány miatt folyamatosan téma a halasztás lehetősége is – ezúttal a Wall Street Journal írt erről a tokiói szervezőbizottság egyik tagjára hivatkozva.

 

Labdarúgás: törlések, halasztások, zárt kapuk

  • Olaszországban már hétfő este határoztak arról, hogy áprilisig felfüggesztik a labdarúgó-bajnokság küzdelmeit. A járvány terjedése miatt az olasz szövetség vészforgatókönyveket dolgozott ki arra az esetre, ha nem sikerülne befejezni a tervezett időpontig a bajnokságot.
  • Kedden Spanyolországban döntött arról a labdarúgóliga, hogy zárt kapuk mögött kell lejátszani minimum a következő két forduló összecsapásait. A spanyol labdarúgók érdekvédelmi szervezete (AFE) hivatalos közleményben jelezte: a játékosok egészségének megőrzése érdekében nem elég, ha zárt kapuk mögött rendezik meg a mérkőzéseket a La Ligában, el is kellene halasztani azokat.
  • Németországban egységes döntés még nincs, ugyanakkor az északi régiókban egyre súlyosabb a helyzet, a szerdai Mönchengladbach–Köln találkozót nem látogathatják nézők, míg a hétvégén jó eséllyel egyedül az Union Berlin–Bayern München meccsen lehetnek jelen a szurkolók. A Bayern München hazai mérkőzéseit április közepéig nézők nélkül rendezik meg.
  • Angliában, a Premier League-ben is újabb óvintézkedések várhatóak – végleges döntés még nincs. A Manchester Cityt irányító Pep Guardiola szerint hosszú távon nincs értelme mérkőzéseket rendezni nézők nélkül. Friss hír, hogy megint elmarad a City–Arsenal meccs. Ezúttal azért törölték a meccset, mert az Arsenal játékosai közül többen találkoztak az Olympiakosz fertőzött tulajdonosával.
  • Lengyelországban és Csehországban szintén zárt kapus minden sportesemény, amely nagyobb tömegeket mozgathat meg.
  • A román bajnokságban a hónap végéig zárt kapus mérkőzések lesznek. Szlovákiában két hét szünet van, Ausztriában szintén szünetet rendeltek el.
  • Több Bajnokok Ligája- és Európa-liga-meccset is zárt kapuk mögött rendeznek. Friss hír, hogy a Getafe jelezte: nem utazik el Milánóba az El-meccsre.
  • Itthon törölték az U21-es válogatott edzőtáborát, Gera Zoltán csapata Spanyolországba utazott volna, hogy ott edzőtáborozzon, s a finnek elleni felkészülési mérkőzésen lépjen pályára. Az elmaradt edzőtábort nem pótolják itthon sem a vírus miatt.
  • A magyar labdarúgó-válogatott a jelenlegi állás szerint zárt kapuk mögött mérkőzik meg március 26-án Bulgáriában a foci Eb-re való kijutásért.

 

Forma 1: karantén Melbourne-ben!

A hétvégi F1-es Ausztrál Nagydíj helyszínén is megjelent a koronavírus, két istálló három munkatársa is önkéntes karanténba vonult.

 

MotoGP: újabb futamot halasztottak el a koronavírus miatt

A szervezők ezúttal nem vártak az utolsó pillanatig, kedden bejelentették, hogy az austini Amerikai Nagydíjat nem az eredetileg tervezett április 3-5. közötti időpontban tartják meg, hanem november 13-15. között, így a Valenciai Nagydíj egy héttel későbbre tolódik.

 

Kézilabda: még minden bizonytalan

  • A magyar női válogatott március 20-22. között olimpiai selejtezőt vívna Győrben: Kazahsztánnal, Szerbiával és Oroszországgal mérkőzne meg női válogatottunk, és az első két helyezett indulhatna a tokiói játékokon. Még bizonytalan, hogy lesz-e torna.
  • Zárt kapuk mögött játszik a BL negyeddöntőben a Veszprém férfi kézilabdacsapata a lengyel Wisla Plock otthonában március 22-én, akárcsak a Szeged az észak-macedóniai Vardar Szkopje vendégeként.

 

Birkózás: itthon lenne a selejtező

Március 19. és 22. között a birkózók európai olimpiai kvalifikációjára kerülne sor a BOK-csarnokban. A viadal szlogenje, hogy „Legyünk minél többen!”, eredetileg a budapesti nézőtérre és a tokiói szőnyegekre egyszerre vonatkozott, de minden jel arra mutat, hogy csak utóbbi valósulhat meg. Még függőben van, hogy lesz-e esemény. A birkózók olimpiai kvalifikációs rendszere szerint a tavalyi nurszultani világbajnokságról súlycsoportonként hatan szereztek kvótát. Az idei kontinentális selejtezők közül az amerikai földrészé most kezdődik Ottawában, az ázsiait és az afrikai/óceániait elhalasztották új helyet és időpontot keresve. Az április végi szófiai utolsó világselejtezőig mindegyiknek be kellene fejeződnie, ha ez nem megy, akkor egy lehetséges megoldás a bulgáriai esemény júniusi megrendezése.

 

Vizes sportok: három hónapig mindent felfüggesztenek

Radikális döntésre készül a Nemzetközi Úszószövetség (FINA), amely három hónapra felfüggesztheti az általa rendezendő sporteseményeket. Ez magában foglalja valamennyi vizes sportág eseményeit, így többek között a tokiói műugró-világkupaversenyt és az ugyancsak a japán fővárosban rendezendő műúszó olimpiai kvalifikációs versenyt, a nyílt vízi úszók fukuokai olimpiai kvalifikációs megméretését, valamint a férfi és a női olimpiai kvalifikációs vízilabdatornát – utóbbin a magyar válogatott is szerepelne, az eredetileg márciusra kiírt trieszti tornát már májusra halasztották. A vízilabda-világligában ugyancsak felfüggesztenék a játékot, mondanunk sem kell, a magyar férfi- és női válogatottra is több mérkőzés várna még…

 

Evezés: minden törölve

A magyar evezősválogatott elővigyázatosságból nem utazott el a tervezett olaszországi edzőtáborába, helyette Szegeden, a Maty-éren készül a tavaszi megméretésekre. Kedden aztán eldőlt, hogy a csapat versenyekre sem utazik Olaszországba, a Nemzetközi Evezősszövetség (FISA) ugyanis törölte az összes olasz versenyt. Pedig a három világkupaversenyből kettőt is az olaszok rendeztek volna: az elsőt Sabaudiában, a másodikat Varesében, ráadásul az utóbbi város adott volna otthont az európai olimpiai kvalifikációs regattának is. Ezen a férfiak és a nők versenyében is egypárban és könnyűsúlyú kétpárban lehetne olimpiai kvótát szerezni, a magyar válogatott pedig mind a négy számban érdekelt.

A FISA közleménye szerint a versenyeket más helyszínen szeretnék megrendezni, a szervezet tárgyalásban áll Luzern, Belgrád és Poznan képviselőivel. A nemzetközi szövetség új híreket legkorábban a jövő hétre ígért.

 

Atlétika: Elmarad a dobóatléták Eb-je

Az Európai Atlétikai-szövetség hivatalos honlapjának közleménye szerint azonnali hatállyal a március 21–22-én a portugál Leirában sorra kerülő dobó Eb elhalasztása mellett döntöttek a koronavírus-helyzet miatt.

 

Jégkorong: az EBEL és a német liga is befejeződött

Azonnali hatállyal véget ért az osztrák jégkorongliga, így a mostani szezonban nem hirdetnek bajnokot. Az EBEL keddi tájékoztatása szerint a liga elnöksége, valamint az érintett klubok közösen úgy döntöttek, hogy beszüntetik a 2019–2020-as idényt. Az osztrák kormány a koronavírus-járvány miatt kedden április elejéig betiltott minden olyan rendezvényt, amelyen 500 főnél nagyobb közönség részvétele várható. Christian Feichtinger, az EBEL ügyvezető igazgatója ennek kapcsán bejelentette: a rájátszás további szakaszában csak zárt kapus mérkőzéseket rendezhettek volna, aminek viszont nem látták értelmét. A liga döntése értelmében a Red Bull Salzburg, a Bozen, valamint a Vienna Capitals vehet majd részt a Bajnokok Ligája selejtezőjében.

Hasonló döntést hozott a Német Jégkorongliga (DEL), amely szintén befejezettnek tekinti a német bajnokságot, és nem hirdet idén végső győztest. A Bajnokok Ligájában az alapszakaszgyőztes EHC Red Bull München, az Adlern Mannheim, a Straubing Tigers és az Eisbären Berlin indulhat.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére