Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Bizonyított: az NGO-k beleszólnak az Európai Bizottság munkájába

Horváth Tamás

2020.10.28. 17:00

Újabb bizonyíték a hálózat létezésére.

Gyakran megkapjuk a baloldaliaktól, hogy a különféle NGO-k, civil szervezetek és globális oligarchák alkotta nemzetközi hálózatrendszer valójában nem is létezik. A valóság azonban rendre minket igazol, ezúttal az Alapjogokért Központ állt elő egy olyan kutatással, amely bizonyítékokat hoz arra nézve, hogy a politikai NGO-k beleszólnak az elviekben független Európai Bizottság munkájába.

A központ által készített elemzés bemutatja, hogy egyes szakterületeken mely civil szervezetek voltak a legaktívabbak az uniós biztosok és kabinettagjaik befolyásolásában.

Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója szerint az elemzés célja az volt, hogy megvizsgálják: az Európai Bizottság ugyanazon elveket, amelyeket Magyarországon és Lengyelországon oly gyakran számonkér, saját vonatkozásában is betartja-e.

A vizsgálat során kiderült, hogy

a nyílt társadalmat támogató Open Society European Policy Institute (OSEPI) az Európai Parlamenten túl az Európai Bizottság döntéshozatali folyamataiba is beépült.

Az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója elmondta, a brüsszeli politika pilléreit képező migrációt, gendert, valamint emberi jogok területét az Európai Bizottság átláthatósági nyilvántartásából kinyert adatok segítségével vizsgálták meg. Ebből egyértelműen kiderült:

az OSEPI ezeken a kulcsterületeken is jelentős erőfeszítéseket tesz, hogy befolyásolja a jogszabályalkotást.

Kovács István hangsúlyozta: a lobbitalálkozók elemzése alapján megállapítható, hogy Frans Timmermans alelnök az első számú szereplő a progresszív agenda közvetítésében, a holland politikus gyakorlatilag a nyílt társadalom hálózatának helytartója az Európai Bizottságban. Őt – mint a legkeresettebb lobbicélpontot – Vera Jourová liberális cseh alelnök követi.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság egyik alelnöke

Kovács Attila, az Alapjogokért Központ projektvezetője szerint a lobbitalálkozók elemzésének egyik fő következtetése, hogy a legbefolyásosabb NGO-k nem az Európai Bizottság hivatalos társadalmi vitájának folyamatában mondják el javaslataikat,

hanem álláspontjukat inkább személyes találkozókon, a színfalak mögött közlik, ahol a megbeszélések tartalma rejtve maradhat.

A migrációs kérdésekben számos Európán kívüli, afrikai NGO csatornázza be az álláspontját. Ezek azonban leggyakrabban olyan szereplők, akiknek valószínűsíthetően nem a migráció megállítása, hanem inkább annak EU-n belüli menedzselése a célja.

A migráció terén a Nemzetközi Menekültügyi Bizottság volt a legaktívabb, amely lobbiszervezetet a volt brit munkáspárti politikus, David Miliband vezet. Emberi jogi kérdésekben az Amnesty International és a Human Rights Watch, míg a gendertémában a Women Political Leaders nevű szervezet volt a legaktívabb politikai NGO. Utóbbi elnöke Silvana Koch-Mehrin, aki egyben a Német Szociáldemokrata Párt politikusa.

Kovács Attila arra is kitért, hogy az Európai Bizottság ezen NGO-k költségvetéséhez jelentős – az európai adófizetők által biztosított – támogatással járul hozzá.

A teljes elemzés ITT érhető el.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére