Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Botka haverjai offshore céget is alapíthattak

Pörge Béla

2017.05.09. 19:28

Újabb és újabb információk derülnek ki a Szeviép-botrányról.

Tanúmeghallgatásokkal folytatódott hétfőn a Szegedi Járásbíróságon a csődbűntettel vádolt egykori Szeviép-vezetők pere. Többek között meghallgatták egy pénzügyi cég ügyvezetőjét is — írja a Magyar Idők.

A tanú a meghallgatáson elmondta, hogy a cége 2005-től faktoring szolgáltatást nyújtott a 2010-ben csődbe ment Szeviépnek. A fizetési problémák 2009 ­augusztusától-szeptemberétől jelentkeztek. A cég ezért fokozatosan kivonult a Szeviép finanszírozásából, így végül 80 millió forintnyi kintlevőségük maradt. A tanú hozzátette, hogy cége próbálta visszaszerezni a kintlevőségét, így vették észre, hogy 2010 nyarán – vagyis a felszámolási eljárás megindítása körüli időszakban – kétmil­liárd forintos törzstőkével bejegyezték a Szeviép-­Hungary Vízépítő Zrt.-t, amelyet hasonló tevékenységi körrel alapítottak, mint amilyen az anyavállalaté volt.

Próbálták a tulajdonosi kört feltérképezni, de nem jártak sikerrel, több áttételen keresztül a szálak egy New York-i bejegyzésű céghez vezettek. A tanú úgy vélte, hogy offshore hátterű volt ez a leányvállalat.

Ismeretes, a szocialistákhoz ­köthető Szeviép Zrt. 2010 nyarán ment csődbe. A cég körülbelül tízmilliárd forinttal tartozik majdnem félszáz hitelezőnek, többségük ki nem fizetett alvállalkozó. A károsultak egy része azóta csődbe ment.

A károsultak jogi képviselője a tárgyalás előtt bejelentette: május 19-én, a Szeged-napi díszközgyűlés előtt tüntetést tartanak. Szabó Bálint közölte azt is, hogy politikailag elfogultnak tartják a Szegedi Járásbíróságot, amely a lehető leghosszabb időközönként tart tárgyalási napot. Emellett a vádlottak kezdeményezésére a bíróság elrendelte a vagyonzár feloldását.

Ez eddig azért nem történt meg, mert az ügyészség fellebbezett. Szabó Bálint kijelentette azt is: a Szeviép-ügy egyértelmű politikai felelőse Botka László MSZP-s polgármester és párttársa, Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, de ezt egy független vizsgálóbizottságnak kellene kimondania.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére