Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ellenzéki roncsderbi: Pécsett is képtelenek megállapodni

Sümeghi Lóránt

2019.07.04. 15:28

Bár kommunikációs szinten folyamatosan az összefogást erőlteti az ellenzék, a gyakorlatban tovább folytatódik a marakodás.

Miközben az ellenzéki politikusok megállás nélkül arról áradoznak, hogy minden a legnagyobb rendben megy az ellenzéki együttműködések kialakítása során, a valóság teljesen mást mutat. Az Origo kiemeli, erre most éppen Pécs a legjobb példa: az LMP szeretett volna az összefogás tagja lenni, azonban a pécsi ellenzéki szövetség elutasította ez irányú javaslatukat. Ezzel hivatalossá vált, hogy a Baranya megyei városban sem tudtak megállapodni az ellenzéki pártok, így külön indulnak.

Az LMP kedden este kiadott közleményét mi, a pécsi ellenzéki összefogás résztvevői nem tudjuk elfogadni

– így reagált a „Pécsi Ellenzéki Szövetség” a pécsi LMP tegnapelőtti ajánlatára.

Az ellenzéki szövetség azért döntött így, mert szerintük a zöldek most ugyanazt játszották el, mint a tavalyi országgyűlési választáson. Hogy valami nagyon megromlott a felek viszonyában, azt jól mutatja az írás utolsó mondata, amelyben leszögezték, hogy „az ellenzéki összefogás továbbra is nyitott minden párt, szervezet és személy számára, amely valóban hisz a demokratikus fordulatban.” A pécsi ellenzék egy része ezek szerint az LMP-t nem sorolja ide, pedig nem kértek lehetetlent, hiszen

  • nyolc körzetben hajlandóak lettek volna visszaléptetni a jelöltjeiket;
  • ellenérzéseik dacára beálltak volna az ellenzék polgármesterjelöltjeként bemutatott Péterffy Attila mögé;
  • és cserébe két körzetet kértek volna.

Azzal, hogy az ellenzék egy része elutasította az LMP felvetését, hivatalosan is szétbomlott az ellenzék Pécsett, nem sikerült teljes körű ellenzéki megállapodást tető alá hozni.

Magyarán a kormányellenes erők – legalább – két blokkban indulnak indulnak ősszel a Baranya megyei városban. Valószínűsíthető, hogy az LMP minden körzetben egyéni jelöltet állít, külön listát is készítenek, továbbá minden bizonnyal önálló polgármesterjelöltjük. Ez olyan szempontból aggályos az ellenzéknek, hogy éppen Baranya megye a párt egyik legerősebb vidéki bázisa, ahol jelenleg is a párt egyik ismert arca, Keresztes László Lóránt – egykori társelnök – keveri a kártyákat.

A lap felidézi, hosszú kálvária után jutottak ide a felek, amely Péterffy Attila év eleji felbukkanásával vette kezdetét. Az MSZP-DK páros őt szerette volna az ellenzék közös pécsi polgármester-jelöltjeként látni, így később csatlakozott hozzájuk a Momentum, a Jobbik és az LMP viszont kivárt. Mivel a zöldeknek több kifogásuk is volt nemcsak személyével kapcsolatban, hanem a tárgyalási módszereivel is, június közepén jelezték, hogy kiszállnak az összefogásból.

Csakhogy ezzel párhuzamosan a Jobbik beadta a derekát, így június 30-án az ellenzéki pártok egy része bejelentette, hogy megszületett az ellenzéki megállapodás és az egyéni indulók listája. Ebben az MSZP, a DK, a Momentum, a Jobbik, valamint a Forum Sopianae civil egyesület vesz részt, így közel sem lesz teljes körű az együttműködés. Az LMP ide akart visszakapaszkodni ajánlatával, amit a másik oldal rekordgyorsasággal utasított el.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére