Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

TÁRKI: vezet a Fidesz, zsugorodik a Jobbik

Sümeghi Lóránt

2017.05.04. 13:28

Hiába volt néhány utcai demonstráció az elmúlt hetekben, azok nem befolyásolták a pártpreferenciákat.
A kormányközeliséggel nem igazán vádolható TÁRKI legfrissebb, áprilisi kutatásából kiderül, hogy az elmúlt negyedévben lényegében változatlan a pártok népszerűsége. Az intézet legutóbbi, januári mérése óta alig találunk statisztikailag mérhető elmozdulást a pártok támogatottságában áprilisra, és így volt ez az azt megelőző negyedévben is.
 
Minden harmadik magyar választó fideszes
A teljes népesség körében a Fidesz-KDNP az elmúlt fél évben 33 százalékon állt, azaz 2016 októberében, idén januárban és áprilisban is minden harmadik magyar választó számára a kormánypártok a legszimpatikusabbak, míg a pártválasztók körében a januári 52 százalékot követően áprilisban 51 százalékot ért el, és továbbra is szilárdan vezet kihívói előtt. 
 
Az MSZP változatlan, a Jobbik zsugorodik
A Jobbik népszerűsége a teljes népességen belül januárban 13 százalék, áprilisban pedig 11 százalék volt, míg a pártválasztók körében 20 százalékról 17 százalékra csökkent. Az MSZP a teljes népesség körében januárban 9 százalékon, áprilisban 10 százalékon állt, a pártválasztók körében pedig mindkét hónapban 15 százalékot ért el. A Jobbik népszerűségének minimális csökkenése és az MSZP táborának változatlansága összességében közelebb hozta egymáshoz a két pártot.
 
Hátul kullognak a törpék 
A többi ellenzéki párt támogatottsága is változatlan statisztikai értelemben: a teljes népesség körében a Demokratikus Koalíció januárban 4, áprilisban 5 százalékon, az LMP mindkét hónapban 3, az Együtt pedig 1 százalékon állt. A Párbeszéd tábora pedig továbbra sem éri el az 1 százalékot. A pártválasztók körében a DK januárban 6, áprilisban 8 százalékot ért el, az LMP mindkét hónapban 4 százalékot, az Együtt januárban 2 százalékot, áprilisban 1 százalékot, a PM pedig a januári szűk 1 százalék után áprilisra már nem éri el az 1 százalékos népszerűséget. Új pártként először mérték a Momentumot, amely a teljes népességen belül 1 százalékkal, a pártválasztók körében pedig 2 százalékkal debütált.

Az elmúlt negyedévben még a pártot nem választók aránya sem változott: januárban és áprilisban is egyaránt a választók bő harmada, 35-36 százaléka nem tudott választani a jelenlegi pártkínálatból vagy nem nevezte meg választott pártját.

 

Módszertan: A személyes kérdezésen alapuló adatfelvétel 2017. április 13-26. között zajlott 1002 fős, országos véletlen mintán, ami reprezentálja az ország felnőtt lakosságát. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére