Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Trump vs. Republikánusok

Horváth József György

2015.09.15. 17:54

Jön a második felvonás!!!$$$!!!

 

Szerda este tartják a Republikánus előválasztási vita második fordulóját Kaliforniában.

Mire számíthatunk a második körben, és mik az első vita tanulságai?

A republikánus előválasztási kampány sokkal izgalmasabb mint a demokrata, és ez nem is meglepő olyan színes felhozatal mellett, amivel a konzervatívok rendelkeznek. Eddig a 27 százalékon álló Donald Trump viszi prímet, hiszen az előző vitán percenként képes volt hatást gyakorolni a közönség hangulatára. Volt olyan beszólása, amit kifütyültek, volt amit érzelmesen megtapsoltak, és volt amin nagyon jót nevettek.

Biztosak lehetünk benne, hogy a szerdai vitát is az ő karaktere fogja uralni. A kérdés az, hogy a többi jelölt hogyan próbálja majd ebben akadályozni.

Nincs olyan republikánus jelölt az előválasztás alatt, akinek eddig ne Trump lenne fő riválisa, hiszen az ingatlan mágnás már mindenkinek beszólt valahogy – többnyire elég durván. De vajon lesz olyan, aki fölé tud emelkedni? Vagy a sok lúd disznót győz majd? Valószínűleg azzal se lennének előrébb a jelöltek. Ha most mindenki rámegy Trump kijátszására, az megint rá irányítja a fő figyelmet.

Még ha meg is tudják fogni, és kicsit szét is tudják zúzni az imázsát, nem biztos, hogy lesz olyan, aki kiemelkedik a viharos republikánus mezőnyből.

Vajon Trump az előző vitához hasonlóan a mostanit is megpróbálja majd elvinni a show irányába? Vajon sikerül-e neki új, a tőle megszokott populista szövegpanelekkel előállnia? Meg tudja-e még lepni közönségét?

Egy biztos, unortodox magatartást, nagy beszólásokat, és durva személyeskedő konfrontációkat várhatunk majd tőle.


 

A mezőny újonca, a tizenegyedikként bekapcsolódó Carly Fiorina.

Egyedüli nőként a Hewlett Packard volt vezérigazgatója okozhat még meglepetést. Donald Trump egyik interjús beszólásában firtatta Fiorina kinézetét és személyiségét.

Ön szavazna erre az arcra?"

– kérdezte a Rolling Stone magazin újságírójától.

Fiorina másnap egyik kampányrendezvényén frappánsan szólt vissza Trump-nak:

Büszke vagyok minden egyes évre és minden egyes ráncra."


 

Trumphoz Ben Carson áll a legközelebb: 23 százalékra zárkózott fel.

 

A volt idegsebész lehet most Trump legnagyobb kihívója Carson eddig egy nagyon hiteles és nyugodt imázst tudott kialakítani magáról. A vallásos amerikaiak egyenesen rajonghatnak Carsonért spirituális kinyilatkoztatásai miatt.

Ez Trumppal szemben azért lehet előny, mert az ingatlangururól nem igazán lehet tudni, melyik felekezethez tartozik, vagy egyáltalán vallásos e. A konzervatív republikánus oldalon a vallás nagyon sokat nyomhat a latban a szavazók szemében. A nyugodt és korrekt politikai magatartásnál azonban többre lesz szükséges, hogy megelőzze Trumpot. Ez nagy veszélyeket is rejthet magában, hiszen ahhoz, hogy a vitán felülkerekedjen Trumpon, le kéne mennie az ő szintjére, ezzel szembemenvén eddigi modoros politizálásával.

 

A kiemelt jelöltek közül eddig a májusban még növekvő népszerűségű Jeb Bush teljesít a legrosszabban. Jelenleg 6 százalékon áll.

A fiatalabbik Bush-t ellenfelei – különösen Trump  – folyamatosan azzal vádolják, hogy nem karizmatikus. Jeb Bush kampányában próbálta megfogni a "jószívű konzervatív srác" karakterét. Legutóbbi kampányvideójában összehasonlította magát Trumppal, az ingatlangurut a sötét oldalt követő politikusként, magát pedig a jó, tiszta úton haladó jelöltként pozicionálva.

Szerda este lehetősége nyílik megmutatni a karizmáját- Ám nehéz helyzetből indul, hiszen a Bush családnév elég visszásan cseng a közvéleményben; leginkább bátyja George W. Bush botrányos elnöksége miatt.

 

Pár hónappal ezelőtt Scott Walker még kiemelt jelöltnek számított, mára csak bukdácsol a közvélemény-kutatásokon.

A wisconsini szenátor iowai előnyét is elvesztette Donald Trumppal szemben. A felmérések alapján támogatottsága 11 százalékról 2 százalékra esett. Pár napja egy interjúban azt nyilatkozta, hogy a mai vitában sokkal maradandóbbat fog alkotni, és agresszívan fog nekimenni ellenfeleinek. Megpróbálja visszaszerezni Iowa és Wisconsin támogatását Trumppal szemben.

A szerdai előválasztási vitán Európa is szóba fog kerülni a migrációs válság kapcsán.

Az amerikai külpolitika egyik fő témája már hónapok óta a beavatkozás kérdése. Egy részről Szíria és Irak kritikus helyzete, másrészt a szerepvállalás a migránsok befogadásában. Az amerikai közvélemény több mint 50 százaléka támogatná a szerepvállalást.

A republikánus szavazók 55 százaléka a befogadás ellen van. Míg a demokraták a befogadás és a beavatkozás módján vitáznak, addig a republikánusoknál a fő vitapont a szerepvállalás szükségessége és annak legitimálása. A téma újabb platformot nyithat Trump narratívájának, hiszen így továbbfűzheti kampányának egyik fő elemét, ami az illegális bevándorlás korlátozása köré fűződik.

A külpolitikai téma kihívást is jelenthet majd az olyan politikai újoncok számára, mint Carson, Fiorina vagy Trump. A belpolitikai kérdésekkel szemben a külpolitika mindig megosztóbb terület az USA-ban, így ebből a kérdésből egyikük sem csinálhat majd show-elemet.

A vitát a Ronald Reagan elnöki könyvtárban tartják majd, a CNN közvetítésében. Ebben az évben még három előválasztási vita várható: októberben, novemberben és decemberben. Mégis, aki a szerdai vitát nyeri, annak a elkövetkezendő három vitán már könnyű dolga lesz.

Ha Trump-ot holnap sem tudják megfogni, az azt jelenti, hogy nincs valódi kihívója a republikánus oldalon. Onnantól egyenes út vezet elnökjelöltségig. Ha Carson holnap sem tudja befogni, majdnem biztosak lehetünk abban, hogy Trump népszerűsége jövő hétre már 30 százalék fölé fog nőni.

Amerikában egyre jobban érezni: közeleg a tél...

(forrás: CNN.com)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére