Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Veri a Sor(o)s a CEU-t: 5 év, 275 milliárd forint támogatás

Szűcs Gábor

2022.02.23. 18:30

A Central European University (CEU), vagy magyarul Közép-európai Egyetem az a felsőoktatási intézmény, amelynek hollétét illetően ugyanúgy tagadja a valóságot a baloldal, mint a nemek bináris jellegét illetően. Az egyetem a hónap elején kiadott egy közleményt, amelynek értelmében a CEU-t ugyan elüldözte a totalitárius Orbán-rezsim, az azonban mégis tovább fog működni Budapesten – ahogy teszi azt most is, a magukat értelmiséginek mondott liberálisok legnagyobb örömére. Mondjuk ennyi pénzből meg is engedheti magának, hogy Bécsben és a magyar fővárosban is fenntartson egy kampuszt.

A CEU azzal kezdi a közleményét, hogy „az egyetem továbbra is tevékenyen jelen van és továbbra is jelen kíván lenni a budapesti tudományos, szellemi és kulturális életben”. Ja, meg a politikában, csak ez – nyilván véletlenül – kimaradt a felsorolásból. A balliberális propagandát kritika nélkül olvasók körében szabadságharcossá avanzsált CEU-s hősök büszkén írták le az alábbi sorokat: „Minden erre irányuló nyomás ellenére azonban az Egyetem vezetése úgy döntött, hogy nem adja el, nem adja fel újonnan felépített kampuszát Budapesten és továbbra is teszi, amit a jogi környezet megenged számára.” Azaz mindenki megnyugodhat, ezentúl sem fog alacsonyabb fordulatszámon pörögni a nyílt társadalmak eszmerendszerének propagálása Magyarországon.

Eleget téve Soros György tervének, miszerint Európát el kell árasztani migránsokkal, a CEU folytatja a Nyitott Tudás Kezdeményezés (OLIve) keretében nyújtott képzést a magyarországi menekültek és menedékkérők számára. Bár erre nem tudjuk, miért van szükség, hiszen az ő narratívájuk szerint a kontinensre csak magasan kvalifikált agysebészek érkeznek, akikre a demográfiai adatok kozmetikázásán kívül a gazdaság fellendítése terén is számíthatnak az elmaradott nyugati országok. Ugyanakkor az is igaz, hogy jó pap holtig tanul, vagy úgy is mondhatnánk, közelebb kerülve az ideológiájukhoz, hogy „Tanulni, tanulni, tanulni!”

A CEU közleményében deklarálta, hogy lakhatást biztosít az egykori Színház- és Filmművészeti Egyetem kollégiumából „kiebrudalt” diákoknak, tantermeket a hontalanná vált FreeSZFE oktatási tevékenysége számára. Micsoda megfogalmazás, az embernek könnybe lábad a szeme... Na jó, kinek-kinek. Ahogy azt korábban megírtuk, csaknem ezer szállal kötődik a FreeSZFE a Soros-birodalomhoz. A CEU már augusztusban felajánlotta a segítségét a kommunista színészek mozgalmának: budapesti, belvárosi kampuszain tantermekkel, kollégiumokkal és próbatermekkel támogatja a mozgalom kurzusait. Az Universitas tagjai persze nem győztek hálálkodni, ki is posztolták, hogy „enélkül nem tudnánk elkezdeni a következő félév oktatását, sőt, a FreeSZFE Egyesület első, szabad tanévét sem.” Az SZFE „harca” egyébként annyira nem az oktatás szabadságáról vagy bármilyen, lózungként hangoztatott magasztos célról, hanem egyszerű politizálásról szól, hogy a „mozgalmárok” most épp Iványi Gábor mellett állnak ki, hiszen – a haladók szerint – a NAV a baloldalt nem vizsgálhatja.

És miből tud több helyen is kampuszt fenntartani, oktatókat fizetni, illetve minden szélsőbalos, radikális mozgalmat támogatni a CEU? Nem, nem a tandíjakból, és nem is a „független-objektív” sajtó és NGO-k kedvencéből, a mikroadományokból, hanem Soros György pénzcsapjából. A magát humanista filantrópként aposztrofáló milliárdos tőzsdespekulánshoz köthető Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations, OSF) jóvoltából 2016 és 2020 között 879 millió 179 ezer 425 dollár, vagyis hozzávetőlegesen 276 milliárd forint érkezett a CEU számlájára. Ebből – csak 2019-ben – az „általános támogatás”, vagyis amit nem valamilyen konkrét projekt vagy beruházás megvalósítására ad a mecénás, 808 millió 450 ezer dollárral, azaz 251 milliárd forinttal ért fel. Összehasonlításképp: a teljes magyar felsőoktatás működési kiadásai a 2021-es költségvetésben 322 milliárdot tettek ki. Ezek után ne csodálkozzunk, ha a Közép-európai Egyetemen oktatók bőszen hirdetik az egyetem egyik meghatározó alapelvét, a nyílt társadalmat.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére