Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán Viktornak nem volt, nincs és nem lesz könnyű dolga

Bohár Dániel

2021.04.18. 11:30

Hiánypótló filmet készített az Alapjogokért Központ az Orbán-kormány 10 éves teljesítményéről.

Ahogy a címben forgalmaztam Orbán Viktornak nem volt, nincs és nem lesz könnyű dolga – talán így lehet a legszemléletesebben megfogalmazni, hogy Magyarországon valóban lehet az embernek egy olyan érzése, hogy az igazi nehézségekkel mindig a nemzeti kormánynak kell megbirkóznia, rögtön hozzáteszem, hogy talán jobb is ez így.

Nem teljesen kívülállóként tekintettem meg az Alapjogokért Központ: Őszinteség, Bátorság, Büszkeség – Újra naggyá teszik Magyarországot című filmjét, hiszen én is az alkotók között lehetek, amelyre rendkívül büszke vagyok. Ugyanakkor számomra is tanulságos volt nézőként megtekinteni az alkotást, majd gondolkodni rajta.

Néhány – számomra – fontosabb részletet ki is emelnék.

A film 2010-től indul, amikor a Gyurcsány-kormányok borzasztó gazdasági helyzetbe taszították Magyarországot. Volt honnan előrelépni, ahogy szoktak fogalmazni. A magyar gazdaság romokban hevert, ami működött az is IMF hitelből. Eladósodott 1,2 millió magyar család a devizahitelek miatt. 12%-os volt a munkanélküliség, emellett brutális mértékű volt az államadóság is. A frissen megválasztott kabinet merészet húzott és az akkoriban sokat kritizált, sőt kinevetett unortodox gazdaságpolitikával nemcsak kirángatta az országot a szakadékból, hanem 2019-re olyan gazdasági növekedést ért el, mint előtte soha. 2010-hez képest 840 ezerrel többen dolgoztak 2019-ben, amely hatalmas eredmény. Természetesen a film kitér a koronavírus járvány okozta kihívásokra is, illetve a világjárvány gazdaságra mért pusztítására. Elnézve azonban a 2010-es állapotot és az azóta megerősödött, teljesen új szerkezetű és stabilabb hazai gazdaságot úgy hiszem ez a kilábalás gyorsabb lesz, mint amennyire most látszik.

Orbán Viktornak nem volt könnyű dolga. Az egyik legnagyobb kihívás az elmúlt 10 éves kormányzásban a migráció. A film egy külön fejezetben foglalkozik a bevándorlás okozta kihívásokkal és azzal, hogy Magyarország 2015-ben Európában egyedüliként választott olyan politikát, amely mindenkivel szembement, viszont az idő bebizonyította, hogy a magyar út volt a helyes. Nem szabad elfelejteni, hogy a migrációs válság a mai napig jelen van az Európai Unió határainál.

“Ez olyan meccs amit mindig vívni kell” – fogalmazott az Alapjogokért Központ alkotásában Szijjártó Péter külügyminiszter.

A film abból a szempontból is egyedülálló, hogy nem készült még olyan produkció, ahol az Orbán-kormány volt vagy jelenlegi miniszterei beszélnek a munkájukról. Izgalmas egyszerre látni egykori és mostani tárcavezetőket. A filmnek évtizedek múlva is ez lesz az egyik legnagyobb értéke.

Nagyon fontos elem a jelenlegi kormányzat munkájában a családtámogatási rendszer, a teljes film kevés lett volna hozzá, hogy ennek minden elemét fel lehessen sorolni. Novák Katalin a rendkívül szép feladattal megbízott miniszter arról is beszélt, hogy az nemzetünk jövője szempontjából miért fontosak ezek a lépések.

Ugyancsak hangsúlyos a filmben a külhoni és az anyaországi magyarság egyesítését megteremtő nemzetpolitikai döntések. Magyarország ma már nemcsak a 10 millió, hanem a 15 millió magyar országa. 2010-ben a külhoni magyarságnak járó kettős állampolgárság megadásával sikerült begyógyítani azt a gyalázatos sebet, amelyet a szocialista kormány okozott még 2004. december 5-én. A nemzetegyesítő politika nemcsak a szavak szintjén létezik. Trianon óta nem érkezett annyi támogatás a külhoni területekre, mint az elmúlt 10 évben. Iskolák, óvodák, bölcsődék és még számtalan dolog épült vagy újult meg a magyar államnak köszönhetően.

A filmben fontos rész a 2006-os brutális események felidézése és a jogállam megcsúfolása, illetve az, hogy ebből az állapotból hogyan jutott el az ország oda, hogy ma már biztos és saját lábakon áll. Megbízható szövetségeseink vannak a V4-ek személyében.

“Magyarország visszavette az irányítást a saját sorsa felett.”

Az Alapjogokért Központ filmjének talán legerősebb pillanata, amikor Kövér László vall politikai hitvallásáról.

“Magyarnak lenni az jó dolog, a magyar nemzet az önmagában egy érték és a magyar nemzet jövőjének biztosítása minden politikának a legfontosabb célja, amelyik politikának nem ez a legfontosabb célja, az nem magyar politika. “

Ez legfontosabb vonalvezető. Orbán Viktor és kormánya minden szempontból borzasztó állapotban lévő ország irányítását vette át 2010-ben. Majd folyamatosak voltak a külső és belső támadások. Az elmúlt 10 évben alig volt olyan pillanat, amikor ne kellett volna valamilyen komolyabb kihívással szembenézni. A 2020-as évet, vagyis a koronavírus járványt nem is említve. A pandémia hatalmas kihívás, amelyet csak egy válságkezelő kormány tud megoldani. Orbán Viktor kormánya pedig ilyen.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére