Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A mai napig nem tudtuk feldolgozni a Gulag-jelenséget

Sümeghi Lóránt

2016.05.17. 14:28

Csütörtökön konferenciát rendeznek Budapesten a Szovjetunióba hurcoltak emlékévének alkalmából, ahol történészek, egyetemi és akadémiai szakemberek is felszólalnak a Gulag-jelenséggel kapcsolatban. Ugyanis hatalmas tátongó ûrt képez e történelmi mérföldkõ a magyar emlékezetpolitikában.

Csütörtökön konferenciát rendeznek Budapesten a Szovjetunióba hurcoltak emlékévének alkalmából, ahol történészek, egyetemi és akadémiai szakemberek is felszólalnak a Gulag-jelenséggel kapcsolatban. Ugyanis hatalmas tátongó űrt képez e történelmi mérföldkő a magyar emlékezetpolitikában.

Kevesen tudják, hogy jóval a szovjet csapatok 1944-45-ös magyarországi bevonulása előtt vittek már el magyarokat a Gulágra. Sztálin 1939-es, az úgynevezett legelvetemültebb politikai bűnözőket felsoroló listáján is volt 300 magyar. Mellesleg 1940-ben, Moldva megszállásakor szintén sok magyart hurcoltak el a Szovjetunióba.

A második világháború végén mintegy 800 ezer magyart hurcoltak a Szovjetunióba, akik közül 200 ezren meghaltak. A 2017 februárjáig tartó Gulág-emlékév nekik állít emléket.

Kun Miklós történész szerint a Gulág jó keretfogalom, a Gulág-jelenség ugyanakkor több, mint ami a Szovjetunióban létező rendszer volt, igazából

az ember megfosztása a szabadságjoguktól, kényszerítés, nemzet szerinti büntetés, azonkívül egy eltorzult gazdasági szemlélet volt".

Ugyanis Sztálin azt mondta ugyan, hogy "a legfontosabb dolog nálunk az ember", viszont ezalatt azt értette, hogy a lehető legtöbb dolgoztatható emberre van szüksége. Kun Miklós úgy fogalmazott: a Gulágról nem lehet olyan nyugodtan beszélni, mint a spártaiak és athéniek háborúiról, mert

ez a mi vérünk, a mi sorsunk, a mi tragédiánk".

Arra, hogy a Gulág-jelenség máig velünk van, bizonyíték például az Eurovíziós Dalfesztivál idei győztes dala körül kialakult konfliktus is. Hiszen a krími tatár származású, ukrán állampolgárságú Jamala 1944 című dala a Sztálin által elrendelt krími deportálásoknak állított emléket, utalva a félsziget 2014-es orosz elfoglalására is.

A kommunizmus áldozatainak száma a legfrissebb összesítések szerint világszerte meghaladja a 100 milliót, amely méreténél fogva egyedülálló hullagyártásról tanúskodik.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére