Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Akikre érdemes lesz odafigyelni az EP-választások után

Nagy Gábor

2019.05.12. 12:18

Az európai parlamenti (EP) választásokról szóló sorozatunk utolsó előtti részében arról lesz szó, hogy mely politikusok és pártok lehetnek az Európai Unió (EU) meghatározó szereplői 2019 és 2024 között.

Semmi kétség, az elmúlt négy évben az európai politikai aréna jelentős változásokon ment keresztül. Pártok, politikusok tűntek el a süllyesztőben; új, rendszerkritikus erők jelentek meg a horizonton. A májusi EP-választás pedig sokkal jobban megkavarhatja a lapokat, mint azt korábban bárki is gondolta volna.

Sorozatunk kilencedik részében öt politikusról írtunk, kik május után kikerülnek a pikszisből. Most azokról a politikusokról, pártokról lesz szó, akik az európai politika meghatározó szereplőivé válhatnak.

Lesznek ismerős nevek az új EP-ben. Régi motoros brüsszeli fotelforradalmárok, Soros-ügynökök, elkötelezett bevándorláspártiak, akik addig nem nyugszanak, míg át nem alakítják az EU-t egy „Európai Egyesült Államokká”. És ott lesznek a bevándorlásellenes erők képviselői, kik (nagy valószínűséggel) minden eddiginél nagyobb létszámban képviselhetik a „nemzetek Európája” vízióját.

A krupiék

Aki a legjobban megkeverheti a lapokat az EP-ben, az Michel Barnier. A francia politikus (aki jelenleg az EU Brexit-ügyi tárgyalója) leginkább Manfred Webernek tehet keresztbe, mivel sajtóhírek szerint ő is bejelentkezett az Európai Bizottság (EB) elnöki pozíciójáért. Barnier 2014-ben már bepróbálkozott, de akkor Jean-Claude Junckerrel szemben alulmaradt az EPP jelöltekről szóló szavazásán. Jelen állás szerint az úgynevezett Spitzenkandidatok közül kerülhet ki az EB következő elnöke, de arra nincs jogi garancia, hogy valóban a győztes csúcsjelölt lesz Juncker utódja – így könnyen lehet, hogy Barnier fog győzedelmeskedni.

Érdemes lesz odafigyelni Jan Zahradilra, a leköszönő EP harmadik legnagyobb képviselőcsoportjának, az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) csúcsjelöltjére is. Bár a cseh politikusnak nincs túl sok esélye beülni Juncker bársonyszékébe, reformtörekvéseivel (több jogkört kapnának a nemzeti parlamentek) sokan szimpatizálnak. Zahradil szerint Soros jobbkeze, Frans Timmermans és Manfred Weber is lejárt lemez. Kettejük közti dilemma olyan, mint „a light és a zero kóla közötti döntés”.

Komoly meglepetés okozhat az EP-ben Janisz Varufakisz, valamint a mögötte álló páneurópai DiEM25 (Demokráciát Európában) nevű mozgalom. A görög politikus azonban nem hazájában, hanem Németországban indul az európai parlamenti voksoláson. Varufakisz ezzel kapcsolatban azt mondta: azért döntött így, mert gyakorlatilag Németországban él, ott van az állandó lakcíme. A német politika „kíméletlen kritikusa” azonban azért nem próbálkozik Görögországban, mert Németországban nincs bejutási küszöb.

Minden bizonnyal ott lesz az újonnan felálló EP-ben a Brexit arca, Nigel Farage is. Frissen alakult formációját, a Brexit Pártot a közvélemény-kutatások Nagy-Britanniában a második helyre mérik, szóval komolyan kell majd velük számolni.

Farage ősi riválisa, a belga fogtündér, Guy Verhofstadt is okozhat meglepetést május végén. Európai parlamenti frakciója, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) minden bizonnyal erősödni fog. Vannak mérések, melyek azt mutatják, hogy akár 106 képviselői helyet is szerezhetnek a bevándorláspárti liberálisok. Kérdés azonban, hogy mekkora csorba esett az ALDE becsületén azzal, hogy kiderült: több multitól, többek közt az Ubertől, a Google-tól, a Walt Disney-től és a Monsantótól is fogadott el pénzt.

Új színt hozhat az EP-be a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) színeiben induló Beata Szydło. A volt kormányfő szerint reformokra van szüksége az EU-nak, hogy válaszolni tudjon az új kihívásokra. Lengyelország 51 képviselőt küld az Európai Parlamentbe, a képviselői helyek közel felét pedig szinte biztosan el fogja tudni hozni a PiS. Ezzel a bevándorlásellenes lengyel kormánypárt komoly erővé válhat egy erősen széttördelt EP-ben.

Meglepetést okozhat a jelenlegi német kancellár, Angela Merkel is. Sajtóhírek szerint nagyon könnyen előfordulhat, hogy a Kereszténydemokrata Unió (CDU) rendkívüli vezetőségi ülésén a pártdelegáltak megválnak Merkeltől, aki ezután Donald Tusk helyére, az Európai Tanács (ET) elnöki pozíciójára pályázhat.

És a meglepetésemberek

Idehaza csak a Fidesz-KDNP gondolt a határon túli magyarokra: egyedül ők tettek fel a listájukra (biztos bejutó helyre) egy vajdasági és egy kárpátaljai EP-képviselőjelöltet Deli Andor és Bocskor Andrea személyében. Ha igazak a hírek, a Fidesz-KDNP akár ismét küldhet uniós biztost a brüsszeli csúcstestületbe. Csakhogy most nem Navracsics Tiborról van szó, hanem Trócsányi László igazságügyi miniszterről. És jó eséllyel újrázhat a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) EP-képviselője, Csáky Pál, illetve a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben induló Winkler Gyula is.

Meglepetésember lehet az EP-ben a szólásszabadság harcosa, Tommy Robinson is, aki (a bizonytalan Brexit-kimenetel ellenére) gőzerővel kampányol az Egyesült Királyságban. Kaphat az EP egy újabb Mussolinit is Caio Giulio Cesare Mussolini személyében. Ő az Olasz Testvérek (FdI) színében indul májusban. Bekerülhet az EP-be Carles Puigdemont volt katalán elnök, aki elérkezettnek látja az időt arra, hogy nemzetközi szintre vigyék a független Katalónia ügyét. A bevándorlásellenes erők húzóemberei közül pedig érdemes lesz odafigyelni Jordan Bardellára (Nemzeti Gyűlés), illetve Harald Vilimskyre (Osztrák Szabadságpárt) is.

EP-sorozatunk utolsó részében egy interjút olvashattok majd. Tartsatok akkor is velünk!

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére