Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Koskovics Zoltán a 888.hu-nak: Hiába az új kormányfő, a britek nem várnak jelentős változást

Prokaj Dávid

2022.09.08. 13:30

A 888.hu az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzőjét kérdezte arról, hogy mi várható Nagy-Britanniában azt követően, hogy megválasztották miniszterelnöknek Liz Trusst, egyáltalán a brit közvélemény hogyan fogadta az Egyesült Királyság harmadik női kormányfőjét.

 

888.hu: Liz Truss kormányzati iránya mennyiben térhet el elődjéétől, Boris Johnsontól?

Koskovics Zoltán: Liz Truss megválasztásával ugyanaz a Konzervatív Párt marad kormányon Nagy-Britanniában, mint amelyet Boris Johnson vezetett, ráadásul a párton belül is nagyon hasonló irányt képvisel a két politikus. Emlékezzünk rá, hogy Boris Johnsonnak nem az általa meghatározott politika miatt kellett távoznia a miniszterelnöki székből, hanem személyes viselkedésével szemben merültek fel – megalapozott – kifogások.

Liz Truss – elődjéhez hasonlóan – a klasszikus liberális, szabadpiaci megközelítés híve a gazdaságpolitikában, és az atlantista vonalat képviseli a külpolitikában. Így elmondhatjuk, hogy önmagában a személycsere a miniszterelnöki poszton nem vezetne jelentős változáshoz Nagy-Britanniában. Azonban az elmúlt három hónapban súlyos átalakulások álltak be az ország gazdasági és társadalmi helyzetében, amelyek olyan kihívásokkal állítják szembe Liz Truss alakuló kormányát, amelyek a politikája megváltoztatására fogja kényszeríteni az új kormányfőt, akinek el kell majd térnie a politikai ideológiáját jellemző sablonok alkalmazásától, ki kell majd lépnie a komfortzónájából.

 

888.hu: Első beszédében azt ígérte, hogy megoldja az ország energiabiztonságát. Jelenlegi helyzetet tekintve mennyire van ennek realitása?

Koskovics Zoltán: Az energiaárak világszerte tapasztalható elszabadulása egyenesen következik az elhibázott szankciós politikából. Ennek a jelenségnek még olyan országokra is súlyos negatív hatása van, amelyek nem, vagy alig importáltak orosz energiahordozókat, amilyen Nagy-Britannia is, hiszen az olajárat a világpiac határozza meg. Így azáltal, hogy kiesik az orosz olaj egy része, mindenhol emelkednek az árak.

A gáz árát hagyományosan a regionális piacok határozzák meg, ám egyrészt ez a cseppfolyósított gáz egyre szélesebb elterjedésével átalakulóban van, másrészt Nagy-Britanniában a gáz árát leginkább az az európai piac határozza meg, amely leginkább kárvallottja a szankciós politikának.

Ebből következik, hogy Liz Truss kizárólag abban az esetben tudná szavatolni hazája energiabiztonságát, ha száznyolcvan fokos fordulatot véve, szembe menne saját külügyminiszterként folytatott politikájával, és az ukrajnai háború mielőbbi rendezését szorgalmazná. Erre nincs esély.

 

Koskovics Zoltán

 

888.hu: Arra is ígéretet tett, hogy adócsökkentést vinne véghez az országban. Mit jelent ez Nagy-Britannia gazdaságára nézve? Mennyiben oldaná meg a válsághelyzetet?

Koskovics Zoltán: A jelenlegi válságot nem lehet a hagyományos liberális gazdaságpolitika eszközeivel kezelni, így bármennyire is üdvözlendő az adócsökkentés ötlete, a jelenlegi krízist ez önmagában nem tudja megoldani. Az is kérdéses, hogy a romló gazdasági mutatók mellett, hogyan lehetne egy ilyen lépést finanszírozni a brit büdzséből. Az Egyesült Királyságban elszabadulni látszik az infláció, a jövő évre pedig a mainál is rosszabb, rekordmagas értékeket prognosztizálnak. Ilyen körülmények között egy nagymértékű adócsökkentés nem tűnik bölcs döntésnek. Ráadásul sokan tartanak attól, hogy a többdimenziós gazdasági válság megrokkanthatja a brit kis- és középvállalatokat. A munkájukat vagy vállalkozásukat elveszítő embereken pedig nem segít egy ilyen lépés.

 

888.hu: Meddig tudja vinni a Konzervatív Párt az Ukrajna-párti politikát, amely a britek körében is már lassan visszatetsző?

Koskovics Zoltán: Boris Johnson egyértelművé tette a brit közvélemény számára, hogy véleménye szerint Ukrajna támogatása áldozatokat követel az egyszerű emberektől és a családoktól is. A britek túlnyomó többsége érti, hogy a válság az az ár, amit ezért a külpolitikáért megfizettetnek velük. Kérdés, hogy milyen mértékű gazdasági nehézségeket, mennyi személyes áldozatot hajlandóak meghozni Ukrajnáért. Különösen akkor, ha világosan látszik, hogy Oroszországot sokkal kevésbé büntetik a szankciók, mint saját hazájukat. Várható, hogy egy ponton kialakul a társadalmi ellenállás a jelenlegi külpolitikával szemben, azonban Nagy-Britanniában nem látszik az a politikai erő, mely felvállalná ezen igénynek parlamenti képviseletét.

 

888.hu: Hogyan fogadta a brit közvélemény az új miniszterelnök személyét? Optimistábbak lettek a jövőt tekintve?

Koskovics Zoltán: A brit társadalom pontosan tisztában van azzal, hogy nagyon nehéz hónapok következnek. Talán van egy szűk réteg, mely bízik Liz Truss vezetői képességeiben, de nem ez az általános. A britek többsége vagy pesszimista, vagy nem vár az új kormányfőtől jelentős változást.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére