Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az alaptalan antiszemitázgatás Waterlooja

Vincze Viktor Attila

2017.07.20. 16:58

Az izraeli miniszterelnök látogatása valóban és több tekintetben is történelmi esemény lett. Ez Magyarország és a magyar kormány kétségtelen diplomáciai sikere mellett egész Közép-Európa, legfõképpen a V4-es együttmûködés országcsoportja számára világpolitikai elismerést is jelent. A Netanjahu-vizitnek ugyanakkor a magyar belpolitika számára lett egy nem várt, járulékos következménye is: az antiszemitizmussal való vádaskodás ország-világ elõtt vált nem egyszerûen hiteltelenné, de nevetségessé is.

Benjamin Netanjahu budapesti látogatása során gyakran elhangzott a kölcsönös tisztelet kifejezése, mint a magyar-izraeli kapcsolatok alapja. A magyar és az izraeli miniszterelnök a budapesti találkozón bebizonyította, hogy személy szerint őszintén és komolyan gondolják az egymás országai iránti tiszteletet, és ezért határozottan ki is állnak. 

A hazai balliberális ellenzék viszont a Netanjahu-látogatás kapcsán ismételten csak azt bizonyította be, hogy nem tisztel senkit és semmit, és nem képes elszakadni a rendszerváltás óta eltelt közel harminc évben számtalanszor, alaptalanul hangoztatott antiszemita vádaskodástól.

Senki sem hitte volna el, ha valaki a kilencvenes évek Magyarországán azt mondta volna neki, hogy 2017-ben Izrael kormányfőjének a budapesti látogatása apropóján a balliberális megmondóemberek a baloldali tv-csatornákon azon fognak lamentálni, hogy: "hát az a baj, hogy az furi lenne, ha Netanjahut antiszemitának neveznénk, mert neki ugyanaz a baja Soros György amerikai milliárdossal, mint Orbán Viktornak."

És mégis megtörtént. Eljött Benjamin Netanjahu és kiállt Magyarország mellett.

Hiába mantrázták heteken át a ballib politikusok és újságírók, hogy Magyarországon rettenetes antiszemitizmus van azért, mert valaki plakátokat mert kihelyezni az utcára Soros György személyével és terveivel összefüggésben. 

A magyar ballib ellenzék, pedig ahelyett, hogy együtt örült volna az izraeli miniszterelnök látogatása jelentette diplomáciai és politikai sikernek, inkább a valóságot elutasítva tovább folytatta az alaptalan antiszemitázást. 

Végül a magyar politikatörténet lapjaira kínálkozó pillanatokat szült az MSZP és a DK szánalmas vergődése a Netanjahu-látogatás kapcsán. Mindkét párt érezte, hogy elképesztően kínos, amit tesznek, mégis megtették, bár egyik ismert politikusuk sem vállalta az arcával, hogy elítélje az izraeli kormányfőt azért, mert ő is bírálni merészeli Soros Györgyöt.

A DK részéről a finoman szólva sem nagyon ismert Ara-Kovács úr kapta a megtisztelő feladatot, hogy felolvashassa a Netanjahut éppen csak antiszemitának nem nevező nyilatkozatot Soros kapcsán. Becsületére váljon Ara-Kovács úrnak, hogy szemmel láthatóan nem tudott azonosulni a pártnyilatkozat tartalmával, mert azt csak dadogva tudta felolvasni.

Az MSZP pedig a senki által nem ismert ifjú Bárány Balázzsal mondatta fel a DK-éval szinte teljesen egyező nyilatkozatát. Bárány úr pedig talán egy kicsit túl lendületesen is adta elő a Soros miatt antiszemitázó szöveget.

Heisler András úr a Mazsihisz elnöke az elmúlt hetek és napok – részben saját maga által is teremtett – előzményei után nem volt könnyű helyzetben. Dönthetett volna úgy, hogy nem sorosozik, azonban ezt nem tudta megállni és inkább az MSZP és a DK politikai üzenetét ismételte meg az izraeli kormányfőnek címezve, amikor az ellátogatott a Dohány utcai zsinagógába.

Benjamin Netanjahu a Heisler-beszéd alatt így legalább ízelítőt kaphatott az alaptalan magyarországi antiszemita vádaskodás három évtizedes hagyományából. Mert miként lehet azt másként értelmezni, hogy a Mazsihisz elnöke egész egyszerűen kinyilatkoztatás formájában azt közölte, hogy a Soros-plakátok miatt "félnek a magyar zsidók".

Nem azt mondta, hogy a Mazsihisz tagságát adó zsidó közösség tagjai félnek, vagy hogy a vallásukat nem gyakorló, de önmagukat zsidó származású magyar polgároknak tartó emberek félnek, és hogy ezt ilyen vagy olyan felmérés vagy kutatás alapján állítja. Csak.

Heisler úr ráadásul, úgy vette magának a jogot az általánosságban való antiszemitázó megszólalásra, hogy a közelmúltban a Soros-plakátok ügyében megkérdezett Köves Slomó rabbi, az EMIH vezetője pont az ellenkezőjét mondta: a plakátkampánynak nincs semmilyen antiszemita felhangja.

Nem mellékesen egyébként az EMIH a Tett és Védelem Alapítványon keresztül folyamatosan monitorozza a magyarországi antiszemita jelenségeket a nemzetközi zsidó szervezetek és tudományos kritériumok alapján meghatározott módszertannal.

Hogy mennyire lukra futott, sőt, hogy mennyire kifulladt a baloldal szokásos antiszemita vádaskodása, azt mi sem jelzi jobban, minthogy Benjamin Netanjahu látogatásával összefüggésben semmilyen támogató visszhangja sincs a Soros-plakátok miatti antiszemitázásnak.

Ennyi. 

Ezután már soha többé nem lesz olyan könnyű hamis antiszemita vádakat terjeszteni Magyarországról, mint eddig.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére