Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Magyarország választott

HJGY - Pörge Béla - Zelenka Dóra - Ányos Miklós

2019.10.13. 17:12

Önkormányzati választás 2019.

 

FORRÓ SÁV:

  • Karácsony Gergely Budapest következő főpolgármestere
  • A megyei jogú városok többségében a Fidesz győzött
  • Részvételi arány: 48,45%

FONTOS:

  • Orbán: „Budapest vesztett egy polgármestert, de én nyertem egy kiváló tanácsadót”
  • Tarlós: Gratulálok Karácsony Gergelynek és sok szerencsét kívánok neki
  • Karácsony: „Történelmi győzelem született”

EZ TÖRTÉNIK:

01:11 – Zárjuk az estét egy jó kis részvételi adattal. Jó éjszakát mindenkinek, köszönjük, hogy megtiszteltetek a figyelmetekkel, gratulálunk minden megválasztott polgármesternek és képviselőnek.

00:50 – Nézzük Budapestet

A 23 kerületből, csak 9 maradt Fideszes, a többi 14 ellenzéki kézre jutott

Ennek fényében a fővárosi közgyűlés összetétele:

00:12 – Narancssárgába borult az egész ország, persze csak ha a megyei közgyűlések összetételét nézzük

23:30 – Nézzük mi a helyzet a megyei jogú városokban és a megyeszékhelyeken

Hol nyert a Fidesz?

  1. Debrecen
  2. Győr :D
  3. Kaposvár
  4. Kecskemét
  5. Nagykanizsa
  6. Nyíregyháza
  7. Sopron
  8. Szekszárd
  9. Székesfehérvár
  10. Szolnok
  11. Veszprém
  12. Zalaegerszeg
  13. Békéscsaba (független jelölt, a kormánypártok támogatásával)

23:18 – Karácsony Gergely is értékelte az eredményt:

Történelmi győzelem született vasárnap Budapesten. Ez a győzelem arról szól, hogy Budapest zöld lesz és szabad

- mondta Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester az önkormányzati választás eredményét értékelve vasárnap este. Elmondta, Tarlós István telefonon gratulált neki. Karácsony Gergely megköszönte a leköszönő főpolgármester eddig elvégzett munkáját.

23:09 – Elemzői értékelés:

„A Borkai-botránynak érezhető hatása lett Budapesten, többek között ennek köszönhető, hogy az utolsó napokra szűkült az olló Tarlós István és Karácsony Gergely között. Így az ellenzéki jelölt a kudarcos kampánya ellenére fordítani tudott, ráadásul a Fővárosi Közgyűlésben is az ellenzék többséget tudott szerezni.

A megyei jogú városoknak többsége továbbra is a kormánypártok kezében maradt, és minél inkább megyünk a fővárostól a kistelepülések irányába, annál gyengébb az ellenzék és erősebbek a kormánypártok. A megyei közgyűlések is narancssárgába borultak, ez is annak a jele, hogy országosan a kormánypártok továbbra is erősek, lényegében megismételték az EP-választáson elért eredményüket a listán.

A mostani választás jól jelzi, hogy Magyarországon a demokrácia köszöni szépen, jól van, a pártok demokratikus választáson mérették meg magukat. Érdemi változást mindez nem hoz országosan a politikai életben, ugyanakkor az ellenzék várhatóan a kommunikációs versenyt igyekszik majd megnyerni a következő napokban, ennek ellenére a következő három évben minden bizonnyal szét fognak majd esni és nem lesznek egységesek 2022-ig.

Hasonló folyamat játszódott le Lengyelországban is, ahol a helyhatósági választáson az ellenzék erősödött, ugyanakkor a vasárnapi parlamenti választáson ismét tarolt a PiS.” - értékelte a választás eredményét Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.
22:57 – Orbán: Tarlós Istvánnak köszönhető Budapest felemelkedése

Orbán Viktor megköszönte az emberek támogatását, és köszönetet mondott Tarlós Istvánnak az eddigi munkájáért.

22:53 – Ilyen egy igazi sportember

Tarlós István megköszönte a budapestiek és a közösség támogatását, és gratulált valamint sok szerencsét kívánt Karácsony Gergelynek. Ilyen egy igazán nagy ember. Köszönünk mindent Tarlós István!

22:51 – 13-10-re a Fidesz nyerte a megyei jogú városokat

22:35 – Vicces leírni, de Karácsony Gergely lesz Budapest főpolgármestere :D

Karácsony Gergely lesz Budapest új főpolgármestere

Bár még nem dolgozták fel az összes szavazatot, így a hivatalos végeredmény nem született meg, de a szavazatok kétharmadának feldolgozása után nyugodtan kijelenthető, hogy Karácsony Gergely nyerte a budapesti főpolgármester-választást. Tarlós István gratulált ellenfelének, Hollik István pedig arról beszélt, hogy tiszteletben tartják a fővárosiak döntését.

22:09 – Budapest eldőlni látszik

Karácsony Gergely lesz nagy valószínűség szerint Budapest következő főpolgármestere. Újra aktuális az In Dextra Veritas dala, a Bűnös város! Hallgassátok!!!

21:48 – Be kell látni, hogy ez a mostani nem olyan elsöprő Fidesz-győzelem, mint az elmúlt években

De nincs semmi gond, ilyen a demokrácia. Nem szabad lankadni, pár nagyvárost és kerületet elvesztett a Fidesz, de tudjuk nagyon jól, hogy mi, a jobboldali közösség akkor tudunk jól harcolni, ha van ellenfél. Most már tudjuk, hogy van. Nem hulla, és erősödik. Itt az idő levonni a tanulságokat, és elkezdeni a munkát 2022-re. Nem csüggedni, nem letargiába esni. El kell ismerni a másik győzelmét is. De a lényeg: dolgozni, harcolni. Fegyelmezettebben és keményebben, mint valaha.

21:46 – Úgy néz ki Győrben Borkai Zsolt marad a polgármester

A botrány jobban működött Budapesten, mint Győrben. Tanulság? Keke megmondja!

21:30 – Budapesti részadatok

Jelenleg Karácsony Gergely vezet a főpolgármesterek versenyében, és úgy néz ki, hogy a Fidesz elveszt pár fővárosi kerületet is. Eddig nagyon izgalmas!

21:00 – Egy kis színes: önkormányzati részvételi adatok 1990 óta

20:48 – Folyamatosan érkeznek be az adatok

A megyei közgyűlésekben toronymagasan vezet a Fidesz, a megyei jogú városokban is vezetnek a fideszes jelöltek, kivéve Szegeden, Pécsett és Miskolcon. A részadatok alapján Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Péter maradhat a polgármester.

20:45 – A Nemzeti Választási Bizottság elnöke a „demokrácia valódi ünnepének” nevezte a vasárnapi önkormányzati választást a magas részvételi adatok miatt.

Rádi Péter a szavazókörök 19 órai zárása után nem sokkal tartott sajtótájékoztatóján örömének adott hangot amiatt is, hogy a szavazást nem zavarta meg olyan esemény, amely a választópolgári akaratot gátolta volna. Közölte, az NVB délután ülésén még nem választásnapi, hanem korábbi beadványokról döntött. Ezek közül két „érdekesebb ügyet” emelt ki. Az egyik Orbán Viktor miniszterelnök választóknak írt kampánylevelét, míg egy másik a kormány kampánytevékenységét kifogásolta; a bizottság – nem jogerős határozatai – szerint egyik sem volt jogszabálysértő.

19:26 – A polgármester-választások eredményei lesznek meg a leghamarabb

A szavazatszámláló bizottságoknak kiadott kézikönyv szerint a szavazás befejezését követően a szavazatszámláló bizottságoknak először a polgármester-választás szavazólapjait kell összeszámolniuk, a fővárosban pedig a főpolgármester-választásét. Ezután következnek a képviselő-testületek szavazólapjai, végül pedig a megyei listás szavazólapok. A vasárnapi választásra 29 ezren jelentkeztek át a bejelentett tartózkodási helyükre, hogy ott szavazhassanak. Az átjelentkezés feltételei jóval szigorúbbak, mint az országgyűlési választásnál. Az önkormányzati voksolásra ugyanis csak az jelentkezhet át más magyarországi településre, aki a választás kiírása előtt legalább egy hónappal létesített az adott településen tartózkodási helyet.

A szavazókörök – miként a többi választás esetében is – este 7 órakor zártak. A tapasztalatok szerint a kistelepülésekről gyorsabban érkeznek meg az eredmények, az önkormányzati választás végeredménye hétfő hajnalra várható.

19:22 – Megjöttek a 18:30-as részvételi adatok!

18.30 óráig a szavazásra jogosultak 47,2 százaléka (3 787 857 szavazó) járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

A fővárosban a szavazók 49,19 százaléka, 672 881 választópolgár adta le szavazatát 18.30 óráig.

A megyék közül a részvételi arány 18.30 órakor Vas megyében volt a legmagasabb, 53,82 százalék, ami 112 351 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Hajdú-Bihar megyében volt: 40,79 százalék, 176 704 szavazó.

19:10 – A nap folyamán, ifj Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője is nyilatkozott a 888-nak:

Ifj. Lomnici a 888-nak: „a tét, hogy a Demszky-Hagyó korszak örökösei visszaveszik-e a nemzet fővárosát„

Az alkotmányjogász szerint a mai főpolgármester-választás tétje nem más, minthogy a Demszky-Hagyó korszak örökösei visszaveszik-e a nemzet fővárosát. Mint mondta, most akadályozhatjuk meg, hogy a nokiás dobozokban és metrókorrupcióban nyakig érintett balliberális kör ismét megszállja a városházát. A vidéki városokkal és településekkel kapcsolatban kiemelte, a legnagyobb kérdés, hogy nyugalmat, békét és stabilitást szeretnének-e a választók [...]

18:41 – Most komolyan, van olyan épeszű ember, aki ezekre az alkalmatlan momentumosokra bízná a fővárost?

A kampányidőszak egyik legnevetségesebb videója a momentumos Soproni Tamáshoz fűződik. Soproni kellemes beszédhibájával és enyhén deformált mimikájával állt ki az Andrássyra kertészkedni. Egy a probléma, hogy messziről lerítt a momentumos pondrókról, hogy életükben nem tartottak még ásót vagy kapát a kezükben. A lent látható videóban Soproni Tamás hihetetlenül szórakoztatóan simogatja a földet – mert az ásót használni nem tudja -, míg a vele szemben álló két szerencsétlen „kapálni” próbál.

Jó szórakozást:

Amúgy meg... ÉGŐ:

Durván beégett a momentumos polgármesterjelölt Terézvárosban

Soproni Tamás négy hónapig tartó, hazugságokra épülő kampánya újabb szintet lépett azzal, hogy ma, a választás napján Facebook-bejegyzésében burkoltan csalással vádolta meg a Fideszt – olvaható a Fidesz közleményében. Az ellenzéki polgármesterjelölt azt állította, hogy az ellenzék legerősebb szavazóköreiben duplán osztották 150 választópolgárnak szavazólapot, ezért ezeket meg kell semmisíteni, s ugyanennyi szavazatszámot le kell majd [...]

18:38 – Szentesi Zöldi László publicista gyors értékelése a 888-nak:

Szentesi Zöldi László gyorsértékelése

Az ellenzék elköveti ugyanazt a hibát, amit elkövetett a 2018-as országgyűlési választásokkor. A magasabb részvételi arányból arra következtetnek, hogy a Borkai-videó megtette a hatását és övék a győzelem. Megtanulhattuk és a legutóbb is láttuk, hogy a napközbeni adatokból jósolni felesleges. Nem is világos, hogy hogyan mozgósítana a Borkai-videó, hiszen az országgyűlési választásokon egy kormánynak és [...]

18:29 – Áder János is leadta már a szavazatát

Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita leadta szavazatát az önkormányzati választáson a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában, az 53-as számú szavazókörben.

Fotó: MTI

18:24 – Hollik István a 888-nak:

Hollik István: „Azzal számolunk, hogy a legalkalmasabb főpolgármester-jelölt nyer, ez pedig Tarlós István„

Fontos a mai választás, hiszen ma döntünk arról, kik vezessék a településeinket. Ebből a szempontból örülnünk kell a magas részvételnek, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan komolyan vették ezt. A Fidesz-KDNP mindent megtett annak érdekében, hogy jó, alkalmas, rátermett jelölteket állítson. Azt gondolom, ezek a jelöltek méltók arra, hogy elnyerjék a magyar választópolgárok bizalmát.

18:17 – Bayer Zsolt a 888-nak:

Bayer Zsolt a 888-nak: az ellenzék számára ez most élet-halál kérdése

Elindult a szavazás, ma dönthetünk arról, kik kerüljenek a magyar városok, falvak élére. A választást megelőző kampányról, azon belül is főleg az ellenzék üzenetéről kérdeztük Bayer Zsoltot, a Magyar Nemzet publicistáját. Mint mondta, az ellenzéknek egy központi üzenete volt: ha ők most győznek, akkor leváltják az Orbán-kormányt.

18:15 – Mindeközben, a délután folyamán Berki Krisztián szétoltotta az Indexet:

Berki Krisztián az Indexnek: „ti vagytok a legszarabbak„

A kapusból és klubtulajdonosból lett celeb, aki Budapest főpolgármesteri címéért is elindult, arról beszél a videóban, hogy egy valótlan állítást tartalmazó cikket írt róla az Index. A lap szerint Berki délelőtt szavazott (önmagára), azonban a felvételen a herevasalásáról is ismert jelölt elmondja, hogy a TV2, az ATV és a köztévé is jelent volt, amikor ő [...]

17:46 – Itt vannak a 17 órás adatok:

17 óráig a szavazásra jogosultak 42,69 százaléka (3 426 129 szavazó) járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

A fővárosban a szavazók 44,07 százaléka, 602 899 választópolgár adta le szavazatát 17 óráig.

A megyék közül a részvételi arány 17 órakor Vas megyében volt a legmagasabb, 48,66 százalék, ami 101 567 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Hajdú-Bihar megyében volt: 37,04 százalék, 160 454 szavazó.

Fotó: MTI

17:40 – Amíg nem jönnek a 17 órás részvételi adatok, nézzük a 15 órás adatokat:

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán vasárnap 15 óráig a szavazásra jogosultak 34,69 százaléka (2 784 346 szavazó) járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

A fővárosban a szavazók 36,37 százaléka, 497 525 választópolgár adta le szavazatát 15 óráig.

A megyék közül a részvételi arány 15 órakor Vas megyében volt a legmagasabb, 38,19 százalék, ami 79 721 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Hajdú-Bihar megyében volt: 30,11 százalék, 130 455 szavazó.

Az 1998-as önkormányzati választáson 29,62 százalék, a 2002-es választáson 34,66 százalék szavazott 15 óráig. A 2006-os önkormányzati választáson a választásra jogosultak 34,77 százaléka, kilenc évvel ezelőtt 31,47 százalék, öt évvel ezelőtt pedig 30,11 százalék voksolt 15 óráig.

Megyei bontás:

  1. Baranya megye 35,64 százalék 111 165 szavazó
  2. Bács-Kiskun megye 30,71 százalék 130 130 szavazó
  3. Békés megye 34,88 százalék 100 078 szavazó
  4. Borsod-Abaúj-Zemplén megye 38,04 százalék 202 484 szavazó
  5. Csongrád megye 37,18 százalék 124 863 szavazó
  6. Fejér megye 33,98 százalék 117 512 szavazó
  7. Győr-Moson-Sopron megye 32,75 százalék 121 394 szavazó
  8. Hajdú-Bihar megye 30,11 százalék 130 455 szavazó
  9. Heves megye 37,74 százalék 91 927 szavazó
  10. Jász-Nagykun-Szolnok megye 32,58 százalék 99 744 szavazó
  11. Komárom-Esztergom megye 31,1 százalék 77 527 szavazó
  12. Nógrád megye 38,18 százalék 60 653 szavazó
  13. Pest megye 32,39 százalék 335 436 szavazó
  14. Somogy megye 36,63 százalék 94 957 szavazó
  15. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 36,4 százalék 164 910 szavazó
  16. Tolna megye 35,33 százalék 65 056 szavazó
  17. Vas megye 38,19 százalék 79 721 szavazó
  18. Veszprém megye 34,71 százalék 99 716 szavazó
  19. Zala megye 34,22 százalék 79 093 szavazó

17:35 – A délelőtt folyamán Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője is nyilatkozott a 888-nak

Deák szerin Fidesz-győzelem várható, de sok múlhat a részvételen. Mint kifejtette: a választás egyáltalán nem lefutott, a mozgósítás sikerességén, és így a részvételi arányon sok minden múlhat a mai napon.

Deák Dániel: „Fidesz győzelem várható, de sok múlhat a részvételen„

Deák Dániel szerint az előrejelzések alapján a Fővárosi Közgyűlés mellett a megyei közgyűlésekben, a 23 megyei jogú városban, a tízezer fő feletti városokban és a kistelepüléseken is a Fidesz-KDNP győzelme várható. Budapesten múlik talán a legtöbb a részvételen, hiszen az utolsó napok kutatásai alapján szoros küzdelem várható Tarlós István és Karácsony Gergely között.

17:30 – GFG önkormányzati választási napindítója: Gyurcsányok szaporodnak

Gyurcsányok szaporodnak

A magyar jobboldal másfél évtizede Gyurcsánnyal harcol. Gyurcsány az aljas, a hazug, a magyarokat gyűlölő politika nyers megtestesülése. De mégis itt van velünk másfél évtizede. Már tizenhárom éves az őszödi beszéd és Gyurcsány még mindig a magyar politika élő, lélegző része. Ha ez nem lett volna elég, megkaptuk a második Gyurcsányt.

17:10 – Kellemes délutánt mindenkinek! Kezdjük az önkormányzati választások élő közvetítését! Kövessétek a 888-at!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére